Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Od kilku dni użytkuję nowy samochód i jestem bardzo zadowolony z komfortu i osiągów.

Zastanawia mnie jednak jedna rzecz - olej bardzo szybko osiąga temperaturę optymalną, przynajmniej wg wskazania.

W poprzednim moim samochodzie (F10 528ix) mijało kilka minut jazdy zanim wskazówka w ogóle drgnęła a tutaj dzieje się tak niemal od razu.

Zastanawiam się czy też to zaobserwowaliście czy też może coś jest nie tak ze wskaźnikiem w moim aucie?

Jakiekolwiek sugestie mile widziane.

Opublikowano
Widzę w swoim aucie to samo. Wystarczy przejechanie kilkuset metrów i wskaźnik pokazuje optymalną temperaturę oleju.
Larsen
Opublikowano
Nie zastanawia Cię to? Moim zdaniem to bardzo dziwne ale uspokoiłeś mnie, że to nie tylko moje spostrzeżenie.
Opublikowano

U mnie jest tak samo, mam 2 km do biura , 540 jest nagrzane moment , dla porównania jak jadę Zony 428i to wskazówka nawet nie "dygnie"

Myśle ze jest to efekt aktywnych klap do chłodzenia , przy obecnych temp grill jest zamknięty przez co silnik grzeje się szybciej ...

Także wszystko jest ok, ciesz się autem i silnikiem :cool2: :cool2: :cool2:

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Być może czujnik temperatury oleju jest w innym miejscu i omywa go olej który ma prawie bezpośredni kontakt z komorą spalania. To jest dobra sprawa bo szybciej wylapie przegrzanie.
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano

To raczej niemożliwe żeby silnik zupełnie od zera nagrzał się w ciągu kilkuset metrów. To raczej nowa technologia BMW zastosowana w silnikach z serii B:

"BMW has also incorporated an engine-mounted encapsulation system, which allows the engine to retain much of its heat for up to 36 hours which helps to reduce emissions and wear and tear during start-up, especially in colder climates."

Opublikowano
Pamietajcie, że wskaźnik to nie 100% rzeczywistość. Np. olej w skrzyni nie jest w stanie nagrzać się w takim czasie. Ogladałem też kiedyś taki flimik chyba autocentrum o tym co pokazuje wskaźnik, a jaka jest rzeczywista temp silnika w vw
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano