Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
CZesc mam pytanie jakie bmw moze miec podczepiona lawete zeby byla zgodnie z prawem moze byc e30 kombi???? U mnie w miescie jezdżą e34???
BIAŁA MOŻE WIECEJ :)
Opublikowano

wszystko zależy od dopuszczalnej masy ciągniętej przyczepy wpisanej do dowodu rejestracyjnego i dopuszczalnej masy całkowitej przyczepy.masy zestawu nie mogą przekroczyć 3,5 T i potrzebne są uprawnienia do ciągnięcia przyczepy tj. kat."E" , ze "zwykłym" prawem jazdy można ciągnąć przyczepę o DMC 750kg. jeśli samochód ciągnący jest homologowany jako ciężarowy potrzebujesz pr. jazdy kat. "CE" i tachograf lub książkę przebiegu. oprócz tego trzeba wykupić winietę. :8) :mad2:

przykład:

mój touring ma masę własną 1590kg i maksymalną masę całkowitą przyczepy 1800 kg. 1590+1800=3390 i nie potrzebuję winiety

ale kiedy jadę jeepem grand cherokee muszę zapłacić bo przekraczam dop. masy i dodatkowo powinienem mieć pr. jazdy kat "CE". z tego względu kupiłem kombi.....

EFES Kebab House - Najlepszy Kebab w mieście!!!

http://img470.imageshack.us/img470/4254/efeswq6.jpg

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

a to Kolege zaskocze...

Ciagajac Jeep'em przyczepe wcale nie musisz miec C+E, spokojnie wystarcza Ci B+E, ktore to jest do DMC 7 ton... ;) Winiete tylko oplacic musisz..niestety :D No i na parkingach kieruja Cie n amiejsca dla TIR'ow ;)

Opublikowano
DMC powyżej 3500 kg - prawko C , tak powiedział pewien wąsaty pan w białej czapce w telewizorni .. Czy to prawda ??
Opublikowano

juz pisalem o tym, nie prawda.... ;) Niedouczony z lekka byl ;)

Logicznie myslac.... MOje BMW ma mase wlasna 1820 kg + masa przyzcepy 2000kg juz daje ponad 3,5t..wiec co...powinienem C miec? bzdura ;)

Opublikowano
juz pisalem o tym, nie prawda.... ;) Niedouczony z lekka byl ;)

Logicznie myslac.... MOje BMW ma mase wlasna 1820 kg + masa przyzcepy 2000kg juz daje ponad 3,5t..wiec co...powinienem C miec? bzdura ;)

C to może mieć miseczke stanika a żeby ciągnąc lawete wystarczy mu B+E , nie wiem skąd sie biorą tacy "fachowcy" , jeśli jeszcze macie jakies pytania odnośnie wsztstkich kategori to chętnie odpowiem bo to mój chleb powszedni :)

ZAWIOZĘ NA ŚLUB !!!!

%5B640%3A129%5Dhttp%3A//xenonis.whitestarprogramming.de/save_the_e36/img/pics/banner.gif

Opublikowano

powiem tak E30 kombi nie moze byc :D

my ciagniemy ciagle lawety i niestety nasza 735i E32 ma duze problemy z policja...

zgodnie z prawme nasz 735i na lawecie moze miec jedynie serie 3...

jak ciagnelismy E34 to juz sie czepiali...

naszczescie nigdy nie zauwazyli jak ciagnielismy 750 :D

a co do JEEPA z laweta to napewno nie trzeba miec kategori C poniewaz na auto mamy miec kategorie B wiec jak ciganiemy lawet to musimy miec B+E to wszystko :D

moje modele
Opublikowano

Panowie zakładam mały quiz , chce poznać waszą wiedze na temat Ruchu Drogowego:

Pytanie :

Z jaką łączną dopuszczalną masą całkowitą DMC można jechać mają prawo jazdy tylko kateggori B ??

Czekam na Wasze odpowiedzi :)

ZAWIOZĘ NA ŚLUB !!!!

%5B640%3A129%5Dhttp%3A//xenonis.whitestarprogramming.de/save_the_e36/img/pics/banner.gif

Opublikowano
Panowie zakładam mały quiz , chce poznać waszą wiedze na temat Ruchu Drogowego:

Pytanie :

Z jaką łączną dopuszczalną masą całkowitą DMC można jechać mają prawo jazdy tylko kateggori B ??

