Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

W E65, E60 i E90 subwoofery mają impedancję 4Ohm w przypadku Logic7.

Wynika to z użytej końcowki mocy - TDA1562Q.

Te z E65 mają wyraźnie większy układ magnetyczny od tych z E60/E90 czy F10

E65 nie dotykam, E60 jakoś się nie zdarzyło.

Zdaje się, że E9X po lifcie począwszy od Cica miały już woofery o wyższej impedancji coś koło 6-7-8 (nie pamiętam dokładnie) zarówno 677 jak i indyviduale. Nie mam tego jednak zapisanego. Kojarzysz?

WOW. Czy dobrze rozumiem, że jest możliwe zakodowanie B&W w iDrive i uzyskanie dzięki temu lepszego equalizera?

O jakim rzędzie kosztów rozmawiamy, jeżeli chodzi o dołożenie wzmacniacza z DSP do base audio LCI w wymienionym kompletem głośników?

Może być na PW. Rozważam ten manewr w niedalekiej przyszłości.

Zakodować B&W można na każdym MGU, ale działać będzie jedynie na aucie HK 688. Nie wiem czy w pełnym zakresie będzie działać (chyba te cudaczne tryby odtwarzania nie działają) ale EQ powinno.

Na Base i Hifi pojawi się w menu, ale działać nie będzie.

Co do cen - nie będę na forum "handlował" - nie jestem handlowcem, tylko gościem co spina technikę, żeby działała. Z tej pozycji absolutnie i z przekonaniem polecam UP8 od audioteca sprawdziwszy wszystkie dostępne porównywalne cenowo i też tańsze wzmacniacze wielokanałowe zdatne do współpracy z MGU base/Hifi.

Absolutnie kluczowe w przypadku każdego wzmacniacza DSP jest strojenie. Wzmacniacze/procesory audioteca mają najlepsze możliwe narzędzia dla strojącego o ile jest przeszkolony i z doświadczeniem. Każde dobre głośniki aftermarket pod BMW można tym piecem wystroić na malinowe granie. Z przyczyn zawodowych zdarza mi się jedynie stroić pod głośniki OEM i nasze i do takich mam porobione pliki konfiguracyjne DSP. Pełne strojenie z mikrofonem w ręku zajmuje mi około godziny na audiotecach - inne klocki potrafią mieć średnie, słabe lub nawet beznadziejne narzędzia do strojenia.

HK W F20, F21, F22 itp, Mini F56, i3, i8 i X2 miały suby 2Ohm HK :)

Individual w E70, E60, E90 suby miały 6,6OHm

Opublikowano
Witam. Potrzebuję kupić dłuższy kabel USB do obsługo up7 z miejsca kierowcy. Jaka długość powinna być wystarczająca w g31,wzmacniacz w bagażniku oczywiście. Czy to musi być aktywny czy nie, 3.0 czy wystarczy 2.0 ?

3m dobrej jakości powinien wystarczyć do fotela kierowcy. Nigdy mi nie zabrakło ;). Żadnych aktywnych.

Udało mi się pożyczyć G20 MGU HK na dwa dni przed Świętami. W pierwszy dzień rozebrałem bagażnik i doszedłem do momentu sprawdzenia wtyczek wiązki plug and play - czy pasują. Jedna nie pasowała i musiałem trochę plastiku ze środka wyciąć - pociąłem sobie palec do kości... Przerwa na SOR itd... Co najmniej 28lat minęło od mojego ostatniego pocięcia paluchów nożem - widocznie była pora sobie przypomnieć BHP na następne 28lat.

