Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

stawial bym na jakis czujnik ktory rejestruje ze reczny zostal zwolniony

bo to raczej na klocki czy plyn nie wyglada

pozdro

zycie zaczyna sie po 50i
Opublikowano

W e46 caly mechanizm zalaczajacy kontrolke hamulca recznego jest zrobiony w bardzo prymitywny sposob. :doh:

Podobnie jest w e39. Dochodzi tam tylko jeden przewod ktory po prostu jest zwierany do masy przez tylna czesc ramienia dzwigni hamulca recznego.

Prawdopodobnie tam tkwi problem.

Opublikowano

pamietaj, ze w e39 z tylu sa tarczobebny. Klocki sa odpowiedzialne za hamulec zasadniczy a w srodku tarczy sa male szczeki, ktore sa mechanicznie rozpierane i to cala filozofia. Sprawdz ten czujnik, o ktorym pisze Łukasz. Moze przewod jest gdzies przytarty i zwiera do masy.

Jeszcze jedno - jestes pewien, ze to kontrolka od recznego? U mnie gdy jade na recznym slysze gonga i swieci sie napis na zwegarach "Release Hand Brake". Moze to kontrolka od hamulca zasadniczego, poziom plynu lub cos innego... A moze masz inne zegary niz ja i takie napisy u Ciebie nie wyjezdzaja

pozdrawiam

t.

Opublikowano
myślę ze nastapiło jakies zwarcie w systemi bo jesli wszystko jest ok i swieci kontrolka to cos w kablach niełączy i sie zawiesiło.
Opublikowano
Zaciąg po prostu ręczny i zobacz jaka kontrolka się zaświeci. Jeśli ta sama co cię denerwuje to szukaj najpierw tak jak koledzy piszą wyłącznika przy dźwigni ręcznego.
Opublikowano
reczny ma oznaczenie (P) a zuzyte klocki (!)

jezeli to P to kwestia czujnika ew. kabla ktory idzie od wajchy ..

Zużyte klocki oznaczone są ( :0: )

Pozdrawiam !!!
  • 3 lata później...
Opublikowano

siemka, sorki ze odkopuje taki stary temat, ale mozecie mi powiedziec jaki kolor ma kabelek do czujnika zaciagnietego recznego?

mam luzny zielono zolty a do tej blaszki przy recznym nie ma kabla. ten kabel jest w wiazce z szaro czerwonym i brazowym ktore sa podlaczone do zarowek popielniczek

e36 '94 316