Skocz do zawartości

Jakie bmw pod lawete???

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
CZesc mam pytanie jakie bmw moze miec podczepiona lawete zeby byla zgodnie z prawem moze byc e30 kombi???? U mnie w miescie jezdżą e34???
BIAŁA MOŻE WIECEJ :)
Opublikowano

wszystko zależy od dopuszczalnej masy ciągniętej przyczepy wpisanej do dowodu rejestracyjnego i dopuszczalnej masy całkowitej przyczepy.masy zestawu nie mogą przekroczyć 3,5 T i potrzebne są uprawnienia do ciągnięcia przyczepy tj. kat."E" , ze "zwykłym" prawem jazdy można ciągnąć przyczepę o DMC 750kg. jeśli samochód ciągnący jest homologowany jako ciężarowy potrzebujesz pr. jazdy kat. "CE" i tachograf lub książkę przebiegu. oprócz tego trzeba wykupić winietę. :8) :mad2:

przykład:

mój touring ma masę własną 1590kg i maksymalną masę całkowitą przyczepy 1800 kg. 1590+1800=3390 i nie potrzebuję winiety

ale kiedy jadę jeepem grand cherokee muszę zapłacić bo przekraczam dop. masy i dodatkowo powinienem mieć pr. jazdy kat "CE". z tego względu kupiłem kombi.....

EFES Kebab House - Najlepszy Kebab w mieście!!!

http://img470.imageshack.us/img470/4254/efeswq6.jpg

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

a to Kolege zaskocze...

Ciagajac Jeep'em przyczepe wcale nie musisz miec C+E, spokojnie wystarcza Ci B+E, ktore to jest do DMC 7 ton... ;) Winiete tylko oplacic musisz..niestety :D No i na parkingach kieruja Cie n amiejsca dla TIR'ow ;)

Opublikowano
DMC powyżej 3500 kg - prawko C , tak powiedział pewien wąsaty pan w białej czapce w telewizorni .. Czy to prawda ??
Opublikowano

juz pisalem o tym, nie prawda.... ;) Niedouczony z lekka byl ;)

Logicznie myslac.... MOje BMW ma mase wlasna 1820 kg + masa przyzcepy 2000kg juz daje ponad 3,5t..wiec co...powinienem C miec? bzdura ;)

Opublikowano
juz pisalem o tym, nie prawda.... ;) Niedouczony z lekka byl ;)

Logicznie myslac.... MOje BMW ma mase wlasna 1820 kg + masa przyzcepy 2000kg juz daje ponad 3,5t..wiec co...powinienem C miec? bzdura ;)

C to może mieć miseczke stanika a żeby ciągnąc lawete wystarczy mu B+E , nie wiem skąd sie biorą tacy "fachowcy" , jeśli jeszcze macie jakies pytania odnośnie wsztstkich kategori to chętnie odpowiem bo to mój chleb powszedni :)

ZAWIOZĘ NA ŚLUB !!!!

%5B640%3A129%5Dhttp%3A//xenonis.whitestarprogramming.de/save_the_e36/img/pics/banner.gif

Opublikowano

powiem tak E30 kombi nie moze byc :D

my ciagniemy ciagle lawety i niestety nasza 735i E32 ma duze problemy z policja...

zgodnie z prawme nasz 735i na lawecie moze miec jedynie serie 3...

jak ciagnelismy E34 to juz sie czepiali...

naszczescie nigdy nie zauwazyli jak ciagnielismy 750 :D

a co do JEEPA z laweta to napewno nie trzeba miec kategori C poniewaz na auto mamy miec kategorie B wiec jak ciganiemy lawet to musimy miec B+E to wszystko :D

moje modele
Opublikowano

Panowie zakładam mały quiz , chce poznać waszą wiedze na temat Ruchu Drogowego:

Pytanie :

Z jaką łączną dopuszczalną masą całkowitą DMC można jechać mają prawo jazdy tylko kateggori B ??

Czekam na Wasze odpowiedzi :)

ZAWIOZĘ NA ŚLUB !!!!

%5B640%3A129%5Dhttp%3A//xenonis.whitestarprogramming.de/save_the_e36/img/pics/banner.gif

Opublikowano
Panowie zakładam mały quiz , chce poznać waszą wiedze na temat Ruchu Drogowego:

Pytanie :

Z jaką łączną dopuszczalną masą całkowitą DMC można jechać mają prawo jazdy tylko kateggori B ??