Czekam na Wasze odpowiedzi :)

jezeli tylko kategorei B to do 3,5 tony :D

moje modele
Opublikowano
na samym B, to chyba można ciągnąć przyczepe z hamulcami nieprzekraczającą masy pojazdu,a ich łączna DMC nie może przekraczać 3,5t? A bez hamulców do 750 kg
http://img410.imageshack.us/img410/9554/m5hire1nt1.gif
Opublikowano
tak jak kolega wyzej pisał. Jesli masa przyczepy nie przekracza masy pojazdu a waga zestawu nie przekracza 3,5t?
Opublikowano
3,5 tony :)...mysle,ze dobrze mowie. Na marginesie to pracuje w branzy przyczepowej ;)

Pozdro Krzysiek

B M W..............Bardzo Małe Wydatki

www.bmw-3city.pl

Opublikowano
3,5 tony :)...mysle,ze dobrze mowie. Na marginesie to pracuje w branzy przyczepowej ;)

Kisiel proszę Cię nie kompromituj się, Panowie dalej czekam na poprawną odpowiedz, Prawo o Ruchu Drogowym sie kłania...

ZAWIOZĘ NA ŚLUB !!!!

Opublikowano

KUJON cos nie tak przeciez chyba dobra odpowiedz dalismy??

majac tylko kategorie B mozna prowadzic auto o masie nie wiekszej niz 3,5 tony i mozna ciagnac przyczepe ktora nie przekracza masy bodajze (bo na 100% teraz nie pamietam) 750kg

moje modele
Opublikowano
Wlasnie,wiec nie rozumiem czemu akurat tylko do mnie pijesz,ze sie kompromituje... :nienie: :worried:

Pozdro Krzysiek

B M W..............Bardzo Małe Wydatki

www.bmw-3city.pl

Opublikowano

Kisiel proszę Cię nie kompromituj się, Panowie dalej czekam na poprawną odpowiedz, Prawo o Ruchu Drogowym sie kłania...

Art 88

a) pojazdem samochodowym o dopuszczalnej masie całkowitej nie przekraczającej 3,5 t, z wyjątkiem autobusu lub motocykla,

b) pojazdem, o którym mowa w lit. a), z przyczepą o dopuszczalnej masie całkowitej nie przekraczającej masy własnej pojazdu ciągnącego, o ile łączna dopuszczalna masa całkowita zespołu tych pojazdów nie przekracza 3,5 t,

Cos sie zmienilo?

Opublikowano

Art 88

a) pojazdem samochodowym o dopuszczalnej masie całkowitej nie przekraczającej 3,5 t, z wyjątkiem autobusu lub motocykla,

b) pojazdem, o którym mowa w lit. a), z przyczepą o dopuszczalnej masie całkowitej nie przekraczającej masy własnej pojazdu ciągnącego, o ile łączna dopuszczalna masa całkowita zespołu tych pojazdów nie przekracza 3,5 t,

Diesel przeczytaj co pisze pare linijek dalej....

Cos sie zmienilo?

nic się nie zmieniło , ale nie wiem czemu opieracie sie na wybiórczym paragrafie

ZAWIOZĘ NA ŚLUB !!!!

Opublikowano (edytowane)

Witam

CZesc mam pytanie jakie bmw moze miec podczepiona lawete zeby byla zgodnie z prawem moze byc e30 kombi???? U mnie w miescie jezdżą e34???

W/g przepisów to nie mozesz ciagnac przyczepy ciezszej niz pojazd ciagnacy i calosc nie moze przekraczac 3,5T to mozesz miec B ale jesli zestaw przekracza 3,5T to musisz miec B+E i np w Jedrzychowicach na wadze czesto i gesto to sprawdzaja zwlaszcza jak jedziesz osobowka z laweta i wazysz ponad 3,5T. Zadnej winiety nie trzeba ani w kraju ani tym bardziej w DE. Musisz jednak zaopatrzyc sie w ksiazke przebiegu (cos w stylu tachografu) polska i niemiecka. Niemiecka (taka zielona) tzw. Tageskontrollblatter, czesto sprawdzaja. Mozesz ja zamowic wysylkowo na http://www.heinrich-vogel-shop.de kiedys kosztowala 5EUR teraz chyba taniej

Edytowane przez Sourander
Pozdrawiam
Opublikowano (edytowane)

C+E to sobie na TIR'a musisz miec nie na osobowe auto ;) Waga tez zbedna bo nikt nie musi Cie wazyc. Wage masz wpisana w papierach. Dodajesz DMC auta + przyczepy i nikogo nie interesuje ze przyczepa o DMC 2T ma ladunku tylko 100kg... ;)

A co do Winiety, jesli DMC laczne przekracza 3,5 T na drogach krajowych musisz miec winiete. Tyle tylko ze w polsce mniej czepiaja sie o to policjanci. Zieloni praktycznie w ogole nie zatrzymuja osobowych, wola uprzykszać zycie firmom transportowym

Teoretycznie jadac zespolem pojazdow przekraczajacym 3,5T powinienes miec tacho...ale nie dotyczy to pojazdow prywatnych, niezarobkowych.

