Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wycieraczki płaskie MUSZĄ mieć specjalny adapter - ściśle pod e39. Żadne uniwersalne płaskie (nawet mające w zestawie kilka adapterów nie będą pasowały - nawet te Alca płaskie. Z płaskich jedynie Good Rain i chyba te co wrzuciłeś linka zrobiło wersję dedykowaną do e39, ze specjalnym adapterem obsługującym ramiona tego auta.

Jak kupisz Good Rainy to potem ewentualnie możesz do nich przekładać same gumki - nawet z tradycyjnych wycieraczek. Ja generalnie przerabiałem już płaskie wycieraczki w e39 - Good Rain - i jedynie pierwsza ich generacja była dobra. Potem było coraz bardziej kiepsko i mocno podwiewało pióro po stronie kierowcy - idealnie na wysokości oczu. Dlatego wróciłem do tradycyjnych wycieraczek.

Jest jeszcze opcja ucięcia ramion z e39 i wspawania ramion z e60 (lub innego auta o podobnych wymiarach ramion) bo tam jest już trochę bardziej normalne mocowanie i nie ma takiego problemu z kupnem wycieraczek. No ale to trochę większa robota i grzebanina.

Pzdr.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Niestety Valeo po 1,5 roku strasznie piszczą i nie docierają.

Niby przecież element eksploatacyjny, ale dając prawie 120zł za komplet wycieraczek oczekuję jakości. U znajomego wycieraczki Denso hybrydowe na Lexusie siedzą od 3 lat i są cichuteńkie nawet przy przetarciu suchej szyby. W E39 muszę się bawić co chwilę przełacznikiem wycieraczek. Strasznie irytujące bo jeżeli jest chociaż trochę suchego miejsca na szybie to wycieraczka brzmi jak papier ścierny.

Opublikowano

OXIMO - takiego badziewia to jeszcze nigdy nie miałem. Nie dość, że blacha szkieletu piór wycieraczek prawie jak z puszki od piwa to po około 3 miesiącach użytkowania z sezonie jesienno-zimowym rdzewiało to jak szalone. Jakość wykonania - choćby dokładność zaginania metalowych uszek na gumowe pióro - jest taka jakby to ktoś robił po omacku na totalnego czuja.

Nie mówiąc już, że sztywność tych piór OXIMO jest taka, jak człon w zwisie...

Nigdy więcej tej tandety!

Opublikowano
Niestety Valeo po 1,5 roku strasznie piszczą i nie docierają.

Niby przecież element eksploatacyjny, ale dając prawie 120zł za komplet wycieraczek oczekuję jakości. U znajomego wycieraczki Denso hybrydowe na Lexusie siedzą od 3 lat i są cichuteńkie nawet przy przetarciu suchej szyby. W

Tak porównując, kiedyś miałem w escorcie 6 lat wycieraczki bosha (podwójne) i jedna z gum podwójnych, zaczęła się psuć, więc zmieniłem, ale ciągle dobrze wycierały.

Jak kupiłem do mojej e39 bosha, to po póltora roku (w tym jedna zima) wywaliłem :(

Opublikowano
Nie no bez jaj panowie :lol: najlepiej,żeby takie wycieraczki po 10 lat wytrzymywały :mrgreen: Uważam,że półtora roku to nie jest tak źle a wszystko zależy jak były traktowane pióra zwłaszcza zimą. Według mnie Valeo były i są najlepszym produktem, Oximo o których wspomniał Manolito77 nie pojeździły u mnie nawet 3 miesięcy,zresztą kiedyś o nich już pisałem w podobnym temacie.
Ten post wyraża moją opinię w dniu dzisiejszym.Nie może on służyć przeciwko mnie w dniu jutrzejszym,ani każdym innym następującym po tym terminie.Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez podania przyczyny.
Opublikowano

Nie musimy od razu iść w ekstrema żeby chodziła 40 lat. Ale mam porównanie z produktami innych marek do innych samochodów bo sam jeżdżę dość często dwoma innymi samochodami (Astra H i Lexus IS200) na których są wycieraczki Denso - na Astrze zwykły banan, na Lexusie hybrydowe - oba zestawy mają ponad 3 lata i nadal ładnie zgarniają bez szurania. Valeo na BMW zostawiają taki brzydki pasek o promieniu 15cm na lewym dolnym rogu szyby.

