Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich forumowiczów i w Nowym Roku życzę wszelkiej pomyślności.

Proszę o poradę: w trybie serwisowym (dla niewtajemniczonych: na kokpicie auta, przy zegarach), gdy sprawdzałem temperaturę silnika bez ogrzewania i nawiewu, w czasie jazdy max to był 47 stopni, na postoju udało się osiągnąć 58 stopni. Diagnoza: walnięty termostat - wymiana na nowy na następny dzień.

Obecne pomiary: w czasie jazdy max to 62-65 stopni po zatrzymaniu, na postoju udał się osiągnąć 79 stopni i to przy wyłączonym nawiewie!!! (gdy działało ogrzewanie temp. była 66 stopni).

Czy coś nie tak jest dalej? Coś jeszcze ma wpływ na temperaturę silnika? Czy tryb serwisowy może szwankować?

Wiem - muszę jeszcze zobaczyć co pokazę INPA ale nie posiadam i muszę umówić się z kumplem.

Może coś poradzicie?

Pozdrawiam.

Opublikowano
Dzięki za zainteresowanie tematem.

Termostat EGRa jest sprawny.

Temat znany na forum. Niewiem jak sprawdzales termostat.

Ja zalozylem 2 lata temu odrazu 2 oryginaly i jest spokoj a tez mi taka temp trzymal jak wyzej pisales.

Opublikowano
Dzięki za zainteresowanie tematem.

Termostat EGRa jest sprawny.

Temat znany na forum. Niewiem jak sprawdzales termostat.

Ja zalozylem 2 lata temu odrazu 2 oryginaly i jest spokoj a tez mi taka temp trzymal jak wyzej pisales.

Sprawdza sie dmuchajac w niego

Opublikowano

OK! OK!

Szanowni forumowicze - sorki za może małe naświetlenie tematu ale:

2 termostaty wymienione, w trybie serwisowym, na kokpicie pokazuje 76 stopni (przy wyłączonym nawiewie) a na INPIE 121.03!!!

I co tu teraz źle wskazuje?

Opublikowano

Inpa zle wskazuje- pamietam, ze byla wersja ktora przeklamywala niektore parametry przy tym silniku,

Ukryte menu nieklamie, ale powinien miec ok 87-89 C w czasie jazdy

Opublikowano
OK! OK!

2 termostaty wymienione, w trybie serwisowym, na kokpicie pokazuje 76 stopni (przy wyłączonym nawiewie) a na INPIE 121.03!!!

Jakiej firmy załozone ??

Opublikowano
OK! OK!

Jakiej firmy załozone ?? Zamienniki głownego potrafiły po wyjęciu z pudełka podczas dmuchania puszczać

Opublikowano

Kiedyś jak kupowałem termostat mahle to w środku był behr, teraz jest jakaś chińszczyzna.

Na allegro dalej robią ten myk. Ta chińszczyzna nie zawsze działa prawidłowo - kolega ostatnio płakał.

Tak więc kupuj ori z aso.

Opublikowano

OK - po sprawie...

Choć nie zadowala mnie sposób rozwiązania problemu, który polegał na tym, że po prostu jeszcze raz kupiłem dwa termostaty (behr), takie same jak te teraz montowane, w tym samym sklepie motoryzacyjnym (nie w necie!).

Wada techniczna produktu??? Przypadek???

A może jednak "chińszczyzna" z logiem marki tylko...

Szkoda, że trzeba podwójnie bulić...

Pozdrawiam.

Opublikowano

Niestety nie ma to jakości

zamiennik jedynie EGR , głowny to nie wiadomo co który wytrzymuje mało na szczęście uszkadza sie ten sposób że znów nie trzyma temp , groźne to jest jak ktoś ma DPF , albo jeździ bardzo agresywnie . Ja nauczony innym autem kupuje termostaty tylko ori .