Ja juz kilka ladnych lat jezdze o lacznej DMC ponad 3,5T czesto ponad 4,0T i nikt nie czepial sie do papierow. Mam B+E (Osobowka + przyczepa DMC 2,0T)

Edytowane przez Diesel_530
Opublikowano
No panowie nie wierze że nikt nie wie, przecież na forum są policjanci, kierowcy zawodowi itp moża któryś z Was zabierze głos ??

ZAWIOZĘ NA ŚLUB !!!!

Opublikowano

Art. 88. 1. Dokumentem stwierdzającym uprawnienie do kierowania pojazdem silnikowym jest prawo jazdy określonej kategorii.

2. Prawo jazdy uprawnia do kierowania:

1) kategorii A - motocyklem,

2) kategorii A1 - motocyklem o pojemności skokowej silnika nie przekraczającej 125 cm3 i mocy nie przekraczającej 11 kW,

3) kategorii B:

c) ciągnikiem rolniczym lub pojazdem wolnobieżnym,

4) kategorii B1 - trójkołowym lub czterokołowym pojazdem samochodowym o masie własnej nie przekraczającej 550 kg, z wyjątkiem motocykla,

5) kategorii C - pojazdem samochodowym o dopuszczalnej masie całkowitej przekraczającej 3,5 t, z wyjątkiem autobusu, a także ciągnikiem rolniczym lub pojazdem wolnobieżnym,

6) kategorii C1 - pojazdem samochodowym o dopuszczalnej masie całkowitej przekraczającej 3,5 t i nie przekraczającej 7,5 t, z wyjątkiem autobusu, a także ciągnikiem rolniczym lub pojazdem wolnobieżnym,

7) kategorii D - autobusem, ciągnikiem rolniczym lub pojazdem wolnobieżnym,

8) kategorii D1 - autobusem przeznaczonym konstrukcyjnie do przewozu nie więcej niż 17 osób łącznie z kierowcą, a także ciągnikiem rolniczym lub pojazdem wolnobieżnym,

9) kategorii T - ciągnikiem rolniczym z przyczepą (przyczepami) lub pojazdem wolnobieżnym,

10) kategorii B+E, C+E lub D+E - pojazdem określonym odpowiednio w kategorii B, C lub D, łącznie z przyczepą,

11) kategorii C1+E - zespołem pojazdów o dopuszczalnej masie całkowitej nie przekraczającej 12 t, składającym się z pojazdu ciągnącego określonego w kategorii C1 i przyczepy o dopuszczalnej masie całkowitej nie przekraczającej masy własnej pojazdu ciągnącego,

12) kategorii D1+E - zespołem pojazdów o dopuszczalnej masie całkowitej nie przekraczającej 12 t, składającym się z pojazdu ciągnącego określonego w kategorii D1 i przyczepy o dopuszczalnej masie całkowitej nie przekraczającej masy własnej pojazdu ciągnącego.

3. Prawo jazdy:

1) kategorii B i C+E lub B i D+E - uprawnia do kierowania zespołem pojazdów określonych w kategorii B+E,

2) kategorii C+E i D - uprawnia do kierowania zespołem pojazdów określonych w kategorii D+E,

3) kategorii A, B, B1, C, C1, D lub D1 - uprawnia do kierowania pojazdem w nich wymienionym z przyczepą lekką,

4) kategorii B+E, C+E, C1+E, D+E lub D1+E - uprawnia do kierowania ciągnikiem rolniczym z przyczepą (przyczepami).

Dałem wam podpowiedź , teraz macie wszystko podane jak na talerzu, wystarczy troche matematyki i obliczycie Dopuszczalną Masę Całkowitą DMC z jaką można sie poruszać mając prawo jazdy tylko kat B. Czekam na wynik...

ZAWIOZĘ NA ŚLUB !!!!