Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Jutro zabieram się za wymiane rurki wodnej pod kolektorem ssącym. Z uwagi na to ze sprawdzając korekty wtryskiwaczy zauwazylem ze na 5tym jest troche duża korekta (ok +1.8) chcialbym majac juz zdjęty kolektor zamienić wtrysk 5ty z 1wszym. Dzięki temu bede mogł sprawdzic czy duza korekta jest winą wtryskiwacza oraz wrazie potrzeby wymiany bądź naprawy najgorszy wtrysk zostanie na 1 miejscu i nie bede juz pozniej musial sciagac kolektora aby sie nim zająć.

Mam odnoscnie tego takie pytanie. Czy zamieniajac wtryski miejscami odczytać za pomocą inpy kody (IMA) tych wtryskow ? i odpowiednio zamienic 1 z 5 ?

Z gory dziekuje za odpowiedz. pozdrawiam

Opublikowano
Jasne.Właśnie wymieniłem dwa wtryski i bez problemu zakodowalem w inpie.Ogólnie jak już wyjmujesz wtrysk to ja bym dał wszystkie na stół.Bo u mnie podejrzewałem 2 i 5 według inpy i isty+ a na stole wyszło,że 1 i 6 złom. POZDRO :)
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

To dlatego , że korekty nie wskazują konkretnego wtryskiwacza.

Jeden wtryskiwacz może nadrabiać za kilka gorszych.

Drogą dedukcji doszedłem do konkluzji...!!!!
Opublikowano

to jak intepretować korekty wtrysków?

Co oznacza, że wtrysk daje dawkę np -1,8

a inny np dawkę +1,8 ?

a pozostałe albo -0,3 albo +0.3.. Czy wtrysk z korektą na + leci do wymiany, czy z korekta na - ?

Czy korekta na plus oznacza większą dawkę paliwa do cylindra czy dawkę paliwa na przelew ?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Korekty gówno znaczą tak ogólnie.

Korekta na plus to większa dawka paliwa do wtryskiwacza.

Na minus mniejsza.

A sterownik tak dobiera korekty żeby silnik chodził równo.

Lepszym testem jest podgląd obrotów silnika na każdym cylindrze bez korekt.

Opublikowano

ok a co daje podgląd obrotów na poszczególnym cylindrze ?

Jakie dane są poprawne a jakie są złe ? jeżeli są złe to czym się identyfikują ?

Jakie są proporcje do przyjęcia i w ramach błedu pomiarowego ?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Wszystkie obroty powinny być jednakowe.

Jeśli są różnice to coś się z wtryskiem dzieje < lub niestety nie z wtryskiem a ogólnie ze spalaniem danego cylindra. Ale najczęściej to wtrysk>

Jak zwalnia to ma za małą dawkę .

Jak przyspiesza to leje za dużo.

Ale nadal to nie jest miarodajny test wtryskiwaczy. < to tylko stół probierczy daje pewność>

Daje jednak większy pogląd na to który z wtrysków jest słabszy bo korekty nic nie mówią o konkretnym wtryskiwaczu.

Opublikowano

u mnie sytuacja wyglada tak, że na 5 wtrysku korekty ok +2 czasem wskoczy na 3 reszta + - o.5 0.7 obroty na tym piątym nizsze o ok 20 od pozostalych wiec stawiam na ten wtrysk. jutro zamieniam miejscami 5 z pierwszym jesli okaze sie ze to on mysle nad zamowieniem na allegro drugiego uzywanego z wydrukiem? myslę ze to lepszy pomysl niz regeneracja... tym bardizej ze u mnie w okolicy nie ma nikogo kto by to dobrze zrobil...

link do aukcji z ktorej mysle zakupic wtrysk. gosc ma same pozytywne opinie.. moze warto.. :)

https://allegro.pl/wtryskiwacze-0445110131-bmw-320-bmw330-bmw-530-i7639019542.html

Opublikowano
Ja zrobilem tak, oddalem wsszystkie do sprawdzenia , okazalo sie ze na 6 tylko 2 sa sprawne. Kupilem 4 nowe po 1200 zeta z allegro boscha i auto rakieta. Z kolei jeden z wtryskow przegrzal mi tlok i robile. remont, takze lepiej kupic nowe.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
u mnie sytuacja wyglada tak, że na 5 wtrysku korekty ok +2 czasem wskoczy na 3 reszta + - o.5 0.7 obroty na tym piątym nizsze o ok 20 od pozostalych wiec stawiam na ten wtrysk. jutro zamieniam miejscami 5 z pierwszym jesli okaze sie ze to on mysle nad zamowieniem na allegro drugiego uzywanego z wydrukiem? myslę ze to lepszy pomysl niz regeneracja... tym bardizej ze u mnie w okolicy nie ma nikogo kto by to dobrze zrobil...

link do aukcji z ktorej mysle zakupic wtrysk. gosc ma same pozytywne opinie.. moze warto.. :)

https://allegro.pl/wtryskiwacze-0445110131-bmw-320-bmw330-bmw-530-i7639019542.html

coś to zmieniło?