Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Czy mógłby ktoś wyjaśnić jak działa prawidłowo tylne zawieszenie w Touringu czyli Nivo. Kiedy się załącza pompa ? Czy jak nisko siedzi można podnieść tył w Inpie? Czy są dodatkowe kontrolki na zegarach?

Wszędzie piszę się o usterkach a mnie interesuje zakup auta z tym zawieszeniem ale nie mam pojęcia jak sprawdzić czy działa prawidłowo.

Opublikowano

Pompa załącza się gdy tył jest zbyt nisko ;) o aktualnej wysokości mówią czujniki na wahaczach.

Kontrolek na desce nie ma, ew. dostaniesz błąd coś w stylu niveauregel inaktiv jeśli coś będzie nie tak.

Podobno w inpie można ustawić poziom, ale osobiście nie potrzebowałem tego.

Na Twoim miejscu dokładnie sprawdziłbym przed kupnem stan poduszek i czy po kilku dniach auto nie opada.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Nivo ma za zadanie utrzymać tylną oś na stałym poziomie.

Kiedy np. obciążysz tył auta - pasażerowie i/lub bagaż w bagażniku - nivo podpompuje miechy, tak aby utrzymać zadaną wysokość tylnej osi.

Jak wspomniał dylon, są za to odpowiedzialne czujniki przymocowane cięgnami do wahaczy.

W INPIE można ustawić wysokość każdej ze stron oddzielnie.

Jest również informacja w mm dla konkretnego rozmiaru koła, jaka ma być wysokość tyłu auta.

pzdr

yaz

• Moderatorzy
Opublikowano

Zawsze można sprężyny wrzucić :-)

W Inpie się ustawia, trzeba latać z miarką i wstukiwać warotści do podniesienia lub opuszczenia.

A sprawdzić można łatwo czy w ogóle działa - załaczasz stacyjkę (możliwe, że odpalić trzeba - nie pamiętam), siadasz na podłodze bagażnika, powinno od razu podpompować.

A czy trzyma - musisz zdać się na szczerość sprzedawcy, albo podjechać z samego rana do sprzedawcy bez zapowiedzi ;)

Opublikowano

Wielkie dzięki Panowie. Jeszcze kilka pytań, auto jest na sportowym zawieszeniu s227a tak mówi VIN czyli rozumiem twarde i niskie sprężyny z przodu inny amorek ale czy tył się różni skoro tam są poduszki pompowane? Czy taki zawias to straszna taczka? Jeśli tył stoi równo z przodem i nie idzie już do góry to wykluczając oznaki awarii jakieś nieszczelności to mogę go podnieść bez problemu w Inpie tak żeby lekko wyżej stał od przodu?

Sorki za takie pytania ale chce się upewnić co i jak.

• Moderatorzy
Opublikowano

Tylko z tyłu masz regulację, przód masz na sprężynach - 2cm od standardu. Ale sprawdź też czy coś na przodzie nie było kombinowane, bo może być, że jakieś tańsze amory, czy niższe sprężyny będa.

Co do komfortu - za bardzo nawet różnicy nie czuć między standardem a m-technikiem, minimalnie twardszy jest, i trochę niższy.

Jak tył podniesiesz, będziesz miał twardszy, bo wyższe ciśnienie w miechach będzie.

Osobiście miałem w poprzedniej nivo, obecnie mam turasa na sprężynach, wolę spręzyny - lepiej się prowadzi i bardziej komfortowy jest.