Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Sachs to bardzo dobry wybór:

310 985 i 310 986.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

• Odpowiedzi 111
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
Może to i głupie pytanie ale kto pyta nie błądzi. Też będę się zabierał za jakiś czas za wymianę amortyzatorów z przodu w mojej swiezutkiej e87 188d z 2009 roku. I teraz pytanie odnośnie zawieszenia? Czy są jakieś różne rodzaje fabrycznie montowane czy jeżeli to nie jest wersja m to znaczy ze zawieszenie jest standardowe? Jaki amorek sachs byłby wtedy dobry?
  • 8 miesięcy temu...
  • Zarejestrowani
Opublikowano

A jak się ma ta opcja 226 do:

S704A	M Sports Suspension

?

U mnie występuje właśnie S704A. Myślę o zmianie amorków na B8. Co Wy na to?

• 11 miesięcy temu...
Opublikowano
Hej, a ja trochę z innej strony - ile powinna wg Was kosztować sama usługa wymiany (przód w E81 - komplet oczywiście). Pierwsza wycena jaką usłyszałem to 500pln za usługę, wydaje mi się dość dużo. Do kosztu samych amortyzatorów trzeba liczyć jeszcze za każdym razem odbojniki, sprężyny, poduszki i inne śróbki? Czy jeśli są ok to wymiana samych amortyzatorów wystarczy?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Czy jeśli są ok to wymiana samych amortyzatorów wystarczy?

Wystarczy pod warunkiem, że amortyzatory będą o tych samych, lub zbliżonych parametrach.

Konie mechaniczne w skrócie - KM

Myślałeś kiedy by zostać dawcą szpiku kostnego? To nie boli.

http://www.dkms.pl/dawca/rejestracja/index.html

Nie zwracajcie uwagi na mego nicka, najczęściej mąż się wypowiada.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Odboje i osłony warto zawsze wymienić, to nie duży koszt (z reguły ok 50,- na obie strony) a stare przeważnie rozpadają się ze starości, stan poduszek trzeba zweryfikować i podjąć decyzję. Jest trochę zabawy, jak siedzi fabryka to z reguły nie tak łatwo wyjąć amortyzator ze zwrotnicy, nie jest to astronomiczna kwota, takie rozsądne minimum to wg mnie 300-350,-

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

• 1 rok później...
Opublikowano

Cześć,

Proszę napiszcie jakie mam kupić amortyzatory do sprężyn pro kit (-30mm) na przód. Czytałem że są jakieś o krótszym skoku amorki ale nie wiem jaki mają numer.

Samochód bmw e87, 120d, 2009 r. Zawieszenie zwykle.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Może ktoś poradzić?

Samochód BME 1 E87 rok pr. 2005, 122 km , diesel 1995 ,

Pekła sprężyna amortyzatora/zawieszenia z przodu od strony pasażera, niestety na BMW STORE nie wyskakuje żaden konkretny numerek części.

https://www.bmwstore.pl/pl/katalog/diagram/31_0698-sprezyna-zawieszenia-przednia/vPU34558

Po wpisaniu w wyszukiwarce modelu auta wyskakują różnorakie....Wertteile, Daco....., różnice w cenach też spore......

Teraz pytanie

-co wybrać żeby się szybko nie rozpadło.

- czy wystarczy kupić same te sprężyny ( komplet ) czy możę jeszcze do tego konieczny jest zestaw naprawczy ca. jak tu ( https://www.bmwstore.pl/pl/katalog/diagram/31_1224-zest-naprawcze-amortyzatorow-przednich/vPU34558).....

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Kup standardowe fedry SACHS . Chyba że masz obniżony zawias M to są też i takie . . Numerów sprężyn nie ma . Sam się naszukałem trochę .
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

W zeszłym roku kupiłem takie "cuś" :mrgreen: , bo też mi z przodu sprężyny kawałek odpadło.

https://www.adverts.ie/exterior-parts/bmw-e81-e82-e87-e88-e90-e91-e92-e93-high-quality-lowering-kit-made-in-germany/12910542

Przed wrzuceniem tego zestawu zaopatrzyłem się w nowe odbojnice. Żałuję, że nie pomyślałem o podkładkach gumowych pod sprężyny przednie. Trochę zdeformowane były, ale

jakoś uformowałem w czasie zwalniania ścisków.

Mam zawieszenie M, więc poduszki amortyzatorów (łożyska) są szersze na trzpień. Nie było niespodzianek przy montażu. :)

Autko siadło z przodu zaledwie 15 - 20 mm. Z tyłu jakby bez zmian. Bardzo mi to odpowiadało.

Po roku wydaje mi się, że przód poszedł trochę niżej. Nie mierzyłem ile, ale jest idealnie.

Tak mogłoby zostać.

Konie mechaniczne w skrócie - KM

Myślałeś kiedy by zostać dawcą szpiku kostnego? To nie boli.

http://www.dkms.pl/dawca/rejestracja/index.html

Nie zwracajcie uwagi na mego nicka, najczęściej mąż się wypowiada.