Skocz do zawartości

E90 N43 nie chodzi na jeden cylinder

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam problem z e90 320i n43, jakis czas temu zapalil sie blad silnika i autem zaczęło telepac, zqtrzymalem sie odpalilem na nowo i problem zniknął. 2 tygodnie temu problem powrocil natomiast ponowne odpalenie nie zmienilo nic. Pojechalem do mechanika powiedzial ze wtrysk 1 do wymiany, zamowilem uzywany zeby sie upewnic ze to wtryskiwacz, problem nie zniknal. Wtyskiwacz oddalem. Zadzwonilem do diagnosty ktory stwierdzil zwarcie na wtryskiwaczu 1 i wypadanie zaplonu na 4 cylindrze wypadanie skasowal, pozostal blad na 1. Podmienilismy wtryski 1 z 2 i po ponownym odczytaniu bledow nadal pokazywal blad wtryskiwacza 1. Po przeczytaniu forum dowiedziałem sie ze moze pasc mosfet na sterowniku MSD80.2. Oddalem sterownik do elektronika ktory podmienil mosfety na sterowniku 1 z 2 i 3 z 4. Problem niestety pozostal nadal na 1 cylindrze. Przejscie na kablach od sterownika do wtrysku jest, zwarcia nie ma.

Proszę o porady i pomoc.

Pozdrawiam

Artur

Edytowane przez juszko

• Odpowiedzi 61
  • Wyświetleń 25,7 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
witaj. Kontrolka silnika świeci stale czy miga?
Opublikowano
  • Autor
Swieci
Opublikowano
Świece były wymieniane? mialem podobny problem wymieniłem świece i problem z zniknął
Opublikowano
  • Autor

Nie zartuj ze przez swiece moze byc tyle problemow i takie bledy :) wczoraj wymienilem cewke na 1 cylindrze bo jedna byla innej firmy. Swiece tez kupilem lecz niestety jeszcze nie wymienilem bo potrzebny specjalny klucz.

W miedzy czasie innemu koledze z komputerem wyskoczyl blad 30BA wtryskiwacz 1,4 lub DME, blad wewnetrzny. Pozniej juz tylko blad na 1.

Opublikowano
Nie zartuj ze przez swiece moze byc tyle problemow i takie bledy :)

Oczywiście że mogą być takie problemy. U mnie było podobnie, wypadanie zapłonu, szarpanie przy przyspieszaniu, utrudnione ruszanie itd. Po wymianie świec jak ręką odjął.

Z tego co widzę, to w ostatnim czasie kilka osób z forum miało analogiczny problem i właśnie wymiana świec pomogła.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Przy wypadaniu zapłonu naturalna kolejność to świeca - cewka - wtryskiwacz, fakt, że w n43 te ostatnie dość często padają, ale mimo wszystko zawsze warto zaczynać od świec, szczególnie jak nie wiadomo kiedy były wymieniane.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano

@juszko

Kod błędu? Jeśli też miałeś 30BA to zmień elektryka, bo to na 100% mosfet, który się wymienia na nowy, a nie zamienia miejscem z innym :duh:

Sam przez to przechodziłem, naprawa za całe 17zł.

I tak dla potomnych - przy spalonym mosfecie telepanie silnikiem jest baaardzo silne, i nie ma opcji żeby ruszyć autem z miejsca.

Przy problemach z wtryskami/cewkami/świecami objawy są delikatniejsze, i przeważnie występują w sposób nieciągły.

Opublikowano
  • Autor

Mosfety były przelutowane tylko dlatego że elektryk nie miał na wymianę a chciałem sprawdzić czy to one. Skoro to mosfet to dlaczego dalej jest błąd 1 cylindra skoro steruje on teraz 2 wtryskiwaczem?

Sam sprawdzałem również mosfety zgodnie z instrukcją na youtube, i żaden nie pokazywał oznak uszkodzenia.

Nietwierdze że tak nie jest, nie znam się. Poprostu chciałem ominąć mechaników znawców co kazali mi kupić odrazu 4 wtryski za 3 tys a okazało się że są dobre..

Co do ruszania na niskich obrotach telepie ale jak dam około 2-3 tys to nie ma tragedii, dojechałem do domu 20 km. Slychac pracę na 3 cylindry ale w czasie jazdy nie rzuca.

Opublikowano
Powtórzę: kod/kody błędu? Najlepiej z opisem z freezed frame z inpy.
Opublikowano
  • Autor

Niestety nie mam spisanych kodów, nie wiedziałem ze będzie mi to do czegoś potrzebne :) wiem tylko że na jednym komputerze w programie Delphi pokazało 30BA a ostatnio na inpie ostatni błąd po wszystkich kombinacjach adaptacja wtryskiwacza.

Maniek jak często bywasz w Lubinie?

Pozdrawiam

Opublikowano
  • Autor
Zamowilem klucz do swiec, jak ktos będzie potrzebował z regionu Lubina to smialo pisac, ewentualnie wysylka :)
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Maniek jak często bywasz w Lubinie?

Jeszcze do niedawna dwa razy w tygodniu, ale sytuacja się zmieniła i praktycznie wcale :? daj znać po wymianie świec, jak będzie dalej problem to coś pomyślimy.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
  • Autor

Niestety po wymianie świec i cewki problem pozostał.

Świece były czarne i z logiem bmw także podejrzewam że nie były wymieniane od nowości.

Na poniedziałek jestem umówiony do elektronika z kompem, do tego czasu spróbuję ustalic kody błędów.

Pozdrawiam

Opublikowano
Z ktorego roku Masz BMW .Od 2007 lubily padac cewki oraz Modul sterujacy.
Opublikowano
  • Autor

Listopad 2007.

Cewke wymieniłem profilaktycznie + świece.

Opublikowano
No to bym obstawial modul sterujacy cewkami.To typowe usterki BMW z bezposrednim wtryskiem.
Opublikowano
  • Autor
Jak dobrze rozumiem chodzi o sterownik silnika? :)
Opublikowano
Chodzi o przekaznik od cewek -modul sterujacy cewkami
Opublikowano
  • Autor

Czy ktoś zna kogoś kto się zajmuje sprawdzeniem sterownika msd80.2? Mosfety są ok, problem jest raczej przed mosfetem.

Ewentualnie ktoś klonowal sterownik?

Pozdrawiam

Opublikowano
  • Autor
Powtórzę: kod/kody błędu? Najlepiej z opisem z freezed frame z inpy.

Po wymianie swiec, cewki i zamianie mosfetow na sterowniku byly bledy:

002E19 DME: Firing, cylinder 2

002E30 DME: Fuel injector, cylinder 1, activation

002F11 DME: Radiator blind, top

0030AC DME: Fuel injector, cylinder 1, activation

0030BA DME: Injectors 1,4 or DME, internal fault

Po skasowaniu i odpaleniu zostaly juz tylko dwa:

002E30 DME: Fuel injector, cylinder 1, activation

0030AC DME: Fuel injector, cylinder 1, activation

Pozdrawiam

Opublikowano
  • Autor
W tej chwili jest cały czas ten sam wtryskiwaczem, na 2 cylindrze chodził bez kodowania
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Witam,

mam podobny problem z silnikiem M47 w E91. Problem pojawia się szczególnie przy mroźnych temperaturach lub po ochłodzeniu. Objawia się wpadaniem silnika w drgania do tego stopnia, że ruszenie pod obciążeniem, np. pod górkę, jest znacznie utrudnione - obawiam się wręcz, że może w końcu pęknąć przy tym wał. Po rozgrzaniu silnika problem znika, choć raz zdarzył mi się również w środku długiej trasy - przy ruszaniu spod świateł. Wymieniłem już pełne sprzęgło i dwumas, wyjąłem DPF (nie żałuję, bo czynności te i tak trzeba było wykonać), ale problem nie zniknął. Obecnie zdiagnozowali mi błąd korekty na pierwszym wtryskiwaczu i błędy świec, przy czym zarówno świece, jak i sterownik świec też wymieniłem. Mimo to problem dziś - po nieznacznym ochłodzeniu w weekend - powrócił. Zapewne dam wtryskiwacz do regeneracji, ale jeśli ktoś z Was ma jakiś inny pomysł na diagnozę tej usterki, proszę o pomoc, zanim wymienią mi cały samochód!