Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, jakiś czasu temu kupiłem BMW F30 posiadające

elementy z M pakietu.

Auto było po drobnej stłuczce i malowany był m.in. przedni zderzak. Sprzedawca zapewniał mnie ze wszystko jest na właściwym miejscu ale byłem przekonany, że coś tam jednak brakuje i okazało się, że brakuje...

Problem leży w tym, że nie mogę nigdzie znaleźć nazwy tego elementu.

Prosiłbym o pomoc w ondnalezieniu nazwy dla tego elementu:

https://zapodaj.net/be2db1938ee38.jpg.html

Opublikowano

Na serwisach aukcyjnych szukaj "Wlot na tarcze" i czasem "kierownica powietrza".

Beda do tych wlotow potrzebne takie kolki rozporowe, w ktore wklada sie taki fajny bolec, po 1,5zl sztuka.

W zwyklych F30 sa chyba 3 taki kolki na strone, wklada sie w "strefy zgniotu" na podluznicach.

Dobrze tez zobaczyc, czy masz odpowiednie do tych wlotow nadkola - musi byc dziura w nadkolu od przodu auta, przez ktore powietrze zbierane przez wloty wchodzi na tarcze.

• Główni Moderatorzy
Opublikowano
Po co tego szukać na portalach aukcyjnych u januszy jak nówka przed zniżkami kosztuje 123 zł ?
Opublikowano
Po co tego szukać na portalach aukcyjnych u januszy jak nówka przed zniżkami kosztuje 123 zł ?

..jak masz kawalek do ASO, a w cenie jednej nowej kupisz 2 uzywki z dostawa do domu?

(placilem 50zl/sztuka).

• Główni Moderatorzy
Opublikowano
To ładnie trafiłeś. Ja ostatnio szukałem koledze pare plastików do naprawy X1 i po paru dniach stwierdziliśmy ze taniej i sprawniej zamówić nowe :)
Opublikowano
To ładnie trafiłeś. Ja ostatnio szukałem koledze pare plastików do naprawy X1 i po paru dniach stwierdziliśmy ze taniej i sprawniej zamówić nowe :)

To tez prawda - czesto jest tak, ze uzywki sa niewiele tansze od nowek - a wez sie jeszcze z "Januszami" dogadaj, co maja na stanie.

NIemniej, wloty udalo mi sie dostac niedrogo. Jak sie nie spieszy - mozna zapolowac na komplet w dobrej cenie.

Opublikowano
Mi kiedyś powiedzieli, że za wymianę nerek będę musiał zapłacić 600 pln. Oczywiście sam montaż. Ja to zrobiłem chyba w 10 min sam, ale wg procedury BMW do wymiany nerek nalezy ściągnąć zderzak i taki koszt wychodzi. Podejrzewam, że u Ciebie może byc podobnie, albo i więcej. Chyba ze masz jakieś rabaty.
  • Główni Moderatorzy
Opublikowano
Weź jakiegoś kolegę i dwa piwa zamiast jechać z tym do bmw ;)
Opublikowano

Popieram wypowiedzi kolegow.

Do tych wlotow bedziesz musial sciagnac zderzak - inaczej niestety nie da rady. Ale nie jest to "rocket science".

Dobra wiadomosc jest taka, ze dasz rade to spokojnie zrobic.

Ja obecnie sciagam zderzak w okolo 20-30minut, a jestem amatorem.

Polecam popatrzec sobie na ten filmik:

Gosc ma fajne te filmiki, co kreci, polecam poogladac jeszcze, co i jak.

Porobilbym se fotki tego, co pod tym zderzakiem znajdziesz / lub czego tam bedzie brakowac.

Jak ktos tych wlotow nie zamontowal to moze i cos jeszcze po macoszemu potraktowal.

U Ciebie jest M-Pakiet - wiec miejsca w ktorych beda sruby/wkrety moga byc nieco przesuniete, ale wiele sie to pewnie nie rozni.

"Do poludnia" / "Do wieczora" sie wyrobicie z kumplem, przy piwku/grillku.