Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć!

Chciałem podzielić się szerzej dobrym rozwiązaniem, które wcześniej na forum było poruszane, aczkolwiek nie ma jasno napisane co i jak, a fajnie jakby to było na przyszłość w wyszukiwaniach. :)

Postanowiłem nie płacić za konwersję mojej F30 z USA na EU tylko zrobić to samemu najtańszym możliwym sposobem, czyli: telefon na androidzie, apka Bimmercode oraz adapter iCar Pro BT 4.0.

Cały zestaw to koszt:

- adapter około 150 zł (polecam go, spraedzony, działa dobrze)

- apka Bimmercode (odblokowanie kodowania), koszt: 129 zł.

Po zakupach podpiąłem się do F30stki z niepewnością czy się uda...

Z tą apką można zrobić bardzo wiele, w bardzo prostej formie.

Są dwa tryby- expert oraz standardowy.

Standard pozwala na zdefiniowane przez autora apki kodowania poprzez dosłownie click and code ;)

Oczywiście ten tryb ma ograniczenia, ale można wiele.

W przypadku trybu expert ja na razie zmieniłem: język na PL, region na Europę, przekodowanie radia na paramtery Europy, włączyłem przeciwmgłowe (z zaadaptowaniem zaślepki ;) ), wyłączyłem obrysówki.

Polecam zakup, na prawdę warto- absolutnie nie jestem stronniczy w tej kwestii, po prostu sam byłem przerażony kto mi to wszystko zrobi, kiedy i za jakie pieniądze, a można śmiało podziałać samemu.

W razie pytań zapraszam, chętnie pomogę.

• Lubię to 1
  • Dziękuję 1
Opublikowano (edytowane)

Witam

Czy Adapter BT 4.0 będzie lepszy niż wifi.

W sklepie polecają wifi.

Co lepiej wybrać do tej aplikacji na iphona

Edytowane przez MirekGD
Opublikowano
Witam. Można gdzieś przejrzeć listę funkcji, które można w ten sposób zakodować? Niedawno zacząłem przygodę z BMW ...
Opublikowano

aplikacja jest płatna czy nie? zainstalowałem ze sklepu play za darmo...

nie mogę jednak kodować i nie wiem czy wymaga ona "aktywacji" czy to kwestia adaptera - Vgate iCar 2 na Bluetooth

• Główni Moderatorzy
Opublikowano
Żeby kodować trzeba zapłacić :roll:
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)

Jeżeli nie będę korzystał z iphona to czy Interfejs iCar PRO BT3.0 https://allegro.pl/interfejs-icar-pro-bt3-0-obdii-elm327-vgate-id48-i6779063058.html?fromVariant=6779076471 będzie miał jakieś ograniczenia względem BT 4.0 ?

Sprzedawca twierdzi że BT3.0 od BT4.0 różni się tylko tym że nie łączy się z iphona no i ceną .

Edytowane przez Andrzej62
  • Główni Moderatorzy
Opublikowano
To możliwe bo kiedyś do IPhone pasował tylko interfejs na wifi aż do wejścia bt 4.0. Zobacz w linku który wrzuciłem tam są zalecane wtyczki również dla androida.
  • Główni Moderatorzy
Opublikowano

Teraz popatrzyłem to oni też zalecają 4.0, ale może tylko dlatego że jest nowszy ?

Zawsze możesz wziąć 3.0 i w razie problemu do 14 dni odesłać :)

Opublikowano

Bez dwóch zdań polecam używanie BT 4.0, te wifi sa stare i pewnie dlatego je wyprzedają ;)

Na stronie bimmercode jest nawet napisane, że polecają icar pro 4.0 bt, przy wifi jest opisane, że połączenie może być niestabilne- więc uwaga! :)

Co do samej apki to owszem- jest darmowa, ale.jak zaczniecie połączenie to trzeba opłacić funkcje kodowania (129 zł) - co uważam, że jest uczciwą ceną za zakres możliwości. :)

Lista możliwości do zakodowania jest możliwa do zobaczenia na strone bimmercode po wybraniu modelu auta albo jak zainstalujecie apke to można za darmo wejść w tryb DEMO- tam można sobie klikać i sprawdzać.

W razie pytań zapraszam!

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Dla młodszej większości banalne pytanie :wink:

Czy jest możliwe by Bimmercode działał z polską pisownią ?

• Główni Moderatorzy
Opublikowano
Chyba ciężko, ale jak to ma być tak przetłumaczone jak Carly (translator) to lepiej żeby juz było po angielsku. Ewentualnie napisz co chcesz zrobić to Ci sprawdzę ;)
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Przede wszystkim zależy mi na informacji związanych z DPF-em, ciśnienia przed i za temp itp. Czy i w jaki sposób uzyskam informację o rozpoczęciu i zakończeniu procesu wypalania ?
  • Główni Moderatorzy
Opublikowano

W bimmercode masz tylko kodowanie. Informacje o DPF używałem narazie tylko w Carly, twórcy Bimmercode maja też drugą aplikacje - Bimmerlink i tam jest taka opcja.

http://i.imgur.com/m4apz5c.jpg

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Bimmerlink-z kąt ją można ściągnąć, ona jest darmowa czy płatna ?
  • Główni Moderatorzy
Opublikowano
Płatna tyle samo co bimmercode.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
To że zacznie się wypalać DPF możemy wnioskować tylko po wzroście ciśnienia a że zaczął się proces wypalania to na podstawie temperatury spalin ? Tylko na podstawie tych danych ?
  • Główni Moderatorzy
Opublikowano
W Carly był pasek postępu z tego co pamietam, myśle ze tutaj tez będzie coś takiego.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

z kąt.

skąta.

SKĄD !!

Opublikowano

z kąt.

skąta.

SKĄD !!

A może z Kęt .małopolskie :roll: :wink:

p44ahXld_o.jpg
Opublikowano
Czy ta apka mozna zakodowac tryby jazdy tak aby pozostawal caly czas sport? Patrzylem na ich stronie i do f36 jest tylko "start with eco pro", a do g11 nie ma tej opcji wogole. Czy na expert mode bedzie to mozliwe? Zwlaszcza w g11.