Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Byłem ostatnio ustawic zbierznośc , i okazało sie ze nie da rady . facet powiedzial ze chyba rama jest krzywa . Czy można to0 jakoś sprawdzic bez rozbierania auta i i le by to mogło kosztowac . Mam nadzieje ze ten gość po prosty nie umiał ustawiac zbierznośći i rzuciłó glupie wytłumaczenie . dzieki za pomoc !!!!!!
Opublikowano

Uwierzyłbyś każdemu kto twierdzi, że twój pies ma wściekliznę, tylko na podstawie tego, że ślina mu z pyska ze złości cieknie :?: :?:

Wybierz się z do dobrego warsztatu blacharskiego, zamów podstawową ocenę geometrii podwozia i karoserii, zapłać kilka stów i będziesz wiedzieć na pewno.

- No, stał tutaj! Był! Patrzył na swoje paznokcie! Rozpłynął się! Nie ma go!

(Bogumił Kobiela we "Wszystko na sprzedaż". Rok później rozbił się na amen swoim białym BMW).

Opublikowano

jeśli kolega 130rapid coś pisze, to wie, ale niech mi będzie wolno to potwierdzić. czasem z lenistwa wmówia coś człowiekowi, albo nie ustawią prosto kierownicy.

WmasterW, mam nadzieję że nie zapłaciłeś panu fachowcwi za "usługę", której de facto nie wykonał? :hand:

Opublikowano
... no , to dobry fachowiec musi być skoro twierdzi że " rama jest krzywa " pewnie ostatnio robił Trabanta albo Wartburga bo tam rama to jest na pewno :mrgreen:
* - w zależności od typu i wyposażenia
Opublikowano
... no , to dobry fachowiec musi być skoro twierdzi że " rama jest krzywa " pewnie ostatnio robił Trabanta albo Wartburga bo tam rama to jest na pewno :mrgreen:

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: Dokladnie! BMW nie jest zbudowane na zadnej ramie. :mad2: To nie ZUK :norty:

Opublikowano
Może ten facet to był totalny leń ale ja widze na oko ze koła stoją nie zbyt równo od błotnika do koła jest róznica na dwa palce i jedno wystaje wiecej na zewnątrz niż drugie . ale nadal nie dostałem odpowiedzi na pytanie ile może kosztowac takie sprawdzenie nadwozia . dziwne jest też to ze przy takim przestawieniu kół auto jezdzi prosto nie sciąga na zakretach i wogóle jest wszystko ok . Może ktos wie ile moze kosztowac takie sprawdzenie orientacyjnie ????
Opublikowano
nadwozie mozesz sam sprawdzic - sa specjalne ksiazki dla blacharzy z dokladnymi wymiarami nadwozia- bierzesz metr i mierzysz odleglosci miedzy punktami nadwozia - mialem taka ale ktos porzyczyl i mu sie spodobala :wink: zostaly mi tylko strony z wymiarami e32...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
xsilver: ETK zawiera takie wymiary z odwzorowaniem punktów na budzie auta.
Opublikowano
Byłem ostatnio ustawic zbierznośc , i okazało sie ze nie da rady . facet powiedzial ze chyba rama jest krzywa .

Na problemy z ustawieniem zbieżności ma wpływ także stan zawieszenia autka, sprawdź sprężyny, amortyzatory, wahacze itd... :idea:

marzenie : E34 M5

http://img266.imageshack.us/img266/9927/540podpisnj4.jpg

Opublikowano

zawieszenie jest ok wymieniałem ostatnio tuleje i wszystkie gumu . teraz spróbuje sciągnąc to ETK moze cos dam rady sprawdzic ale jak ksiąke to bardzo bym prosił o skana i na poczte jak by co [email protected]

Z góry dziekuje

Opublikowano

a ja bym do tego zagadnienia panowie dodał krzywe elementy blacharskie. miałem takj w jednym ze swoich poprzednich samochodów: wydawało się ze jest jakby krzywo wyciągnięty i poskładany po jakimś masakrychnym dzwonie, a okazało się, że błotnik był kiepskiej jakości jeśli chodzi o spasowanie, wyprofilowanie wypukłości i miejsca w którym jest koło. nie twierdzę że tak może być i w tym przypadku, ale jest to jakiś głos i moze warto też i to sprawdzić.

pozdrawiam

Opublikowano
... najtaniej będzie podjechać do znajomego diagnosty na stację obsługi , takie sprawdzenie kosztuje ok 30 zł , on ci powie co może być przyczyną - czy to tylko elementy zawieszenia czy też krzywa płyta podłogowa , pewnie poleci Ci dobry warsztat blacharski gdzie mają płytę do spr. geometrii , cena sprawdzenia geometri zawieszenia w warsztacie blacharkim lub też sprawdzenia geometri płyty podłogowej podlega negocjacji a Ty już jesteś parę groszy do przodu bo - wiesz / fachowo / co chcesz a jak byś wyjechał że masz krzywą ramę w beemie to cena była by znacznie wyższa - możesz być pewny :cool2:
* - w zależności od typu i wyposażenia
Opublikowano
Stacje diagnostyczną to juz przerabiałem 3 razy za darmo (sąsiad pracuje ) ale niue stety nicmi nie powiedział wszystko jest oki nic niew jest powyginane elementy zawiieszenia są oki chyba ze waczache moze są krzywe .lAle mysle ze taniej by było sprawdzic rame niz wymieniac całe zawieszenie i nie byc pewnym czy cos to pomoże. róznica w ustawieniu koła polega na tym ze jedno jest przesuniete do przodu o 2 cm dalej niz drugie .Dziwne jest tez to ze dzwi sa równe wszystkie odstepy są równe
Opublikowano

WmasterW sprawdź czy masz prosty i wymiarowy błotnik tak jak ci napisałem. wprawdzie nie jestem mechanikiem jak co niektórzy forumowicze (których zresztą pozdrawiam) ale widziałem już przypadki że w e36 właśnie błotniki były jakieś podejrzane: trzeba było je dopasowywać oraz nie pasował/był za ciasny lub za duży otwór na kierunkowskaz, więc "otwór" na koło też może mieć feler.

ps: a nie wjechałes w kiedy w jakąś sporą dziurę swoim autkiem? mogło się wtedy cos pogiąć. zresztą nie życzę tego!

Opublikowano
kurcze nadwozie jest symetryczne chodzi mi olementy zewnętrzne błotniki drzwi itp . problem jest w tym ze jedno koło tylnie jest przesuniete o 2 cm do przodu i troche wcisniete do środka czyli do mostu . Czy jest mozliwość zeby pogieło sie podwozie aż tak a góra jest ok ????
Opublikowano
bede musiał poswieci pare godzin na kanale i pomierzyc pare odległośći pod spodem moze dojde do tego co jest krzywe czy podłużnice czy zawiszenie tylne.Byłem juz w aso bmw tam fachowcy (pseudo)sprawdzali mi elementy zawieszenia i powiedzieli ze są proste .
Opublikowano
bede musiał poswieci pare godzin na kanale i pomierzyc pare odległośći pod spodem moze dojde do tego co jest krzywe czy podłużnice czy zawiszenie tylne.Byłem juz w aso bmw tam fachowcy (pseudo)sprawdzali mi elementy zawieszenia i powiedzieli ze są proste .