Skocz do zawartości

Zmiana gwintu na ori

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, mam kilka pytań w tym temacie, ponieważ kupiłem e39 tourning 530d 2001 w m pakiecie no i poprzedni właściciel sobie trochę pozmieniał w zawieszeniu, ładnie to wygląda ale teraz wiem ze dalej tego nie zniosę. Mianowicie z przodu wstawił gwint, a tył nivo w komputerze obniżony, no i teraz wiem ze tył to w kompie a przód ? Kupiłem Macphersony od 2,5 tds nawet nie wiem czy będą pasować, ale czy po za tym cos jeszcze muszę wymienić, słyszałem ze stabilizatory tez prawda to ?
Opublikowano
  • Autor
Aha to czyli okaże się przy wymianie ok
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano
  • Autor
Zmienione, niestety na używki ale teraz już wiem ze mogę się przymiezac na nowe. Chciałbym się od was dowiedzieć czy jest różnica prawy a lewy cały mcpherson bo wsadzilem jak lecialo i cos mi stuka tam takie gluche dźwięki oraz na trasie tak jakby mi czasami zmienia sobie drogę jazdy zlatuje mi na prawo musze kontrowac i dziś sciagnelem koło w obawie ze może czegoś nie dokrecilem i ujrzałem amortyzator w takim stanie https://zapodaj.net/b5e656b40f659.jpg.html a luz jest na dole na wahaczu na gumie i to pewnie mi tak tak stuka.
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Nie ma różnicy w amortyzatorach, delphi nie kojarzy mi się z niczym dobrym, w tym przypadku również.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
  • Moderatorzy

Amortyzator, sprężyna, górne mocowanie - są takie same.

To co wrzuciłeś to szrot, więc ciesz się, że czasem jedzie prosto :mrgreen:

Amortyzatory, spręzyny, komplet wahaczy, jak na dobrych częściach to na kilka tysi polecisz za nowe.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor
Przyznam racje szit kupiłem i zamontowałem tym bardziej ze to seryjne a samochod w m pakiecie. Przymiezam sie do kupna nowych m-technik, ale musicie mi troche pomóc to do kupy zebrać. Mam upatrzone amory sasch https://allegro.pl/oferta/amortyzatory-przod-bmw-5-e39-sport-m-technik-sachs-7612463434 , ze spręzynami cieżko na allegro dowiadywałem sie w aso i wezme od nich. Powiedzcie mi co jeszcze do tego musze dokupic zeby to zamontowac bez problemów, napewno odboje, no i w tym amortyzatorze nie widze tych łożysk górnych. Mógłby mi ktos co sie zna na tym, po koleji napisac co kupic.
Opublikowano
  • Moderatorzy

Kup sobie w jakimś rozsądnym sklepie:

czescidobmw.pl

mautoczesci.pl

aso-bmw.pl

Tam też Ci doradzą odpowednio co i jak, wystarczy że vin wyślesz i napiszesz co i jak, to Ci skompletują odpowiednio wszystko pod furę..

Zamów komplet w jednym z nich, nawet jak kilka pln więcej zapłacisz, to będzie pewność, że napewno z oficjalnej dystrybucji i firma nie zniknie z rynku zanim gwarancja Ci minie, bo wszystkie trzy już są na rynku bardzo długo.

A co? Zależy co chcesz/potrzebujesz.

- amortyzatory Sach oczywiście, ewentualnie monroe - pod m-technika

- górne mocowania - jeśli trzeszczą, skrzypią czy przekakują podczas kręcenia - to tak

- odboje i osłony są również inne do m-paka - warto wymienić przy nowych amortyzatorach

- sprężyny możesz z ASO - sam kupiłem, później żałowałem, że eibacha nie kupiłem - kupa siana a fura stałą za wysoko

- jak nie masz, to jeszcze gumy między kołnież amortyatora a sprężynę

No i wahacze, jak masz luzy też warto wymienić. Sam zakupiłem do poprzedniej Meyle HD - komplet wahacze i łączniki na przód za około 2k był i gwarancja na 5 lat (w czescidobmw.pl takie dawali), jak drążki to można przy okazji jeszcze gumy stabilizatora zamówić, po kilkanaście pln chodzą.