Następnego dnia kolega mi pomagał, bo jedną ręką to co najwyżej kabel USB można wpiąć. Ustawiłem wejścia/wyjścia, wszystkie kanały zagrały (hura, wiązkę zrobiłem bezbłędnie), strojenie zrobiłem w 45min bez robienia de-EQ fabrycznego (brak czasu, sprawdziłem jedynie, że każda para kanałów miała inne EQ zaaplikowane) i mi się podobało granie. Auto było dla mnie dostępne na max 4h w których trzeba było zrobić strojenie, demontaż, poskładać - normalnie bym kilka godzin z przerwami poświęcił przy nowym systemie dla mnie. Mocy na woofery używając UP10 nie zabrakło. Głośność dla kogoś nie głuchego na 80% skali absolutnie satysfakcjonująca - chyba około 110dB na dole - wykresy na drugim laptopie. Ponieważ nie słuchałem wcześniej przez długi czas HK MGU - poprosiłem właściciela auta o opinię i wielokrotnie powtórzył, że gra lepiej, czyściej ETC i o ile chodził mu już upgrade po głowie - teraz wie, że warto. Bardzo mu się podobało granie co zawsze jest dla mnie lepszym wyznacznikiem niż to co sam myślę o swojej robocie, szczególnie w aucie, którego charakteru grania nie znałem jak własnej rękawiczki wcześniej. Wszystko robione z wyzerowanym EQ w iDrive oraz bez załączania Logic. Czasówki na głowę kierowcy. Na gorąco mogę powiedzieć, że styl grania wyszedł podobny co w Hifi MGU z naszym ampem i głośnikami który klienci określają jako wyraźnie lepszy od OEM HK MGU.

Także tego, branża straszyła, że bez zmiany fabrycznych wooferów na niższej impedancji nie wystarczy mocy używając UP10 z HK MGU - ja mam zdanie odmienne. Bez żadnego wyciskania ostatnich watów wyszło granie czyste i głośne. A że auto pożyczone oczywiście nawet przez głowę mi by nie przeszło sprawdzać czy już dochodzę do limitu możliwości głośników - czy jeszcze nie - zapasy mocy były nadal spore.

Ile taka informacja komu się tu na forum przyda nie wiem. Wiem, że audiotec właśnie wypuścił nowy DSP tool do UP8, UP10 z nowymi możliwościami algorytmicznego de-eq (różne przy różnych poziomach głośności) więc na bank znów będzie się jeszcze lepiej dało stroić BMW ich wzmacniaczami. Jak zawsze Audiotec zamiataja wszystkich jakby jeszcze nie byli najlepsi.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Czyli można przez wymianę samego wzmacniacza poprawić zauważalnie jakość audio w HK :cool2: , teraz pytanie do Ciebie nie jako osoba która chce sprzedawać produkt , ale jako osoba z branży która zajmuje się profesjonalnie car audio: jakie są minusy takiego rozwiązania ?
Opublikowano
Czyli można przez wymianę samego wzmacniacza poprawić zauważalnie jakość audio w HK :cool2: , teraz pytanie do Ciebie nie jako osoba która chce sprzedawać produkt , ale jako osoba z branży która zajmuje się profesjonalnie car audio: jakie są minusy takiego rozwiązania ?

Dobre podsumowanie, dokładnie taka jest moja opinia, wzmacniacz wystarczy do znaczącej transformacji dźwięku.

Minusy:

1. Cena.

2. Montaż wzmacniacza w sposób estetyczny i profesjonalny. Dobre wiązki wpinające się pięknie w fabryczną wiązkę to jeden element. Audiotec ma takie w ofercie do różnych wersji iDrive, i systemów audio. Nigdy nie pozwoliłbym instalatorowi ciąć kabli - wiele horror story już słyszałem. Popieprzą fazy, pomieszają kanały, polutują beznadziejnie i polepią taśmą - temu mówimy nie. Do Harmanów najprawdopodobniej trzeba będzie też pociągnąć zasilanie prosto z akumulatora. Booster dostaje 4mm2 zasilanie - może to wystarczy, w zależności ile mocy pchać na głośniki - tego jeszcze nie sprawdziłem.

