Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Problem polega na niskim ładowaniu akumulatora.

Sprawdziłem napięcie miernikiem przy samym alternatorze i wynosi ono 13,8 V, a napięcie na klemach akumulatora wynosi 13,7 V.

Włączając światła, radio, ogrzewanie tylej szyby. napięcie na chwile spada do 12,7 V, ale po chwili wzrasta do 13,8V

Gdy włączę dmuchawe na najwyższy bieg to napięcie spadnie do 12,5V i już nie wzrasta.

Zauważyłem też, że przy dojeżdżaniu do skrzyżowania napięcie spada na chwile.

Alternator do wymiany?

Opublikowano
JA tutaj bym podejrzewał akumulator, skoro wydajność prądowa jest tak niska, że przy większym obciążeniu spada napięcie...
Opublikowano
No moze to być wina akumulatora bo ostatnio auto na kable musiałem odpalać. Aku naładowałem,ale prostownikiem z marketu. Nie wiem czy to dobrze ładuje. Jak sprawdzić, że to wina akumulatora?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Najlepiej w hurtowni z akumulatorami, ale możesz sprawdzić jakie ma napięcie po długim postoju (nocy) oraz do ilu spada podczas rozruchu.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
To słabo, nie powinno spadać poniżej 10V a po dłuższym postoju optymalnie powinno być 12,4-12,5V.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano

Włożyłem dziś nowy akumulator i ładowanie się nie zmieniło. Dalej przy włączonych światłach jest 13,7v a pod pełnym obciążeniem spada poniżej 13v

Alternator do wymiany?

Opublikowano

Ładowanie powinno być w zakresie 13,5 - 14,5 V mierzone w czasie jazdy z włączonymi światłami i nawiewem, radiem.

Krótkotrwały spadek napięcia ładowania przy obciążeniu odbiornikami, jest dopuszczalny.

Warto przeczyścić wszelkie połączenia w klemie pirotechnicznej, na masie silnik-podłużnica i na przewodzie plusowym biegnącym od alternatora aż do akumulatora.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
...Alternator do wymiany?

Jak już to najpierw weź pod uwagę wymianę regulatora napięcia w altku.

pzdr

yaz