Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Panowie mam problem mianowicie najprawdopodobniej przestał dzialac mi system ostrzegania przed kolizja i ochrony pieszych, pisze tak ponieważ dalem auto do serwisu na gwarancji i powiedzieli ze mam zabrudzoną kamerke na szybie i zużyte piora wycieraczek dlatego wyskoczyły im błedy a mi to nie działa co jest głupotą bo jestem pedantem i dbam o to zeby auto bylo czyste a podzespoły wymieniane na bieżąco. W pewnym momencie powiedzieli ze trudno wywołać tez ten moment zeby driver asaist zaczelo reagować. Moje pytanie brzmi czy u was działa to odrazu informujac ze zbliżacie sie do poprzedzającego samochodu (oczywiscie wszystko ustawione na wczesnie i zawsze) i szukalem gdzies materiałów filmowych zeby moc walczyc z serwisem bo starają sie przekopac sprawe do konca gwarancji

Dziekuje i pozdrawiam

Opublikowano

Zauważyłem że radar szybciej wykrywa zagrożenie kiedy jest włączona nawigacja. Proponuje włączyć nawigacje gdzieś na trasie, jedz ok 100km/h i zbliż się do auta przed tobą na ok 1 długość auta. Spełniając te warunki, jadąc jednostajnie razem z autem przede mną zawsze wychodzi mi szary samochodzik że jest możliwość kolizji. Wszystkie systemy nam na średnie.

3 dni temu jechałem na mieście ok 50km/h i omijałem dużą dziurę tak że musiałem zjechać ok 3/4 szerokością mojego auta na przeciwny pas, z przeciwka jechała osobówka na czołówkę ( ok 70m przede mną) normalnie jeszcze ze 2 auta za mną ominęły by tak samo. Jak tylko wjechałem na czołówkę to czerwony samochodzik wyskoczył.

Mam nadzieje że pomogłem :)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
U mnie ten czerwony samochodzik wyskakuje kiedy chce i uwazam ze ten system jest mocno niedoskonaly. Czasami zblizam sie do auta i nic, raz mi sie zdarzylo ze zapikal jak mijalem sie z tirem, chociaz nie powiem raz juz mi wychamowal samochod. To samo tyczy sie z systemem wykrywania zmeczenia kierowcy nie wiem od czego to zalezy ale czasami jade w trase 8 godzin i nic a czasami po godzinie potrafi sie zaswiecic.
Opublikowano
W s-klassie dziala to zdecydowanie lepiej. Przez 9 lat uzytkowania w221 ani razu sie nie pomylil. W g11 potrafi schamowac auto przed niewidzialnym samochodem.
Opublikowano
A ja miałem przypadek jak wyprzedzał mnie debil w starym V70 jadąc na czołówkę z tirem i zajechał mi drogę dosłownie przed zderzakiem. Przychamowałem ale poczółem jak system zadziałał i dał mocniej po hamulcach. Z jednej strony dobrze ale z drugiej strony auto za mną nie spodziewając się aż takiej reakcji z mojej strony też ledwo co wyhamował. Od tej pory mam ustawione na max opóźnioną reakcję systemu.
Opublikowano

Generalnie ten system wam za wiele nie pomoże przy prędkości >70. Jedynie zminimalizuje skutki ew. kolizji. Spójrzcie na testy, wzorowo wypada do max. 50-70km/h, zarówno w przypadku pieszych jak i kolizji.

Drugie pytanie, czy masz radar, czy samą kamerę, bo jeśli samą kamerę to aby go wyzwolić musi być na prawdę niebezpieczna sytuacja.

Pzdr

Sprzedam Graty po Aucie :

- Wybierak ( Joystik ) Zmiany biegów zwykły do F10-tki - cena 200zł ! ( stan idealny )

- Licznik Europejski F10 ( stan BDB ) - cena 200zł

Opublikowano

Radar jest pod rejestracją, na srodku tej czarnej kratki wielkosci troche wiekszej jak paczka papierosow. Mozesz wejsc w moja galerie, tam zdjeciach od razu razu zauważysz gdzie on jest.

Jesli masz na kierownicy po lewej str opisane wszystkie klawisze tzn ze masz tempomat aktywany czyli z raderem ( 2 klawisze do oddalania i przyblizania odleglosci jaka chcesz zachowac od poprzedzajacego samochodu korzystając z aktywnego tempomatu - taki co sam hamuje i przyspiesza).

Opublikowano
A ja miałem przypadek jak wyprzedzał mnie debil w starym V70 jadąc na czołówkę z tirem i zajechał mi drogę dosłownie przed zderzakiem. Przychamowałem ale poczółem jak system zadziałał i dał mocniej po hamulcach. Z jednej strony dobrze ale z drugiej strony auto za mną nie spodziewając się aż takiej reakcji z mojej strony też ledwo co wyhamował. Od tej pory mam ustawione na max opóźnioną reakcję systemu.

Bo u nas ludzie jeżdżą jak idioci na zderzaku - w Niemczech są mandaty za zbyt bliskie "siedzenie na zderzaku"