Skocz do zawartości

bmw e61 530d 2006 problem z odpaleniem po nocy jak jest zimn

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam

mam taki problem zę po nocy jak jest ponizej zera lub na lusie 2-3 stopnie

nie odpali od razu za pierwszym razem nie dopiero za drugim i pokazuje sie wtedy podgrzewanie świec za pierwszym zapłonem nie widzę ,dodatkowo przez 2-4 sekundy nie równo pracuje po chwili jest dobrze .Po tym już cały dzień moge odpalać bez problemu

dodadam że w tamym roku w wrzesniu zmieniałem świece na beru wszystkie i w tym roku sterownik świec oryginalny.Dodam że też czasem dziwny odłos metaliczny słysze przy odpaleniu z pod maski ale tylko przy odpaleniu.

prosze o pomoc

pozdrawiam

przebieg 290000 na oryginale

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
A korekcje wtryskiwaczy w bmw nie powinno się sprawdzać na rozgrzanym silniku ?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Spokojnie z tymi wtryskiwaczami, świece a tym bardziej sterownik mogą szybko paść, więc zacznij od błędów i daj znać jakie są, oczywiście przy okazji zobacz korekcje przy odpalaniu, ale obstawiam awarię układu podgrzewania świec.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Miałem identycznie po zakupie obecnej e60, znalazłem wiele podobnych sytuacji na naszym i innych forach. W każdym przypadku odpowiedzialnym był DPF. U mnie po wycięciu wszystko wróciło do normy. Nie namawiam do wycięcia, nawet zachęcam do pozostawienia, ale sprawdź jak to u Ciebie wygląda. Sprawdź czy nie masz padniętych termostatów, przez co silnik nie łapie odpowiedniej temperatury do wypalania sadzy z DPF'a. U mnie był jeszcze taki objaw, że na trzecim biegu mogłem wykręcić maksymalnie 3500rpm, na czwartym max 3000rpm.

Były: e30: 323i '83 // e34: 520i '95, 525i '91 // e46: 320d '99 320d '02 // e39: 525tds '96, 520d '02, 528i '98, 525d '00 // e60 520 M47 + wirus, 520d N47 // e83 N47

Pozdrawiam

Krzychu.

Opublikowano
mam ten sam problem swiece sprawne sterownik sprawny, a z odpalaniem problemy bez dpf...oddałem auto do fachowców mam nedzieje ze znajda przyczyne i dam znac
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Sprawny diesel + zima = brak problemów :wink: ale fakt benzyna w tych warunkach jest łatwiejsza w użyciu :8)

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano

1-akumulator

2-świece żarowe

3-sterownik świec żarowych

4-wtryski

5-sterownik wtryskiwaczy

6-olej napędowy -czy zimowy

7- filtr paliwa

8-szczelność dolotu

9-kompresja na cylindrach

10-dpf

--- tak na szybko co przyszło mi do głowy co należy sprawdzić w dieslu przed zimą aby nie mieć problemu z zapalaniem

Opublikowano

1-akumulator

2-świece żarowe

3-sterownik świec żarowych

4-wtryski

5-sterownik wtryskiwaczy

6-olej napędowy -czy zimowy

7- filtr paliwa

8-szczelność dolotu

9-kompresja na cylindrach

10-dpf

--- tak na szybko co przyszło mi do głowy co należy sprawdzić w przed zimą aby nie mieć problemu z zapalaniem

1.nowy

2.wymienione w tamtym roku około września

3 nowy wymieniony w tym roku w maju

4 jutro podjadę na komputer podam parametry

5.nie byl sprawdzany

6.wymieniony ale czy zimowy nie taki jest WMTEC Motoröl SAE 5W-30 Longlife III bmw

7. nowy wymieniony jakies 2 tysice kilometów temu na firmowy

8 nie sprawdzne

9.nie sprawdzane

10 wymienipny był w serwisie 30000 temu przez niemca

pozdrawiam

Opublikowano

witam

wiec tak wtryski wyszły 1 wyszedł -0,4 reszta -0,2

ale pokazał spalone swiece na 5 cylindrach wiec chyba sterownik ale wymieniany był w maju tego roku firmy beru kupiony na allegro

nowy

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Tu trochę loteria, trochę mało prawdopodobne, że przez rok spaliło się 5 świec, więc proponuję wymienić sterownik, jakby co to naprawiam je. Parę dni temu miałem przypadek spalonych 4 świec z 6 i okazały się to świece, natomiast jakieś 2 miesiące wcześniej przy takim samym układzie był uszkodzony sterownik i 2 świece (błąd 4), więc reguły niestety nie ma.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano
witam - nie wiem jak jest z dojściem do świec żarowych w bmw - kiedyś w MB vito mechanik sprawdzał mi kazdą świecę nie demontując jej i diagnoza była 100 % trafna