Skocz do zawartości

xDrive - wszystko o napędzie 4x4

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Właśnie się przymierzam do wymiany I łatwo się skusić/pomylić bo opona ze zwykłym rantem homologowana bmw kosztuje tyle samo co opona z rantem ochronnym na felgę ale BEZ homologacji bmw (850zl) . Homologacja bmw + rant na felgę to chyba tylko runflat (1100zl) pirelli p zero 245/40r19
  • Odpowiedzi 85
  • Wyświetleń 57,7 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Ostatnio nawet inny forumowicz wklejał zdjęcia różnic opony bez gwiazdki i z gwiazdką. Moim zdaniem opony z gwiazdką są lepiej wykonane, generują mniej hałasu i lepiej kleją się do asfaltu..

właśnie czy tak jest do końca ? , bo patrząc na etykiety tych samych opon o tym samym rozmiarze - Pirelli P Zero XL- ta z gwiazdką ma przyczepność na mokrym B , a bez gwiazdki A czyli o całą klasę przyczepności lepsza , co do hałasu z gwiazdką 70 , bez 68 - osobiście ,nie mogę uwierzyć że ta z homologacją będzie cichsza w kabinie - pozostaje zużycie paliwa które jest na korzyść gwiazdki ,co za tym idzie mniejsze opory toczenia - kosztem przyczepności- ekologia ? :idea: i tu jest pytanie :czy XD nie będzie gorzej działał w przypadku opon z większymi oporami toczenia, czy to nie ma aż takiego znaczenia ?

IMG20230418193505.jpg

IMG20230418193418.jpg

wracając do filmiku z YT , miły Pan porównywał nie tych samych opon z homologacją BMW i Porsche , tylko różnych , bo jedne były RF a drugie XL , a to dużo zmienia :wink:

Opublikowano
  • Moderatorzy

Tym etykietkom nie do końca ufam. Zdarzyło mi się mieć opony 70dB, które były ze 2x cichsze niż te, które rzekomo miały 68dB. Zerknij proszę na poniższą etykietę pochodzącą z runflatów z homologacją BMW. Jak widać można znaleźć homologowane oponki, które mają bardzo dobre parametry na etykietce.

Pzero.png

Opublikowano
Mam nowe zimówki Michelin Alpin 5 bmw rof na felgę 225r17 miały napisane 68db a są głośniejsze niż 5 letnie pirelli-p-zero-245-40-r19-98-y-run-on-flat-pz4-xl. Najciszej według mnie jest przy ciśnieniu 2.3 na wszystkich kołach i chyba lepiej już nie będzie

Edytowane przez Użytkownik525xd

Opublikowano
  • Moderatorzy
I to by się mogło zgadzać, więc nie do końca sugerowałbym się suchą etykietą. W filmiku gościu mówił, że etykieta podaje hałas generowany "do otoczenia" czy jakoś tak, a to niekoniecznie pokrywa się z tym co słyszymy podczas jazdy w kabinie samochodu jako hałas pochodzący od kół.
Opublikowano
A czy zmiana profilu z 245/40 na 245/45 to byłby lepszy wybór?
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

jeśli chodzi o poziom hałasu , to bym nie polegał tylko i wyłącznie na podanych wartościach z etykietki , z tego powodu że komfort akustyczny opon jest w pewnym sensie zależny od osobistego odbioru , oraz rodzaju tego hałasu a nie tylko jego amplitudę , np. z kolej dla mnie najbardziej mnie odpowiada hałas generowany z opon Michelina - miałem PS4 i mam PA5 - jak wymieniłem opony po zimie z PA5 na letnie P Zero , to przy 80km/h sprawdzałem czy nie mam lekko opuszczonej szyby , tak odbieram ich hałas ,jako delikatny świst powietrza .

co do przyczepności na mokrym też mam wątpliwości co do wartości z etykietek - bo przy jakich temperaturach robili test przyczepności ? tego nie wiemy , ale wiem jedno że PS4 bije na głowę P Zero przyczepnością przy temp w przedziale 10-20 stopni i mokrym dniu jak dziś , z kolej przy 20 stopni i wzwyż jest podobnie , oczywiście bogaczy w iks drajwach tego nie czują , ale biedacy w RWD to już tak :wink:

Opublikowano
jeśli chodzi o poziom hałasu , to bym nie polegał tylko i wyłącznie na podanych wartościach z etykietki, z tego powodu że komfort akustyczny opon jest w pewnym sensie zależny od osobistego odbioru

Odbieranie hałasu bardzo zależy od modelu samochodu. Przekonałem się jak poleciłem tacie Pirelli Sotto Zero 3, ten sam rozmiar co u mnie, u niego bardziej denerwujący hałas i oczywiście nie był tak bardzo zadowolony z zakupu jak ja (a ja mam któryś komplet z rzędu).

miałem PS4 i mam PA5 [...]

co do przyczepności na mokrym też mam wątpliwości co do wartości z etykietek - bo przy jakich temperaturach robili test przyczepności ? tego nie wiemy , ale wiem jedno że PS4 bije na głowę P Zero przyczepnością przy temp w przedziale 10-20 stopni i mokrym dniu jak dziś , z kolej przy 20 stopni i wzwyż jest podobnie

Uważam PS4 za najlepsze opony letnie. Chętnie je kupie do obecnego G31 (o ile jeszcze będą w sprzedaży) jak zetrę Goodyear'y. Miałeś je w G30 (mieszany rozmiar 19-stki)?

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Uważam PS4 za najlepsze opony letnie. Chętnie je kupie do obecnego G31 (o ile jeszcze będą w sprzedaży) jak zetrę Goodyear'y. Miałeś je w G30 (mieszany rozmiar 19-stki)?

Kup PS5, będą jeszcze lepsze . Ja miałem je w G20 rwd

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Przez przypadek trafiłem na ciekawy filmik i gość mówi ze xdrive jest napędem dołączanym i na hamowni żeby nie mieć problemu z tym napędem gdyż czasem może być kapryśny odłącza 1 wtyczkę i uzyskuje napęd tylko na 1 oś.Co o tym myślicie? 

Pozdrawiam

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
10 hours ago, Jacuss said:

Przez przypadek trafiłem na ciekawy filmik i gość mówi ze xdrive jest napędem dołączanym i na hamowni żeby nie mieć problemu z tym napędem gdyż czasem może być kapryśny odłącza 1 wtyczkę i uzyskuje napęd tylko na 1 oś.Co o tym myślicie? 

Pozdrawiam

Tak właśnie jest.

Kwestia nazewnictwa i definicji słowa dołączany.

Ale xdrive ma mokre sprzęgło które co jakiś czas się rozłącza i załącza w celu wyrównania obrotów. Nie jest to typowy stały napęd 4x4.

No i działa do 180km/h