Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Mam pytanie poniewaz posiadam instalacje gazowa sekwencyjna brc jest wiadome ze zapalam na paliwie Pb ale jak jade w dluzsza trase jade caly czas na LPG czy nie bylo by dobrze wylaczyc pompe paliwa (bo mam taki przelacznik) zeby nie pracowala. czy nie zaszkodzi to to wtryska albo innym rzecza.Prosze o odp i z gory dziekuje
Opublikowano
wyczytałem, że pompa musi chodzić by chłodzić wtryski - ale piszę to co wyczytałem - ile w tym prawdy to już nie wiem :mrgreen:
http://www.maszty-flagi.com/bmw/E39_forum.jpg
Opublikowano
tylko jak maja sie zatrzec wtryski skoro przy jezdzie na gazie one sa ODCIETE/WYLACZONE.. a jak sa wylaczone to nie trzeba ich chlodzic i smarowac... wiec pompa moze byc spokojnie odcieta dodatkowym przekaznikiem.
Opublikowano
pompa tłoczy paliwo przez wtryski a jak są zamknięte to paliwo leci powrotem do zbiornika.wtryski są w komorze spalania dlatego są gorące.
Opublikowano
wtryski są w komorze spalania dlatego są gorące.

Chyba w DIESLU,a tak naprawde to każdy gazownik taką bajke opowiada,bo mu sie nie chce odciąć pompy paliwa.Paliwo krążąc po listwie w żaden sposób nie chłodzi wtrysków,bo niby w jaki sposób??Nawet przez nie nie przepływa...Wymieniłem już pare spalonych (stopionych również) pompek paliwa u moich znajomych,i w podobne bajki o chłodzeniu wtrysków nie uwierze.....

Także Kolego Syjam23 możesz smiało wyłączać pompke paliwa,chociaż sugeruje to żebyś zrobił przez przekaźnik.Wówczas jeżeli szybko będziesz chciał przełączyć sie na benzyne (np.podczas wyprzedzania) to odbędzie sie wszystko automatycznie.

Opublikowano

Kolega ma rację paliwo krąży po listwie a nie przez wtryski przecież one są odcięte a działają jako cewka eletromagnetyczna czyli bardzo szybko się otwieraja przepuszczejąc paliwo i wtedy są smarowane w przypadku gdy chodzą na gazie są odcięte.

Pompkę odetnij przez przekażnik tak jak sugeruje kolega.

Odcina się pompkę poto bo w przypadku pracy na gazie gdy nie chodzą wtryski paliwo krąży przez powrót i rosą opory przepływu przez co pompka się bardziej zużywa.

Żeby uniknąć zatarcia wtrysków odpalaj auto na bendzynie i raz na 3tyś km przejedź ok 100 km na bendzynie i będzie wszystko ok.

Opublikowano
ja codziennie auto odpalam na benzynie bo na sekwencji nie dam rady od razu odpalic na gazie.Czyli moge spokojnie odlaczyc pompe to dzieki wszystkim