Edytowane przez madseason

Opublikowano
  • Autor
Dzięki za radę. Napisałem na tej 1 stronie czy mi skompletuja całość, tej 2 strony nie ogarniam. Co do wahaczy to chce wymienić po jednym na stronę w tym co luz jest, reszta wyjdzie w praniu, mam nadzieje ze się zakończy na tych dwóch.
Opublikowano
  • Moderatorzy
Druga strona to warsztat kolegi z forum. Napiszesz maila to Ci też pewnie dadzą wycenę. Plus taki, że jak jesteś z Wawy to możesz do nich do Legionowa podjechać osobiście odebrać, albo nawet spróbować umówić się na jakąś robotę, ale terminy mają odległe.
Opublikowano
  • Autor
Dzisiaj mi odpisali, w szoku jestem wSzyszko opisane linki podawane i te ceny tragedii nie ma podobne do allegro. Dzięki.
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Tak działają sklepy, które dbają o klienta :wink:

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano
  • Autor
Jestem juz po wymianie, super komforcik jest te amortyzatory sachs extra, ale jest problem mianowicie juz z daleka jak się patrzy na przód prawa strona niżej miezylem metrowka jest 1.5 cm różnicy wiecie może co się mogło stać. Przyoszczedzilem na sprezynach kupiłem używane ale ori z mpaka może to to ?
Opublikowano
  • Moderatorzy
Ja używanych bym nie ładował, swoje już przeżyły i spasowały się ze starym samochodem, zawsze prawa stona będzie bardziej wytłuczona, poza tym jaka pewność, że z jednego samochodu dostaniesz i od tej samej wersji, eibacha możesz mieć za kilka stówek komplet, więc po co kombinować.
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor
Witam. No to się nacieszylem zawieszeniem, miną równo miesiąc i wczoraj zgrzyt, na początku tylko jak skrecalem kołami w lewo dziś już w obie strony. Ściągnęłem koło okazało się że to wachacz górny ta guma w nim skrzypi. Wpryskalem pol WD i ucichlo. Pytanie co się stało z nim trefny czy co ? I czy jak powrócą zgrzyty to chyba do reklamacji oddać?
Opublikowano
  • Moderatorzy

To ten używany, czy jakiś kupiłeś w końcu? Jeśli nowy to jakiej firmy?

Jak zakładałeś to był dokręcany pod obciążeniem samochodu, czy w powietrzu?

Opublikowano
  • Autor
Nie no nic używanego nie montowalem, kupione dwa nowe firma nie wiem ale brane ze średniej półki cenowej po 200za szt. Montowane były w powietrzu.
Opublikowano
Montowane były w powietrzu.

Tuleje wahaczy należy dokręcać w położeniu roboczym, tj. pod normalnym obciążeniem. W każdym innym przypadku podlegają skrajnym naprężeniom bądź zerwaniu bardzo, bardzo szybko.

Opublikowano
  • Moderatorzy

Dokładnie, dokręca się z kołem na glebie, ewentualnie na kobyłce.

Wahacze Lemforder lub Meyle, najlepiej HD, jak chcesz mieć na dłużej, jak dziadostwo zamontujesz to nawet jak dobrze skręcisz rozsypie Ci się po 20-30 tysiącach. Były już tematy o tym. Szczególnie masterSport, osobiście doświadczyłem SLR, który po 2 tysiącach się rozsypał.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Nie ma tu średniej półki, jest lemforder/meyle hd albo badziewie.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano
  • Autor
No dzięki na odpowiedź, o tym nie wiedziałem. Narazie sprawa zalagodzona WD, cisza narazie, ale taka jazda z obawą.
Opublikowano
  • Autor
Mam następny problem z tym autem. Podczas normalnej jazdy zapaliła się kontrolka od dsc. Po ponowny odpaleniu silnika gasla i po paru minutach znów , tak było z 5 razy, teraz została już na stałe. Dziś podłączyłem pod komputer i oto błędy https://ibb.co/m0QSxNR . Może jest ktoś kto wie od czego zacząć to naprawiać, może będę mógł to sam ogarnąć, dysponuje inpa.
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Jak widać oba przednie czujniki abs, sprawdź wtyczki i wiązki. Do tego na deser synchronizacja czujnika kąta skrętu.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano
  • Autor
Posprawdzam to dzisiaj, ale to możliwe żeby trzy rzeczy na raz padły.