Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

powoli przymierzam się do zakupu mojego pierwszego BMW. Myślę o serii 3 E36. Szukając po sieci informacji o tych samochodach wpadłem na wzmiankę o problemach z silnikami, wykorzystującymi Nikasil - związek niklu. Okazuje się, iż w długiej serii silników M52, powierzchnie cylindrów były pokryte Nikasilem, który okazał się być bardzo wrażliwy na związki siarki zawarte w paliwie. Zasiarczona benzyna potrafiła przeżreć Nikasil i wiadomo :mad2: . BMW zresztą wymieniło gwarancyjnie masę tych silników i w 98 powróciło do bloków stalowych. Problem nie dotyczył USA, gdzie bloki M52 były tylko stalowe.

Jak ta kwestia wygląda od strony polskiego paliwa? Jak stwierdzić, czy blok silnika ma gładzie cylindrów pokryte Nikasilem, cy też nie? :?:

Arrakis

Opublikowano

Wiem, sprawa nie dotyczyła silników M50. Sprawa dotyczyła M52 (M60 też) i o te silniki się pytałem. Były też aluminiowe M52, w których zastąpiono Nikasil Alusilem i nie było w/w problemu.

Arrakis

Opublikowano

E46 z silnikami M52TU maja gladzie pokryte nikasilem i nie spotkalem sie do tej pory na innych forach z jakims problemem spowodowanym przez nikasil.

Jak by nie bylo te silniki jezdza juz dobrych 8 lat.

Opublikowano

witam, tez zainteresowałem sie tym tematem z tego co udało mi sie znalezc w necie to:

wszystkie m52 do 03.1998 miały cylindry pokryte nikasilem(te nie na USA oczywiscie)

z zagraniczych for wynika ze w europie nie wystąpił problem zasiarczonego paliwa (oprócz jakiejś częsci anglii gdzie byłło importowane paliwo)

silniki m60 (m62-alusil) w usa umierały srednio po 30tys mil z relacji pechowych wlascicieli (warstwa nikasilu fabrycznie to 0.07mm na alu bloku wyżerana była przez ich słabej jakosci paliwo)

tą technologie pokrywania cylindrów stosowało tez ferrari i jaguar u nich tez zidentyfikowano ten problem w usa.

bmw w fazie testów nie wykryło tego problemu poniewaz uzywali wyłącznie paliwa dobrej jakości.

sam posiadam m52 i wierze w to ze nasze rafinerie nie oszczędzają i nasze paliwo jest wolne od siarki :roll:

jesli ktos slyszał o tym problemie w polsce prosze o relacje

Jedyną dobrą rzeczą w przednim napędzie jest to ze gdy cofasz masz napęd na tył !
Opublikowano
Bmw raczej nie przewidywało że ich silniki będą za parę lat będą pracowały na gazie, ale jeśli gaz nie zawiera więcej siarki niż benzyna to nie powinien bardziej reagować z tą powierzchnią z nikasilu.