Drugi element montażu - mocowanie wzmacniacza do karoserii w dostępnym miejscu. Zbliżony do stylu OEM wymaga zazwyczaj nie lada zachodu - szczególnie w autach iDrive7/8 MGU. Do każdej budy muszę zawsze prototypować nowy uchwyt. Idrive 6 i starsze do 676 Hifi przy użyciu wzmacniacza jak UP7/UP8 często można było oklepać standardowym adapterem - wysuwasz stary piec OEM, wsuwasz nowy - gotowe. Oczywiście można wzmacniacz położyć na piance tak jak tu:

ale spodziewam się, że 80% właścicieli w miarę nowych BMW nie koniecznie będzie to odpowiadać, a jak przypadkiem ASO to znajdzie przy okazji wyszukiwania rozwiązań nawet nie związanych z audio problemów - np. rozładowujące się aku z innego powodu - zaraz będą krzyczeć i obciążać kosztami usunięcie ampa. Jak znajdą ładnie zamontowany i tak go wypną, ale może przynajmniej nie będą wykręcać itd. a czasem nawet diler z USA zadzwonił i zapytał co to, jak to jest zrobione i na co może mieć wpływ jak człowiek z człowiekiem.

3. Strojenie. Jest 1000 różnych sposobów jak spier^%$$ć strojenie i jeden jak zrobić je dobrze. Robiąc tak jak Audiotec wskazuje początkowy efekt końcowy jest prima sort. Potem można zrobić dostosowania pod gusta właściciela i temat będzie zamknięty.

Także tego. Zawsze mówię, że z Audio jest jak z jedzeniem - dwie różne osoby używające tych dokładnie tych samych składników mogą osiągnąć znacząco odmienny efekt końcowy dania podanego na talerzu. Z mojego doświadczenia wynika, że i montaż i strojenie jest łatwo schrzanić. Pół biedy gdy używa się gotowych wiązek - wtedy można jeszcze źle ustawić jumpery wewnątrz wznacniacza, a przy strojeniu to na każdym etapie można coś zwalić mniej lub bardziej, więc kumpel z liceum co jest DJ'em i niby zna się na sprzęcie audio nie da rady ustawić takiego wzmacniacza jak UP10 prawidłowo.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Dziękuję Maciej :cool2:

Który fabryczny system audio robił na Ciebie największe wrażenie pod względem jakości dźwięku? - chodzi o markę i model samochodu-

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Zdaje się, że E9X po lifcie począwszy od Cica miały już woofery o wyższej impedancji coś koło 6-7-8 (nie pamiętam dokładnie) zarówno 677 jak i indyviduale. Nie mam tego jednak zapisanego. Kojarzysz?

Wg ETK subwoofery w E90 są takie same dla starszej opcji S677A(Top Hifi Logic7) oraz nowsze S688A(Harmann Kardon Surround sound). W starszej na pewno mają impedancję 4ohm.

Subwoofery w Top Hifi w E7x oraz F01 są inne od tych w S688A w F10 i F30. Wszystkie mają impedancję 8ohm. Jedynie tańsze systemy top-hifi/H-K mają suby o impedancji 2ohm. Wynika z użytego innego wzmacniacza(nie ma ona nawet światłowodu, bliżej mu do tego systemu hifi, który pojawił się z CIC )

Nie pamiętam jak jest w przypadku Bang&Olufsen i Bowers&Wilkins. Z tego co pamiętam w obu tych systemach subwoofery mają cewki 2,5" lub 3*(w B&W na pewno), a nie 2" jak w pozostałych wspomnianych

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Wg ETK subwoofery w E90 są takie same dla starszej opcji S677A(Top Hifi Logic7) oraz nowsze S688A(Harmann Kardon Surround sound). W starszej na pewno mają impedancję 4ohm.

Subwoofery w Top Hifi w E7x oraz F01 są inne od tych w S688A w F10 i F30. Wszystkie mają impedancję 8ohm. Jedynie tańsze systemy top-hifi/H-K mają suby o impedancji 2ohm. Wynika z użytego innego wzmacniacza(nie ma ona nawet światłowodu, bliżej mu do tego systemu hifi, który pojawił się z CIC )

Nie pamiętam jak jest w przypadku Bang&Olufsen i Bowers&Wilkins. Z tego co pamiętam w obu tych systemach subwoofery mają cewki 2,5" lub 3*(w B&W na pewno), a nie 2" jak w pozostałych wspomnianych

