Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 65
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
Ja podpowiem tak mając zaledwie 120d zrobione na 224km i 440nm przy kupnie M135/40 szukam tylko i wyłącznie xDrive. :lol:

Gusta sa różne. Akurat 1ynką z xdrive nie jeździłem, ale w 3-er dla mnie xdrive to juz nie jest BMW.

W prowadzeniu i przyjemnosci z jazdy po zakretach jest przepaść pomiedzy bez x drive i z xdrive.

Nie wiem dlaczego tak jest, ale takie mam odczucia.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Nowy wita wszystkich,

stoję właśnie przed zakupem M140i xdrive MY2019. W tym tygodniu jestem umówiony u dealera na analizę i pomoc w konfigu auta. Są pakiety w konfiguratorze online które mają te same elementy wyposażenia ewentualnie nie wszystkie są wyświetlane itd.

Co do napędu rwd vs xdrive to się nie będę wypowiadał ale po modach w okolice 400+ to jednak xdrive będzie lepiej przenosił moc. Poza tym ja będę użytkował auto wraz z żoną więc xdrive będzie pomocny.

Pozostaje kwestia kolorów. Podobają mi się 2: pomarańcz i czerwień. Co sądzicie o tych kolorach? Ktoś może użytkuje i podzieli się zaletami i wadami tych kolorów? Odnośnie rabatów to mam na razie max -29%.

BTW:

Miałem Focusa RS mk3 z 2017 roku w którym padła pompa oleju!!! Silnik po miesiącu wymieniony na gwarancji. Straciłem do niego zaufania więc go sprzedałem.

Obecnie mam Mondeo MK5 2.0eb które zamieniam na M140i.

Opublikowano

W mojej opinii pomarańcz dużo bardziej pasuje do tego auta, niż czerwień. Czerwień generalnie jest taka nijaka, ale wiadomo - o gustach się nie dyskutuje.

Odnośnie rabatów to mam na razie max -29%.

Pochwalisz się skąd taki rabat? Dealer czy jakiś broker?

BTW.

Myślicie, że długo jeszcze będziemy czekać na nową jedynkę? F20 ma już 7 lat. Mamy nową 3, nową 5, nową 7, nową X3, nową X5. Może tak wysokie rabaty sugerują, że coś się szykuje na 2019 :wink:

Opublikowano

BTW.

Myślicie, że długo jeszcze będziemy czekać na nową jedynkę? F20 ma już 7 lat. Mamy nową 3, nową 5, nową 7, nową X3, nową X5. Może tak wysokie rabaty sugerują, że coś się szykuje na 2019 :wink:

Przecie nowa 1ka za chwile będzie miała premierę. Silnik max 2.0 i przedni napęd lub xdrive.

Opublikowano

BTW.

Przecie nowa 1ka za chwile będzie miała premierę. Silnik max 2.0 i przedni napęd lub xdrive.

Skąd takie informacje?

Skoro z4 dostało silnik 3.0 R6, to znaczy, że z niego nie rezygnują.

Obserwując obecne trendy to według mnie powstaną dwie wersje - analogicznie do S3/RS3 i A35/A45:

m135i - ktora będzie miała silnik 2.0 i 306 KM - ten sam co w X2 m35i

m140i - która będzie miała silnik 3.0 R6 i ~400KM

Obie z napędem Xdrive - w pierwszym wypadku odprowadzany od przedniej osi, w drugim - od tylnej

Opublikowano
Powiedz mi jak zmieścić 3.0 R6 w zmniejszonej względem poprzedniczki komorze silnika?

Nie wiem - powiedziałem tylko, że to moje zdanie :)

• Główni Moderatorzy
Opublikowano

Tez jestem przekonany ze to ostatni kompakt z rwd.

Poza garstka fanów nikt nie chce rwd tylko więcej miejsca z tylu itp a dla producenta liczy się tylko ZYSKOWNOŚĆ.

35i już teraz jest dwulitrowy w X2 M35i, stad tez odpowiednio wcześniej 3.0 dostało oznaczenie 40i.

Smutne to ale za to kiedyś takie m140i będzie prawdziwym rarytasem. 3.0 R6 RWD w kompakcie ? Nie do pomyślenia w zasadzie już dziś :(

Opublikowano
Powiedz mi jak zmieścić 3.0 R6 w zmniejszonej względem poprzedniczki komorze silnika?

W poprzek. Będzie ciasno, ale skoro do miejskich „maluchów” daje się upchać podobne jednostki, wiec jest to możliwe. Fakt że są to przeróbki warsztatowe pod wyścigi/rajdy itp... BTW „ostatni Mohikanin” to trafne określenie. Ludzie stają się leniwi i wygodni, więc era 3-drzwiowych mocnych kompaktów przechodzi do historii. :?

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Myślicie, że jest sens teraz kupować m140i? Czy lepiej poczekać rok na coś mniej zaje*istego, ale świeżego modelowo? Jakby nie patrzeć - m140 ma już konstrukcyjnie 7 lat...

