Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Bmw x5 '13rok wersja usa.

Jak zamontować światła przeciwmgielne tylne gdyż oryginalnie samochód go nie posiada ? Nie interesuje mnie dokładanie nie oryginalnych świateł np w tylnim zderzaku.

Za podpowiedxi z góry dziękuję.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

witam

DE - Schaltbilder und Funktionsbeschreibung / Karosserie / Beleuchtung / Nebellicht /

https://www.newtis.info/tisv2/a/de/e70-x5-4.8i-sav/wiring-functional-info/body/lighting/fog-lights/cFV114M

EN - Wiring Diagrams and Functional Description / Body / Lighting / Fog lights /

https://www.newtis.info/tisv2/a/en/e70-x5-4.8i-sav/wiring-functional-info/body/lighting/fog-lights/cFV114M

Tylne światło przeciwmgielne - Lewe => pin Nr. 51 / wtyczka Nr. X329

Tylne światło przeciwmgielne - Prawe => pin Nr. 10 / wtyczka Nr. X328

E46, X319, E47, X318, E80, X329, E81, X328

https://www.newtis.info/tisv2/a/de/e70-x5-4.8i-sav/Rb5rdAq

Pozdrawiam Andrzej
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano

Witam, miałem to samo.

Zakupiłem przełącznik świateł z włącznikiem tylnego światła przeciwmgłowego( o dziwo w lampach tylnych były nawet żarówki świateł przeciwmgłowych).

Panowie w BMW Serwis M-Auto w Katowicach musieli tylko dołożyć kabel (bodajże 9 pin) i światła przeciwmgłowe były aktywne.

• 4 miesiące temu...
Opublikowano

Witam,

Pytanie laika, czy nie można podłączyć brakującego przewodu, który powinien iść na pin 9 do przewodu idącego z pin 7 i włączać przód i tył jednym przełącznikiem? (Bez wymiany przełącznika).

Jakoś nigdy nie mogłem zrozumieć włączania osobno, jak potrzeba przód to i tył tez się przydaje.

Pozdrawiam,

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
Można tak podłączyć ale czy Pan na przeglądzie rocznym się z tym zgodzi? 3 razy próbowałem tak przejść przegląd i niestety...musi być przełączanie/włączanie osobno.
Opublikowano
Witam,

Pytanie laika, czy nie można podłączyć brakującego przewodu, który powinien iść na pin 9 do przewodu idącego z pin 7 i włączać przód i tył jednym przełącznikiem? (Bez wymiany przełącznika).

Jakoś nigdy nie mogłem zrozumieć włączania osobno, jak potrzeba przód to i tył tez się przydaje.

Pozdrawiam,

No raczej nie można. Wyobraź sobie , że jedziesz we mgle. Załączasz światła i jednocześnie masz włączone przód/tył. Z tyłu dojeżdża samochód. Ty musisz wtedy wyłączyć tylne aby go nie oślepiać i wtedy jednocześnie gasną Ci przód/tył. A tak wyłączasz tył i hulasz dalej bezpiecznie przez zamglone tereny :D

• 2 lata później...
Opublikowano

Witam, ma ktoś może aktualne linki do diagramów podłączenia przewodów ?

Stare niestety wygasły.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Witam, ma ktoś może aktualne linki do diagramów podłączenia przewodów ?

Stare niestety wygasły.

Link do PDF wyżej(google drive) nadal działa. Masz tam wszystko co potrzeba

• 4 miesiące temu...
Opublikowano

Witam wszystkich jestem tu nowy,mam bmkę x5 e70 z 2011 ściągniętą ze stanów .

Mam pytanko w poszukiwaniu świateł przeciwmgielnych tylnych nie chcący zrobiłem zwarcie w kostce od lampki oświetlenia bagażnika sprawdziłem wszystkie bezpieczniki pod schowkiem i w bagażniku są ok ,czy jeszcze gdzieś może być bezpiecznik od tych lampek,chodzi mi o te pod klapą bagażnika od środka ?

A przy okazji zamówiłem już przełącznik świateł z włącznikim tylnych przeciwmgielnych ponieważ mam w wersji amerykańskiej auto i tam oczywiście jest inny czy może ktoś ma jakiś filmik albo schemat po polsku jak przełączyć te przewody na przełączniku ?

Już czytałem że pod 9 PIN przewód podłączyć tylko z kąd wziąć napięcie do niego?

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano

. Siemka :mrgreen: :mrgreen:

NA tym filmiku macie pokazane jak to zrobić krok po kroku , co odkręcić gdzie w którym miejscu .

:cool2: :cool2:

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
Witam wszystkich jestem tu nowy,mam bmkę x5 e70 z 2011 ściągniętą ze stanów .

Mam pytanko w poszukiwaniu świateł przeciwmgielnych tylnych nie chcący zrobiłem zwarcie w kostce od lampki oświetlenia bagażnika sprawdziłem wszystkie bezpieczniki pod schowkiem i w bagażniku są ok ,czy jeszcze gdzieś może być bezpiecznik od tych lampek,chodzi mi o te pod klapą bagażnika od środka ?

A przy okazji zamówiłem już przełącznik świateł z włącznikim tylnych przeciwmgielnych ponieważ mam w wersji amerykańskiej auto i tam oczywiście jest inny czy może ktoś ma jakiś filmik albo schemat po polsku jak przełączyć te przewody na przełączniku ?

Już czytałem że pod 9 PIN przewód podłączyć tylko z kąd wziąć napięcie do niego?

Cześć,

Masz namiar na ten przełącznik z włączaniem tylnych przeciwmgielnych? Akurat mam taką samą sytuację :)