Bang ma ok. 7ohm, Bowers chyba 4ohm

Opublikowano
Rezystancja głośnika zmierzona tanim miernikiem elektrycznym jest zazwyczaj wystarczająco dokładną wskazówką impedancji głośnika więc w czym problem ;)
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano

Po dłuższej zastanawianiu zdecydowałem się na modyfikację mojego audio HI-FI z modułem RAM. Zamontowałem wzmacniacz Match 8UP z wiązką do zestawu z modułem RAM oraz wymieniłem subwoofery na Focale. Maciej@BimmerTech wystroił mi cały zestaw (dzięki Maciek!).

Jestem bardzo zadowolony z modyfikacji. W poprzednim G30 miałem HK i w moim odczuciu zmodyfikowane HiFi gra nawet lepiej niż HK. Cały zestaw jest plug-n-play, więc przy odsprzedaży w ciągu 20 minut wracam do fabrycznej konfiguracji.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Było potrzebne dodatkowe źródło zasilania z akumulatora ?
  • 6 miesięcy temu...
Opublikowano

Nie znalazł by się tu ktoś, kto mógłby wystroić mi Match Up 8DSP? 

Masz może namiary na Macieja?

W dniu 17.05.2023 o 08:18, tkwiat napisał(a):

Maciej@BimmerTech wystroił mi cały zestaw (dzięki Maciek!).

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
2 godziny temu, Enriquez napisał(a):

Nie znalazł by się tu ktoś, kto mógłby wystroić mi Match Up 8DSP? 

Masz może namiary na Macieja?

Jest na forum przeciez, pare postów wyżej jest jego post.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

*update*

Wczoraj byłem na strojeniu DSP. Powiem tyle - nie spodziewałem się, że ten zestaw ma takie pier......cie. Podczas strojenia zasugerowali mi, żeby wygłuszyć całe wnęki, gdzie siedzą woofery pod siedzeniami (już zrobiłem) a także pociągnięcie dodatkowych przewodów do drzwi w celu oddzielenia tweeterów od mid-basów - czyli likwidacja zwrotnicy. W moim przypadku Match ma 3 nieużywane wyjśca - i właśnie 2 z nich chcę przeznaczyć na tweetery w drzwiach przednich. Dodatkowo zastanawiam się nad dodaniem głośnika centralnego i pociągnięcie wiązki do zwmacniacza. Jak myślicie - centralny ma sens?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
36 minut temu, Enriquez napisał(a):

*update*

Wczoraj byłem na strojeniu DSP. Powiem tyle - nie spodziewałem się, że ten zestaw ma takie pier......cie. Podczas strojenia zasugerowali mi, żeby wygłuszyć całe wnęki, gdzie siedzą woofery pod siedzeniami (już zrobiłem) a także pociągnięcie dodatkowych przewodów do drzwi w celu oddzielenia tweeterów od mid-basów - czyli likwidacja zwrotnicy. W moim przypadku Match ma 3 nieużywane wyjśca - i właśnie 2 z nich chcę przeznaczyć na tweetery w drzwiach przednich. Dodatkowo zastanawiam się nad dodaniem głośnika centralnego i pociągnięcie wiązki do zwmacniacza. Jak myślicie - centralny ma sens?

Zależy jakiej muzyki słuchasz i czy nadal będzie obsluga DTS / 5.1.

Mi się zdarzy słuchać koncerty i centralny ma duży sens 🙂

Opublikowano
W dniu 13.12.2023 o 11:09, Enriquez napisał(a):

*update*

Ja wywaliłem beznadziejny kondensator npe z drzwi i wsadziłem filtry górnoprzepustowy trzeciego rzędu i dolno drugiego rzędu. Różnica jest kolosalna. 

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
3 godziny temu, mimoon napisał(a):

Ja wywaliłem beznadziejny kondensator npe z drzwi i wsadziłem filtry górnoprzepustowy trzeciego rzędu i dolno drugiego rzędu. Różnica jest kolosalna. 

Możesz pokazać co dokładnie ?