Zastanawiam się pomiędzy Mercem A35 AMG a m140ix - kwota podobna, serce jest za bmw, ale rozsądek za mercem - w końcu dużo świeższy. Chociaż waham się czy nie poczekać roku na nowe S3/RS3, Focusa RS, Merca A45. Ciężko też oszacować wartość m140i za 3-5 lat. Niby ostatni kompakt z takim piecem, to wartość powinien trzymać, jednak starsza generacja.

Rabaty wciąż na poziomie 29%.

@fastlifevlog - Jak Twoje zakupy? sfinalizowane?

Opublikowano
Nie zakupiłem jeszcze nic bo się waham między kilkoma opcjami. Owszem jest 29% rabatu ale od tego trzeba oddać pośrednikowi 2% czyli pozostaje 27% rabatu. Do tego trzeba te 2% zapłacić przed złożeniem zamówienia i to mi się średnio podoba. Bez tych wszystkich ceregieli mam 26% rabatu i przy tym chyba zostanę choć nie podjąłem jeszcze decyzji. W piątek będę siedział w fotelach w pełnej elektryce to się okaże czy pozycja za kierą nie jest za wysoka. Siedziałem na zwykłych siedzeniach w 1er i wydawało mi się trochę wysoko a z elektryką jest ponoć jeszcze wyżej. Mam 179cm wzrostu.
Opublikowano
BTW w konfiguracji mam opcje które są też w nowym pakiecie o nazwie "M140 Last Edition". Niestety nie ma tego pakietu w konfiguratorze ani w cenniku. Wyczytałem w necie że 2 dni temu zapowiedziano za granicą pakiet o nazwie M140 Finale Edition. To pewnie coś pokrewnego do Last Edition. Macie jakieś info? W piątek będę u dealera to zapytam o szczegóły.
Opublikowano
Najnowszy pakiet pożegnalny o nazwie "M140i Last Edition" zawiera wszystko oprócz szklanego dachu i run flatów. Ogólnie praktycznie wszystko. Cena auta z xdrive i tym pakietem to 248000zł katalogowo.
Opublikowano
Najnowszy pakiet pożegnalny o nazwie "M140i Last Edition" zawiera wszystko oprócz szklanego dachu i run flatów. Ogólnie praktycznie wszystko.

Wszystko, Wszystko? Navi Pro, Harman-Kardon, aktywne zawieszenie, Dynamic LED?

Jest już dostęny w salonach? bo w konfiguratorze online nie widzę.

Dodatkowo - nie wiesz może jak wygląda katalog akcesoriów Mperformance? W szczególności interesuje mnie wydech, spoiler i felgi. Na stronie BMW katalogu nie ma, Wydech podobno został wycofany ze względu na normy spalin, ale na liebmann24 wszystko jest.

Opublikowano

Może jednak nie warto kupować M140i. Piszę to z perspektywy użytkownika. Właśnie pokazały się zdjęcia szpiegowskiego wnętrza nowej jedynki. Wnętrze jak w G20. I tutaj obecny model to jednak chyba 7 lat produkcji. Nowy Merc A45 też kusi, tylko te ceny mocno w górę od poprzednika pewnie.

O nowych silnikach M35i na razie za mało wiemy jak to będzie się wkręcało na obroty. Nie ma testów.

Z drugiej strony obecne M140i do 2 tys. obrotów też jest mało narowiste. Dopiero pow. ok. 3 tys czuć to przyspieszenie. Tylko gdzie tu latać......

A jakby była szpera do kupienia w rozsądnej cenie jak w G20... to może

Opublikowano
Może jednak nie warto kupować M140i. Piszę to z perspektywy użytkownika. Właśnie pokazały się zdjęcia szpiegowskiego wnętrza nowej jedynki. Wnętrze jak w G20. I tutaj obecny model to jednak chyba 7 lat produkcji. Nowy Merc A45 też kusi, tylko te ceny mocno w górę od poprzednika pewnie.

Na szczęście o gustach się nie dyskutuje :wink: Dla mnie wnętrze A35 jest kiepskie. Mercedes jakoś nie ma pomysłu na montowanie ekranów w swoich samochodach i zawsze robi to tandetnie. Pod tym względem wole 7 letnie wnętrze F20. G20 jest zdecydowanie ładniejsze. Merca ratują za to fotele performance. Myślę, że w nowej m135, możemy się spodziewać czegoś podobnego, bo X2 m35 posiada takie w opcji.

Natomiast A45 to będzie inna półka cenowa - gdzieś na poziomie Audi RS3, czyli +300k PLN, a to dla mnie już zbyt wiele. Dobrze skonfigurowany A35 kosztuje tyle co dobrze skonfigurowane S3, czyli ~250k PLN. I teraz dylemat czy wolisz R4 FWD 2.0T, czy jednak starszy technologicznie, ale jednak R6 3.0T RWD.

Opublikowano
Jak mówię że wszystko to wszystko. W konfiguratorze raczej nie będzie widoczny ten pakiet jako pakiet. Składowe pakietu jak najbardziej.

Masz gdzieś konfig z tym pakietem na papierze? Chciałbym zobaczyć jak to dokładnie wygląda i porównać ze swoim. Byłem wczoraj u Dealera, ale był nieprzygotowany i nic o takim pakiecie nie wiedział.