Skocz do zawartości

On Board Computer- jak to jest z tym check control?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć.

Mam w swojej e36 najbogatszą (tak mi się przynajmniej wydaje) wersję OBC, taką jak tu na zdjęciu:

http://img200.imageshack.us/img200/297/obce36mq6oe3.jpg

Od momentu zakupu auta w momencie naciskania przycisku "check" na wyświetlaczu pojawiał się szereg pomarańczowych kwadracików- znak iż check jest wyłączony.

Po przeczytaniu potężnej lektury na forum na temat OBC, zabrałem się za odkodowanie funkcji serwisowych, co bez problemu też zrobiłem.

Zgodnie ze wskazówkami w 11 teście ustawiłem EINHEIT 1: 08* (wcześniej było EINHEIT 1: 04) no i właśnie tu pojawił się problem: po naciśnięciu na przycisk "check", czy też po przekręceniu kluczyka na wyświetlaczu pojawia się napis "Check is inact" na przemian z "Betriebsanleitung"

Na zdrowy rozum wygląda to tak jak bym nie miał funkcji check, ale mam np. czujnik poziomu płynu do spryskiwaczy, a na fakturze zakupu auta mam wyraźnie napisane:

554 Bordcomputer V, mit Fernbedienung 817,39 DM

Macie jakiś pomysł, dlaczego nie chce mi działać ten check conrol i ewentualnie co zrobić aby zaczął działać... :?:

Pozdrawiam

Pułkownik Zuber

Opublikowano
Ja mam to samo - check control inact lub do wyboru kwadraciki - ale u mnie funkcji check nigdy nie było.

A masz może np. czujnik poziomu płynu do spryskiwacza?

Jak miałeś opisany ten komp jeżeli chodzi o wyposażenie?

Pozdrawiam

Pułkownik Zuber

Opublikowano
Muszę zobaczyć w instrukcji jak jest komp opisany ale jest to pełna wersja tak jak na twoim zdjęciu. Ma gong pod kierownicą, trzeci sygnał dźwiękowy po akumulatorem i sterowanie z dźwigni wycieraczek. Nie mam tylko aktywnej funkcj CHECK. Zbiorniczek mógł być wymieniany u ciebie. Sprawdź jeszcze czy w dnie zbiornika płynu przy chłodnicy masz czujnik poziomu płynu czy jest tylko wkręcona duża plastikowa śruba.
Opublikowano

No i wyszło szydło z worka :evil:

Jest plastikowa, niebieska śruba :evil:

Ten Niemiec co kupował auto miał chyba węża w kieszeni, mimo iż nabrał dodatków za prawie 30.000 DM, to zaoszczędził na głupim Check :duh:

Bałwan :mad2:

Pozdrawiam

Pułkownik Zuber

Opublikowano
Pisałem o tym niedawno i pewnie cię to nie pocieszy że są dla odmiany ubogie wersje "komputera", których nie można nawet nazwać komputerem pokładowym a posiadają one funkcję check. Kolega ma taki w coupe 320: sam zegar, data, temperatura zewnętrzna no i check działający.
Opublikowano

OBC to nazwa pełnego kompa i tego nie da się włączyć- to trzeba mieć.

OBC to jest komp na zdjęciu w pierwszym poście.

Jeśli chodzi ci jak włączyć CHECK to on ma cały czas włączony i u ciebie też powinien działać jeśli masz instalację, moduł i czujniki.

Opublikowano
Pisałem o tym niedawno i pewnie cię to nie pocieszy że są dla odmiany ubogie wersje "komputera", których nie można nawet nazwać komputerem pokładowym a posiadają one funkcję check. Kolega ma taki w coupe 320: sam zegar, data, temperatura zewnętrzna no i check działający.

Zdarzaja sie jeszcze ubozsze wersje: tylko zegarek i data + CHECK (mialem taki u siebie) wtedy z przekladka na wersje najwyzsza (OBC V) nie ma duzych problemow, 90% pracy zwiazanej jest z funkcja check :?

Opublikowano

Dołoże swoje 3 grosze, bo właśnie z analogowego zegarka robię pełne OBC. Funkcja Check (lub zamiast niej "kwadraciki") związane są tylko i wyłącznie z modułem CM (lub jego brakiem), i 2 przewodami do niego. Jeśli to połączenie jest to OBC (lub inne wersje "kalkulatorka" z check'iem) "myśli" że czeck jest. I tutaj instalka się nie wiele różni.

Zabawa zaczyna się z dorobieniem/wymianą instalki elektrycznej do tylnych lamp (ipodświetlania tablicy rejestracyjnej) + samych lamp. Do przodu można wykorzystać (przy odrobinie chęci i dobrej woli) to co jest.

Do tego trzeba dodać czujnik płynu w spryskiwaczu (można go dorobić bo jest przetłoczenie - byle by starannie) + czujnik poziomu cieczy w chłodnicy (do mojej akurat da się go bez żadnych problemów włożyć, jak w innych nie wiem).

Jeśli masz jakiekolwiek pojęcie o elektryce/elektronice + sporo czasu na rozebranie połowy wnętrza samochodu (jeśli ma to przypominać oryginał) to warto się pobawić :)....By później poczytać co nie działa :)

Opublikowano

Ja też dołożę trzy grosze do tego co mktech napisał. Z zamontowaniem czujnika poziomu cieczy w zbiorniku wyrównawczym chłodnicy nie powinno być problemu bo z tego co wiem to każda chłodnica w E36 ma odpowiednie gniazdo przystosowane pod ten czujnik.

Przy okazji mam jedno pytanie: czy przez cały okres produkcji był stosowany ten sam moduł check i ewentualnie czy pasuje od innych modeli np. E34?

Opublikowano

ciekaw jestem czy jest jakaś pełna instrukcja do każdego modelu OBC.

Ja u siebie nie mam chyba w ogole OBC bo żadnego panelu nie mam ;) tylko analogowy zegarek - mniej rzeczy do popsucia ;)

Buch teściową w klatkę piersiową ;)
  • 8 miesięcy temu...
Opublikowano

Również mam pełną wersję kompa wraz z CHECK CONTROLEm...przy kodach działa mi tylko zmiana języka (tj. nr 10) i data kompa (co dziwne - autko jest z 96 a data ROM to 1991 :D), natomiast przy próbie wprowadzenia kodów diagnostycznych, ilości paliwa w baku i innych - znów pojawia się pola do wpisania kodu...tak jakby część kodów była zablokowana - dlaczego tak jest?

pzdr.

radocha z jazdy!
Opublikowano
Również mam pełną wersję kompa wraz z CHECK CONTROLEm...przy kodach działa mi tylko zmiana języka (tj. nr 10) i data kompa (co dziwne - autko jest z 96 a data ROM to 1991 :D), natomiast przy próbie wprowadzenia kodów diagnostycznych, ilości paliwa w baku i innych - znów pojawia się pola do wpisania kodu...tak jakby część kodów była zablokowana - dlaczego tak jest?

pzdr.

PappaIce najpierw musisz odblokowac kody serwisowe (co jest banalnie proste) - w linku ponizej na pierwszej stronie masz wszystko wyjasnione jak to zrobic, jest tez tam rozpiska wszystkich testow.

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=23083&start=0&postdays=0&postorder=asc&highlight=

PZDR