Skocz do zawartości

Adaptacja nowego akumulatora

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam chciałbym się dowiedzieć się jak to jest z tą adaptacją nowego akumulatora jedni mówią że trzeba inni nie.

Wymieniłem ostatnio na nowy i niewiem .Stary 80Ah 640/ nowy 85Ah 800 trzeba czy nie....

Opublikowano
Z tego co wiem adaptacja jest obowiązkowa, chodzi o to żeby ibs wiedział że jest nowa bateria. Rejestracje robimy jeżeli nowa bateria ma inne parametry. Ja osobiście robiłem tylko adaptacje, miałem agm 90ah 900A wymieniłem na 100ah 900A
Opublikowano
  • Autor
Też tak słyszałem, pojechałem do warsztatu który zajmuje się BMW to powiedzieli że można ale nie trzeba bo to jest mała wartość między akumulatorem 80Ah na 85Ah .
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Nie chodzi tylko o wartość ale też o to , że sterownik silnika musi wiedzieć , że akumulator jest nowy.

Ładowanie nowego akumulatora wygląda nieco inaczej niż starego.

Bez rejestracji nowy akumulator szybciej padnie.

Drogą dedukcji doszedłem do konkluzji...!!!!
Opublikowano
Ja wymienialem msc temu bez adaptacji I jest ok
Opublikowano
Ja wymienialem msc temu bez adaptacji I jest ok

Miesiąc to trochę krótko żeby stwierdzić że wszystko jest ok z baterią. Problem może być z nieodpowiednim ładowniem i wtedy aku zamiast 3-4 lata skończy się po roku.

• 7 miesięcy temu...
Opublikowano

tak też jest u mnie obecnie, półtora roku i nowy akumulator bez adaptacji sypie się

pierdo...y fachowiec sprzedawca powiedział że jeżeli taki sam to nie trzeba

Opublikowano
Trzeba. Mi stary aku alternator ładował 14.9-15.1. Nowy aku po adaptacji 13.8-14.5. Więc myślę, że taki nowy akumulator nie zaadaptowany będzie przeładowywany i długo nie potrzyma.