Na pewno nie kupię Boscha bo już dużo się nasłuchałem, Valeo jak widać jakoś super wytrzymałe nie są, a inni duzi producenci po prostu takich wycieraczek nie produkują... Słaby wybór. Pozostaje jeszcze wymiana samych gumek np. Champion. Dodatkowo przy 160+km/h te Valeo nawet jak były nowe zaczynały dość głośno szurać i przeskakiwać. Mam fabryczne spojlerki.

Nie wiem w ogóle co kierowało konstruktorem który wpadł na pomysł żeby tylko E39 miało takie mocowanie i żaden inny samochód ani marki BMW ani żaden inny takiego mocowania nie ma... Lubię ten samochód, ale nad niektórymi rzeczami to można siąść i dumać "po ch.."

Opublikowano
Można porzeźbić i zrobić przeszczep "części" ramion z E60, a jak nie to usunąć wspomniane spojlerki i zastosować płaskie dedykowane.
Ten post wyraża moją opinię w dniu dzisiejszym.Nie może on służyć przeciwko mnie w dniu jutrzejszym,ani każdym innym następującym po tym terminie.Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez podania przyczyny.
Opublikowano

Zamówiłem te które pokazywałe gdy rozpoczynałem temat przyjdą pojeżdżę i na pewno napisze jak się sprawują ale ile wytrzymają to będziemy musieli poczekać

a jak będą ...... to poprostu kupie nowe gumki do tych starych może to będzie jakaś opcja

Opublikowano
Ja mam jakieś 2 lata wycieraczki visee i jestem bardzo zadowolony. Ciche ładnie ścierają na całej powierzchni obojętnie z jakiej prędkości również powyżej 120 nie ma słynnego niedotartego miejsca jak w niektórych. I są bardzo tanie
Opublikowano
Tak to są te. Musisz wyjąć tylko plastikowe spojlery z oryginalnych ramion. Może się nie zepsuły. Goodrain były świetnymi wycieraczkami które po 2 latach stały się tragiczne. Ja wymieniam swoje pewnie po zimie i znowu kupię te same.
Opublikowano
To i ja dodam coś od siebie używam wycieraczek płaskich firmy VISEE, trzeba przeprowadzić małą przeróbkę żeby je założyć, a mianowicie wywalić te lotki dociskajace i plastiki na ramionach zostawić same metalowe "płaskowniki" potem to malnąć na jakiś macik żeby nie rdzewiało i zakładasz na wtyk te visee płąckie lekko musiałem dogiąc od kierowcy jedną ale poza tym wszystko ok i nie podwiewa na autobanie 230 i nic. Jak chcesz widziec jak to wyglada to mam zdjecia w galerii chyba juz po przeróbkach. Koszt wycieraczek to 47zł kpl wiec cena fajna mam drugi kpl na zapas ale te mam juz ponad rok i narazie są super. Dodatkowo taki modzik polecam dysze spryskiwaczy z przed lifta e60 złożyć są tam mgłowe i dzięki temu miało płynu idzie a szyba całą spryskana i s są podgrzewana tak jak orgi e39 dod tego pasują dosc ciasno ale jednak na te otwory w masce i wtyki od grzałek tez te same.

Moja Bunia

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=156&t=322746

Czym byś wilka nie karmił, zawsze na las spogląda.

Opublikowano

Może ramię wycieraczki lekko dogiął w stronę szyby.

Pzdr.

Opublikowano

I kupiłem te wycieraczki visee

Założyłem i nie mam się do czego narazie przyczepić. Zbierają wszystko nie zostawiają nic. Ciche nawet na suchej szybie Zobaczymy ile wytrzymają

Mam nadzieję ze ten temat komuś też pomoże :)

Pozdrawiam