Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Wlaśnie przed chwilą przeczytałem w gazecie że lada dzień mają to wprowadzić.. i trochę sie wkrzyłem bo sprowadziłem właśnie samochód, celny i skarbowy już załatwiłem, ale nie miałem czasu ani wczoraj ani dzisiaj odiedzić urzędu komunikacji.... zadzwoniłem więc do urzędu z pytaniem : kiedy wprowadzą.. a pani mi na to żę nie wiedzą na razie i w tej chwili rejstrują według starych zasad... jak wiadomo ten podatek ma być zamiast akcyzy.. a ja akcyze już opłaciłem.. nie wiem teraz co mam robić.. w urzędzi na tą chwilę nie ma już numerków. Czy ktoś wie kiedy to ustojstwo wprowadzą??
Opublikowano

Gdybys poszukal troche na forum, to znalazlbys kilka tematow na o tym.

NIE WIADOMO, kiedy i czy w ogole wprowadza. Wszystkie 'przecieki' na ten temat, to tylko plotki. Ostatnio UE przywala sie do nas za obecna procedure rejestracyjna (na razie za akcyze i pierwszy przeglad), wiec bardzo mozliwe, ze podatku nie wprowadza w ogole.

Byly:

E36 318is Coupe

E32 750i

E30 318i

E36 320i Touring

E34 AC Schnitzer S3(240 HP i 315 Nm)

E38 730i Indyvidual

E23 732i

Opublikowano
Ja tydzien temu rejestrowalem samochod sprowadzony z zagranicy i musialem zaplacic podatek ekologiczny 500zl, rejestracja 163zl, skarbowki(150zl) nie bylo bo samochod sprowadzony ze szwajcarii i karta pojazdu 75 zl.
Opublikowano

nie zaplaciles podatku ekologicznego a tzw recykling, czyli te 500 zl zaplaciles za zezlomowanie twojego auta kiedystam

podatek ekologiczny mialby polegac na tym ze placilo by sie stala kwote za cm3 pojemnosci, kwota ta byla by rozna w zaleznosci od wieku auta i normy jaka spelnialby silnik, placona przy pierwszej rejestracji w kraju, bez wzgflledu czy auto sprowadzone uzywane czy nowka z salonu,

UE przypieprza sie do akcyzy poniewaz promuje auta z rynku wewnetrznego i dyskryminuje sprowadzane, podatek ekologiczny omija ten problem poniewaz kazde auto rejestrowane pierwszy raz w kraju byloby nim objete

Polska musi rozwiazac jakos problem naplywu tysiecy aut z zagranicy a jednoczesnie nie moze lamac prawa obowiazujacego w UE, propozycji jest wiele i predzej czy pozniej cos wprowadza, narazie proponuje napisac wniosek o zwrot akcyzy, pewnie dostaniecie odpowiedz odmowna ale jak by kiedys okazalo sie ze jest nie legalna skrocicie droge postepowania

pozdr.

Opublikowano

Dzieki za sprostowanie.

A gdzie mam zlozyc i co ,jesli chodzi o zwrot akcyzy?

W ciagu 2 lat zapłaciłem 2000zl(opel,vw)akcyzy za te sampchody.Przydaly by sie teraz te pieniazki na jakies 18 do mojej bejcy.

Opublikowano
UE przypieprza sie do akcyzy poniewaz promuje auta z rynku wewnetrznego i dyskryminuje sprowadzane, podatek ekologiczny omija ten problem poniewaz kazde auto rejestrowane pierwszy raz w kraju byloby nim objete

Wlasnie chodzi o to, ze NIE MOZE BYC pojecia 'auto pierwszy raz rejestrowane w kraju'. Oplaty nie moga byc zwiazane z tym, ze auto jest rejestrowane w konkretnym kraju, tylko w UE.

Krotko mowiac: jezeli kupiles samochod od Jana Kowalskiego z Sulecic, to placisz dokladnie tyle samo, co wtedy, gdy kupiles od Johanna Schmidta z Monachium.

