Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
witam:) zaczeły mi świstac rolki i zabieram sie za wymiane, może ktoś już wymieniał te rolki ? ile jest z tym roboty, wystarczy wymienic same rolki czy tak jak jest sprzedawana rolka napinania z pretem ? prosił bym o jakieś podpowiedzi :)
Opublikowano
wydaje mi sie ze napinacz działa poprawnie, przynajmniej nic nie wskazuje na to zeby cos z nim było nie tak :)
Opublikowano
Zamów INA. Ostatnio wymieniałem u siebie rolkę prowadzącą (była jeszcze oryginalna, nigdy nie zmieniana) i na zaślepce od niej był napis INA. Także jak widać bmw na pierwszy montaż bierze właśnie od nich
Opublikowano
Zamów INA. Ostatnio wymieniałem u siebie rolkę prowadzącą (była jeszcze oryginalna, nigdy nie zmieniana) i na zaślepce od niej był napis INA. Także jak widać bmw na pierwszy montaż bierze właśnie od nich

Kolego ile przebiegu jak wymieniales rolke ?

Opublikowano

Około 176 tys. jak wymieniłem. Auto mam od półtora roku i nie wydaje mi się, żeby poprzedni właściciel wymieniał bo na zaślepce od rolki jest data i pokrywa sięz datą produkcji samochodu.

Od razu wymieniłem pasek wieloklinowy (też był oryginał od nowości) i napinacz (kompletny napinacz z rolką)

Opublikowano
Cały osprzęt silnila wymieniłem przy 280 tys km ktory był jeszcze oryginalny. Rolki ina (prowadząca + napinajaca z prętem) paski conti a pompa wody hepu.

E60 535xd+++ + 8hp70x

Individual project by mnichu

• 4 miesiące temu...
Opublikowano

Witam wszystkich

Kochani mam problem, wczoraj żona jechała z zakupów i nagle oświeciła się kontrolka ładowania akumulatora ,i za chwilę komunikat że silnik się grzeje po czym zaczęło padać wspomaganie kierownicy.

Dojechała na pobocze i okazało się że poszedł pasek wieloklinowy poprostu lekko wykrzywiła się rolka i pasek zjechał i wciągało go pod pasek alternatora czy jakoś tak. I tu pytanie bo samochód został odstawiony przez ADAC na lawecie pod dom , czy ten wieloklin i rolkę pokrzywiona można samemu wymienić czy lepiej warsztat , dodam że płyn w wyrównawczym ma swój oryginalny kolor nie wykryłem w nim żadnej kropli oleju. Doradzcie co zrobić i gdzie ewentualnie mogę dorwać schemat samodzielnej wymiany tego mimo że jeszcze tego nie robilem.

Dodam że mam E61 2005 r 2.5 D 130 kw i jak dołączyć tu zdjęcia bo nie widzę nigdzie takiej opcji

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jeżeli pytasz czy dasz radę sam wymienić to raczej nie dasz.
Drogą dedukcji doszedłem do konkluzji...!!!!
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Nic raczej nie dzieje się bez przyczyny, zwróć uwagę czy koło pasowe przypadkiem nie urwało się. Tu masz instrukcje, wpisz vin i szukaj:

https://www.newtis.info/tisv2/a/en/

Aby dodać zdjęcie musisz je wstawić na jakiś hosting, skopiować bezpośredni link do zdjęcia i wkleić między nawiasy po kliknięciu na przycisk "Img".

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
Słuchajcie czy mogę mój samochód normalnie odcholowac czy musi być laweta bo od miejsca zamieszkania do warsztatu mam +/- 10km a nie chciałbym zrypac czegoś więcej bo na pewno wspomaganie kierownicy nie dzial.