Skocz do zawartości

Czy ktos podejmowal sie wymiany amortyzatorow i sprezyn?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Czy jest to trudny zabieg wymagajacy specjalnych narzedzi, co ile powinnismy wyminic sprezyny-jak wyczuc ze ich zywot sie konczy, tak samo z amortyzatorami.Jesli ktos juz to robił prosze o OPIS na forum w dziale ZROB TO SAM.
Opublikowano
Paweł proszę Cie dla chcącego nic trudnego-co to drutu w domu nie masz?Ja w 7 wiązałem sprężyny drutem a ty w e36 nie wiesz jak się zabrac.Podnieś na podnośniku ,zdejmij koło,podłóż coś pod wachacz i opuśc auto,tak aby stare sprężyny przyjęły nacisk,jeszce możęśz dociskać na maskę od góry.Zwiąż stare sprężyny drutem i wyciągnij amorek z auta,wcześniej podnosząc je z opuszczonego wachacza.Nowe sprężyny albo zawczasu podejdź sobie do jakiegoś mechaniora to Ci je ściągami ściśnie i zdrutuj,a jak nie to dwóch kumpli ,brecha ,równy nacisk i trzeci drutuje.Po założeniu wystarczy przeciąć drut :mrgreen: Ale uwaga-jak będziesz do nowych zakładał druta to przewlekaj poniżej pierwszego i powyżej ostatniego zwoju,żeby drut nie został w górnym mocowaniu amora i w kielichu amortyzatora!!Czas wymiany sprężyn z przodu według mnie to około 3 godziny +następne trzy na piwo dla kolesi co sprężynę ściskali
Było e23 2,8 automat,potem e23 2,8 manual teraz e36(z silniczkiem jak od kosiarki ale spoko bedzie kiedyś większy) BMW na zawsze,--hehe kosiarka do żyda a teraz 2 literki w trumniaku-m52b20
Opublikowano
NIe da rady w garazu-nie mam sciagaczy sprezyn.A jau myslalem...

w sklepie motoryzacyjnym łapki do spiral kosztują 50\60 złotych warto zainwestować.

łapki to znaczy ściągacz.

Opublikowano

no wlasnie ten drut i napieta jak baranie jaja sprezyna-wyjdzie na to ze nie bede mial okazji juz sie pozniej przejechac na nowych sprezynach:)bo bede lezal w innym miejscu.

Jak sie z ato wezme to wstawie kolejny POST do Zrob to sam.

Opublikowano

Jak chcesz to robić sam, proponuję jednak zainwestować w ściągacz do sprężyn :8) Z wymianą amorków nie ma żartów. Dobremu mechanikowi, który wie co robić źle zdrutowana sprężyna może łeb urwać a co dopiero komuś kto pyta jak się wymienia amorki i może spróbuje sam...

Jak chcesz zaoszczędzić na wymianie to dogadaj się z warsztatem ile wezmą za skręcenie ściągaczami sprężyn i wymianę amorków a kolumny sam wymontuj nawet w garażu :D tylko czy to się opłaca :?:

Będziesz Musiał Wyprzedzać
Opublikowano
Ja również na twoim miejscu zainwestowałbym w ściagacze - ze sprężynami nie ma żartów ! ( słyszałem różne,mrożące krew w żyłach historie ! ) :jawdrop:
BMW = Będziesz Musiał Wyprzedzać :-)