Byly:

E36 318is Coupe

E32 750i

E30 318i

E36 320i Touring

E38 730i Indyvidual

E23 732i

Opublikowano

ostatnio rozmawiałem z kolegą który zajmuje się sprowadzaniem samochodów i podobno podatek ekologiczny ma wejść lada dzień bo intensywnie nad tym pracują :evil:

Myśle że jeżeli będzie on wprowadzony w takiej formie jak zapowiadano to przyniesie on pogorszenie bezpieczeństwa na drogach.

Bo jeżeli ktoś chce kupić samochód za niewielkie pieniądze to póki co nie ma z tym problemu. Tanie samochody z UE wymiotły z naszych dróg rozsypujące się duże i małe fiaty, polonezy itp.

A gdy wejdzie podatek to zamiast kupić auto w dobrym stanie z Niemiec będe musiał kupić dorżniętego trupa w kraju :mad2:

Co za wspaniały wkład w bezpieczeństwo i ekologię w naszym kraju :duh:

Brawa dla polityków za kolejny świetny pomysł :cool2:

BMW to samochody, reszta to tylko nieudane próby...
Opublikowano
ostatnio rozmawiałem z kolegą który zajmuje się sprowadzaniem samochodów i podobno podatek ekologiczny ma wejść lada dzień bo intensywnie nad tym pracują :evil:

Intensywnie, to 'oni' nad tym pracuja juz od czasow poprzedniej ekipy.

I jakos do tej pory nic nie wypracowali. Moze najpierw poczekajmy na jakies sprawdzone informacje, a nie powtarzajmy w kolko tego, co 'ktos komus w wielkim zaufaniu powiedzial', czyli plotek.

Byly:

E36 318is Coupe

E32 750i

E30 318i

E36 320i Touring

E38 730i Indyvidual

E23 732i

Opublikowano

W dzisiejszym "Motorze" napisali:

Długo zapowiadany projekt wprowadzenia podatku ekologicznego (zamiast akcyzy na samochody) trafił wreszcie do Sejmu. Popiera go koalicja rządowa (PiS, LPR i Samoobrona). Obowiązujące przepisy są niezgodne z prawem unijnym, a mechanizm naliczania umożliwia zaniżanie płaconego podatku.

Opublikowano

Moim zadniem nie ma co się tym podatkiem przejmować. Pomijając to, że chcą go wsrowadzić go po to, żeby więcej kasy od NAS wyłudzić i jest on efektem lobbingu dystrybutorów nowych samochodów (bo z ekologią nie ma nic wspólnego) to podatek ten, jak juz wspomniał Panfil, jest nie zgodny z przepisami UE. Już w tej chwili komisja europejska ma "oko" na rejestrowane po raz pierwszy w kraju samochody i dała naszym "kochanym" politykom bodajże 2 miesiące na wyjaśnienie dlaczego pobierana jest akcyza za towary (samochody) zakupione we wspólnocie i dlaczego pierwszy przegląd samochodu zakupionego w innym kraju z UE różni się tego zakupionego w naszym kraju.

JESZCZE RAZ POWTARZAM: TEN PODATEK JEST NIE ZGODNY W PRZEPISAMI UE.

Jeśli naszym politykom uda się go wprowadzić a komisja europejska przymknie te swoje "oko", to przestanę wierzyć zarzożenia i idee tej UE.

E39 TOURING - i nic mi więcej nie potrzeba (narazie :-)
Opublikowano
panowie czym Wy sie przejmujecie, jak wejdzie to wejdzie jak nie wejdzie to nie wejdzie, i tak nic nie zrobicie w tym celu, a to ze nasi politycy maja g..... w głowie to i tak nic nie poradzimy, ale spokojnie jak wprowadzac beda takie wynalazki jak ten podatek to dobiora im sie wkoncu do d... pozdrawiam
Opublikowano

akcyzja tez jest niezgodna ale jak na razie obowiazuje

podejrzewam ze nowy podatek ekologiczny wjedzie mimo ze bedzie niezgodny z ue

i zanim unia sie do tego dowali, to mina ze 2 lata

i dopiero za 2 lata bedzie normalnie :)

http://img489.imageshack.us/img489/2486/zz1dk5.gif