Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam chcę wymienić w swoim wozie skrzynie biegów bo moja to złom a naprawa to majątek i tu moje pytanie jak wsadzę drugą sprawną skrzynie to auto normalnie ruszy i będzie ok czy są jakieś komplikacje
Opublikowano
olej i filtr to na pewno ale ktoś mi powiedział że trzeba programować coś bo nawet z miejsca nie ruszy i dlatego nie wiem co robić bo wymienić to sam mogę ale z kompem kogoś ogarniętego to już ciężko
Opublikowano
Wymienialem silnik ze skrzynia w e38 i raz podlaczalem komputery (ecu i skrzyni) od jednego auta raz od drugiego i normalnie caly czas wszystko dzialalo, takze wydaje mi sie ze jak przelozusz to normalnie ogien na tloki
Opublikowano
A w środku w skrzyni nie ma jakiegoś sterownika którego trzeba programować i może ktoś ma z was taką sprawną i pewną skrzynie na sprzedaż
Opublikowano
Szukaj auta ktore jest do rozebrania dopiero . Uzywka to zawsze loteria , jeden trafi i bedzie jezdzil nastepne 4 lat a drugi trafi smietnik.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
zdecydowana większość skrzyń, które nigdy nie miały wymienianego oleju po zalaniu świeżym zwykle przestaje działać. Ile trzeba dać za naprawę? 5-6 tyś? A kupisz nie wiadomo co za 2tyś, nowy olej filtry, przełożenie i masz już ponad 3 tyś. A co będzie jak pojeździsz miesiąc i się wysypie? Jak padnie manual, to użwyka, jak padnie automat trzeba się dwa razy zastanowić. Chyba, że masz pewną skrzynię używaną z niskim przebiegiem to warto ryzykować.
Samochody które były złe jak były nowe, odradzają się w Polsce jako używane BMW
Opublikowano
Nie jest to prawda co piszesz tak do konca , prawda jest ze skrzynia ktora nie miala nigdy wymienianego oleju przez 250 czy 300000km po zalaniu nowym olejem czesto zaczyna glupiec i przytrafiaja sie randomowe gubienie biegow- dlatego ze nowy olej wymywa caly szlam ktory przez lata sie nagromadzil w srodku. Dlatego prawie nigdy jedno zalanie nowym olejem nie wystarczy , trzeba wymienic trzy albo i cztery razy zeby wszystko sie wyplukalo i skrzynia chodzila idealnie - jestem tego zywym przykladem i wpisze z wlasnego doswiadczenia z uzywana skrzynia ktora po kilkukrotnych wymianach juz nie gubi biegow w losowych momentach i chodzi pratycznie jak nowa ;) oczywiscie mowimy o skrzyniach ktore nie sa zajechane mechanicznie bo jak sa to zadne wymiany oleju juz nic nie pomoga.
Opublikowano
Naprawa mojej tak jak się dowiadywałem a 3 warsztaty ją diagnozowały i ze 4 telefonicznie podały koszta to minimum 4tyś do nawet 10tyś zależy co się okaże po rozebraniu nikt mi nie zagwarantuje że zapłacę 4 i będzie git wiadomo jak już rozbiorą i się zacznie dojenie a to za stare auto żeby tyle kasy ładować używka z 2 wymienić sam se wymienię bo mechanikę ogarniam i mam gdzie i jak ale z kompem to już gorzej bo nikt u mnie w mieście nie ogarnia takich rzeczy a wożenie na lawecie to średnio jak będę na 100% pewny że trzeba coś programować to pojeżdżę popytam w okolicy i jak ktoś się znajdzie t wtedy laweta
Opublikowano
Ja nic tak kupiłem i prawie rok tak latam ale trzeba to w końcu ogarnąć bo to szarpanie zaczyna być wkurzające i mało komfortowe auto mam od pierwszego właściciela 230tyś przebiegu (potwierdzony) i od nowości 3 razy był wymieniany olej w skrzyni są na to kwity nie ciągał nigdy przyczepy bo haka nawet nie ma w terenie też nigdy nie było katowane a to szarpanie jak się dowiedziałem to tak samo z siebie 200 parę tyś miał i tak się zaczęło
Opublikowano

te skrzynie nie sa dalekie od bycie niesmiertelnymi , starsze skrzynki wiecej wytrzymywaly , 6hp jak nie mialy wymienianego oleju to przy okolo 200 000 km mozna sie spodziewac remontu.

Marioe - jezeli ty takie rzeczy ogarniasz to moze najpierw zregenerowac sterownik w skrzyni bo one czesto sa powodem twardych zmian biegow. do tego nawet nie trzeba zrzucac skrzyni. Na zimnym i na cieplym ci tak samo zle chodzi ?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Postaraj się kupować skrzynię biegów w jeżdżącym aucie, nie wyjętą, leżącą na palecie. Wtedy ryzyko kupna syfu zmniejszasz diametralnie.
Benzyna zamiast krwi...
  • 3 tygodnie później...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

I ja się podepnę.

mam wyciek nie wiem czy z hilzy czy uszczelka przy misce puściła.

jaki kolor ma płyn w skrzyni ?

i czy po wymianie oleju muszę jakąś adaptację robić ?

Jedyne wiarygodne media....:Woda, prąd, gaz...