Skocz do zawartości

BMW E90 320si 127KW 173 hp - 2006

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 148
  • Wyświetleń 29,4 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Popularne posty

• BMWMumin320si
    BMWMumin320si

Zdjęcia zaraz po zakupie jak i z aukcji :norty: Galerie Allegro - darmowy hosting zdjęć

• BMWMumin320si
    BMWMumin320si

Witam Gdy by ktoś chciał wiedzieć co się dzieje z Bmeczką to zapraszam i pozdrawiam :cool2: Darmowe galerie allegro.pl

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Benzynach z bezpośrednim wtryskiem litr na trzy tysiące to jeszcze nie jest dramat. Spalanie oleju jest normalne w tych silnikach ponieważ wtryski pracując spłukują część filmu olejowego ze ścian cylindrów. Dlatego w tych silnikach tak ważne jest aby olej był precyzyjnie zgodny z zaleceniami silnika i dopasowany do materiału z którego jest powłoka tulei cylindra.

Trzeba sprawdzić odczyty zasiarczenia katalizatora i co te lamby pokazują.

3A0jS9b.png
Opublikowano
Benzynach z bezpośrednim wtryskiem litr na trzy tysiące to jeszcze nie jest dramat. Spalanie oleju jest normalne w tych silnikach ponieważ wtryski pracując spłukują część filmu olejowego ze ścian cylindrów. Dlatego w tych silnikach tak ważne jest aby olej był precyzyjnie zgodny z zaleceniami silnika i dopasowany do materiału z którego jest powłoka tulei cylindra.

Trzeba sprawdzić odczyty zasiarczenia katalizatora i co te lamby pokazują.

Kolego ale 320si to nie N43 :mrgreen:

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
:duh: Sorry byłem przekonany że ten silnik ma wtrysk bezpośredni. :lol:
3A0jS9b.png
Opublikowano
  • Autor
Robie tym autem spore przebiegi, służy mi jako środek zarobku, dojazd do pracy. Auto jest w ciągłej eksploatacji. Taka ilość oleju mnie nie zaskakuje. Auto mam już 9 miesięcy i zrobiłem nim dokładnie w zaokragleniu 33 tyś km :norty: Co daje na miesiąc około 3,600 km.... Wow sam się się zdziwiłem teraz :shock:
Opublikowano

Sporo ale to i tak jak dla mnie dużo za dużo dolewasz. Przy takich dolewkach nie musisz przecież wymieniać oleju... bo cały czas masz świeży

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Opublikowano
  • Autor

Panowie

Czy kat od BMW 320i 150KM N46 będzie pasował do BMW 320si 173KM N45 ? Ma dwie bańki wszystko wygląda tak samo :|

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Niestety w katalogu jest cały kolektor z dwoma katami, więc po numerach tylko 2.0 si ale to nie znaczy że same puchy są inne.
3A0jS9b.png
Opublikowano
  • Autor
Jedna i druga wrsja ma po dwa katy dla tego zastanawiam się czy cały kompletny katalizator z kolektorem podejdzie. Nawet sondy są w tych samych miejscach....
Opublikowano
  • Autor

Nie ma co...... winowajca znaleziony. Kat się dosłownie rozsypał prawdopodobnie przez uszkodzoną cewke zapłonową na 4 cylindrze....... Kat wybebeszony i zostaną włożone nowe wkłady. Operacja za jedyne 2100 zł Okazuje się, że ta wersja ma 4 wkłady czyli 2 wkłady na jedną bańke katalityczną więc do wymiany były wszystkie 4 szt :shock:

1.jpg 2.jpg 1.jpg

Galerie allegro za darmo

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
Witam. Podepnę się pod temat 320si. Jest ktoś w stanie mi odpowiedzieć, czy kolektor ssący z n45b20 będzie pasował do n46b20? Zastanawiam się nad wymiana tej właśnie części w swoim 320i
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Nie śmieć w galerii, zadaj pytanie na forum.
3A0jS9b.png
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano
  • Autor

Witajcie

Po dłuższej przerwie.

Po waszych opiniach co nie co zmieniłem i mieliście rację więc do wymiany poszły tylne lampy oraz usunąłem wszystkie oznaczenia. Edycja zbliżona do lamp Black Line a przy okazji pozostało to co chciałem czyli ledy, Led Bar :D

Pierwsze zdj. to stare lampy a kolejne 3 już nowe.

Teraz to wygląda :lol:

1.jpg 2.jpg 3.jpg 4.jpg 1.jpg

galerie allegro

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Od razu lepiej, ale ja i tak zakładałbym oryginalne Black Line BMW. Tyle, że ja po prostu mm takie zboczenie :D
Benzyna zamiast krwi...
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Lepiej :cool2:
3A0jS9b.png
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
A co tam sie zepsulo na lampie w klapie? Brak drugiego paska? :nienie:
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Witam

Nie dawno doszło nowe doposażenie tj. asystent świateł drogowych. Bardzo przydatna sprawa na dłuższe trasy :)

Lusterko zamontowane i drugie zdj. stare zdemontowane .

1.jpg 2.jpg 1.jpg

galerie allegro

Pozdrawiam

Opublikowano
  • Autor

Dziś autko wróciło z naprawy. Wymienione zostały uszczelniacze zaworów co widać na ostatnim zdjęciu :) Spora różnica między starym zielonym uszczelniaczem a nowym czerwonym. Autko brało ok 1L oleju na 3 tyś. km. Nie dymił na starcie a wnętrze silnika mechanik określił na bardzo czyste. Martwi mnie tylko kompresja, która powinna wymościć nominalnie 13 bar na każdy tłok w tym silniku. U mnie wychodzi po 11 bar. Planuję zrobić płukanie silnika by sprawdzić czy coś to pomoże a przy okazji wyczyścić wszystkie arterie olejowe :)

1.jpg 2.jpg 3.jpg 4.jpg 1.jpg

zdjęcia na allegro

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Ile Cie kosztowała taka przyjemność z asystentem drogowych? Jak się spisuje?
Opublikowano
  • Autor
Wiesz co w zależności po jakiej cenie dostaniesz lusterko i w jakiej cenie ktoś profesjonalnie Ci to podłączy. Lusterko wyszło mnie 500 zł plus 150 zł podłączenie. Co do działania. Nie żałuję. Sprawuje się rewelacyjnie. Jest czułe i rewelacyjnie wszystko wykrywa. Jak masz możliwość to w 100% POLECAM :)
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
Po zmianach o wiele lepiej. Pozdro :)
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Super. Fajnie to dodaje klimatu w kabinie.
Benzyna zamiast krwi...
Opublikowano
  • Autor
A dzięki dzięki. Szukałem co będzie pasować do stopki M w nierdzewce i na szczęście znalazł się używany komplet od innego dawcy :)