Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zastanawiam sie od jakiegoś czasu co jest nie tak z moją bunią, że polubiła olej. Muszę jej dolać ok. 500ml na jakieś 2000-3000 km.

Wycieków nigdzie w silniku niw widać, jedynie po kontroli u smorawy stwierdzili wyciek oleju chyba z ... cholera, nie pamiętam... chyba nieszczelność uszczelki na wale czy moście - gdzieś w tych rejonach.

Ile powinna brać oleju? Czy ta nieszczelność jest tego powodem ze aż tyle lubi?

Silnik ma ok. 140000km i jeździ cały czas na 10W40 BMW Power oryginalnym - a dolewanie go sporo niestety kaski pożera.

Małżeństwo to głupota, lepiej kupic se kota ;)

http://images.spritmonitor.de/247664_5.png

Opublikowano

Zalezy jaki masz przebieg i jaki olej uzywasz.

Silnik z duzym przebiegiem ma wieksze luzy a co za tym idzie wiecej nieszczelnosci przez ktore olej przedostaje sie w miejsca gdzie nie powinien i ulega spaleniu.

Jezeli chcesz zmniejszyc zuzycie oleju zastosuj olej syntetyczny.

Po zastosowaniu syntetyka gwarantuje ze zuzycie oleju zdecydowanie spadnie. :8)

Swoja droga niektore silniki m52, m54 (nawet te nowe) z malym przebiegiem lubia sobie oleju troche spalic.

Opublikowano
Zużycie oleju poza stanem technicznym silnika zależy tez od sposobu jazdy. Jeśli kręcisz silnik po obrotach to spali wiecej; jakie będą to ilości to trudno powiedzieć. Zużycie oleju zależy tez od tego jak silnik został dotarty. Jeśli pierwszemu właścicielowi się wszędzie spieszyło i wiedział że po trzech latach nie będzie to jego problem, to za takie podejście płaci kolejny właściciel.
Opublikowano
moje oba nie biorą oleju. Być może jst to sprawa oleju. Silnik w dobrym stanie nie powinien praktycznie brać oleju, chyba , że się go niemiłosiernie katuje.
Opublikowano
Mam ten sam problem co kolega. Tylko od wtorku mój samochód stoi na warsztacie i jest naprawiany. Dam znać czy to co robią w nim coś dało.
Opublikowano

daj koniecznie znać co i jak.

swojej beci nie katuje - jak najdalej od takich zamiarów.

czasami - wiadomo, że sie nieco podkręci do 5-5,5tys obr, ale niezmiernie rzadko.

zastanawiam sie czy to nie wina tego wycieku pod autem, choć na postoju nie ma ani kropelki na parkingu.

Małżeństwo to głupota, lepiej kupic se kota ;)

http://images.spritmonitor.de/247664_5.png

Opublikowano

Podobno M52 ma prawo sobie troszke oleju polknac. Ale moja e39 523i z 97roku z przebiegiem 275000km nie bierze oleju w ogole.

Oczywiscie jesli jezdzi sie z rozsadnymi obrotami.

Jesli obroty sa duze to potrani polknac gora 0.5l w okresie miedzyprzegladowym - sprawdzone doswiadczalnie.

Olej oczywiscie syntetyk Castrol 0W40 RS.

Pozdr.

GO NAVY...