Czekam na Wasze odpowiedzi :)

jezeli tylko kategorei B to do 3,5 tony :D

moje modele
Opublikowano
Majac sama kat B mozna toczyc sie z DMC 3500 kg :)
Opublikowano
na samym B, to chyba można ciągnąć przyczepe z hamulcami nieprzekraczającą masy pojazdu,a ich łączna DMC nie może przekraczać 3,5t? A bez hamulców do 750 kg
http://img410.imageshack.us/img410/9554/m5hire1nt1.gif
Opublikowano
tak jak kolega wyzej pisał. Jesli masa przyczepy nie przekracza masy pojazdu a waga zestawu nie przekracza 3,5t?
Opublikowano
3,5 tony :)...mysle,ze dobrze mowie. Na marginesie to pracuje w branzy przyczepowej ;)

Pozdro Krzysiek

B M W..............Bardzo Małe Wydatki

www.bmw-3city.pl

Opublikowano
3,5 tony :)...mysle,ze dobrze mowie. Na marginesie to pracuje w branzy przyczepowej ;)

Kisiel proszę Cię nie kompromituj się, Panowie dalej czekam na poprawną odpowiedz, Prawo o Ruchu Drogowym sie kłania...

ZAWIOZĘ NA ŚLUB !!!!

Opublikowano

KUJON cos nie tak przeciez chyba dobra odpowiedz dalismy??

majac tylko kategorie B mozna prowadzic auto o masie nie wiekszej niz 3,5 tony i mozna ciagnac przyczepe ktora nie przekracza masy bodajze (bo na 100% teraz nie pamietam) 750kg

moje modele
Opublikowano
Wlasnie,wiec nie rozumiem czemu akurat tylko do mnie pijesz,ze sie kompromituje... :nienie: :worried:

Pozdro Krzysiek

B M W..............Bardzo Małe Wydatki

www.bmw-3city.pl

Opublikowano

Kisiel proszę Cię nie kompromituj się, Panowie dalej czekam na poprawną odpowiedz, Prawo o Ruchu Drogowym sie kłania...

Art 88

a) pojazdem samochodowym o dopuszczalnej masie całkowitej nie przekraczającej 3,5 t, z wyjątkiem autobusu lub motocykla,

b) pojazdem, o którym mowa w lit. a), z przyczepą o dopuszczalnej masie całkowitej nie przekraczającej masy własnej pojazdu ciągnącego, o ile łączna dopuszczalna masa całkowita zespołu tych pojazdów nie przekracza 3,5 t,

Cos sie zmienilo?

Opublikowano

Art 88

a) pojazdem samochodowym o dopuszczalnej masie całkowitej nie przekraczającej 3,5 t, z wyjątkiem autobusu lub motocykla,

b) pojazdem, o którym mowa w lit. a), z przyczepą o dopuszczalnej masie całkowitej nie przekraczającej masy własnej pojazdu ciągnącego, o ile łączna dopuszczalna masa całkowita zespołu tych pojazdów nie przekracza 3,5 t,

Diesel przeczytaj co pisze pare linijek dalej....

Cos sie zmienilo?

nic się nie zmieniło , ale nie wiem czemu opieracie sie na wybiórczym paragrafie

ZAWIOZĘ NA ŚLUB !!!!

Opublikowano
no to zdradz tajemnice, bo chyba cos przeoczylem....
Opublikowano

Witam

CZesc mam pytanie jakie bmw moze miec podczepiona lawete zeby byla zgodnie z prawem moze byc e30 kombi???? U mnie w miescie jezdżą e34???

W/g przepisów to nie mozesz ciagnac przyczepy ciezszej niz pojazd ciagnacy i calosc nie moze przekraczac 3,5T to mozesz miec B ale jesli zestaw przekracza 3,5T to musisz miec B+E i np w Jedrzychowicach na wadze czesto i gesto to sprawdzaja zwlaszcza jak jedziesz osobowka z laweta i wazysz ponad 3,5T. Zadnej winiety nie trzeba ani w kraju ani tym bardziej w DE. Musisz jednak zaopatrzyc sie w ksiazke przebiegu (cos w stylu tachografu) polska i niemiecka. Niemiecka (taka zielona) tzw. Tageskontrollblatter, czesto sprawdzaja. Mozesz ja zamowic wysylkowo na http://www.heinrich-vogel-shop.de kiedys kosztowala 5EUR teraz chyba taniej

Edytowane przez Sourander

Pozdrawiam
Opublikowano

C+E to sobie na TIR'a musisz miec nie na osobowe auto ;) Waga tez zbedna bo nikt nie musi Cie wazyc. Wage masz wpisana w papierach. Dodajesz DMC auta + przyczepy i nikogo nie interesuje ze przyczepa o DMC 2T ma ladunku tylko 100kg... ;)

A co do Winiety, jesli DMC laczne przekracza 3,5 T na drogach krajowych musisz miec winiete. Tyle tylko ze w polsce mniej czepiaja sie o to policjanci. Zieloni praktycznie w ogole nie zatrzymuja osobowych, wola uprzykszać zycie firmom transportowym

Teoretycznie jadac zespolem pojazdow przekraczajacym 3,5T powinienes miec tacho...ale nie dotyczy to pojazdow prywatnych, niezarobkowych.

Ja juz kilka ladnych lat jezdze o lacznej DMC ponad 3,5T czesto ponad 4,0T i nikt nie czepial sie do papierow. Mam B+E (Osobowka + przyczepa DMC 2,0T)

Edytowane przez Diesel_530

Opublikowano
Ja jezdze przez Jedrzychowice bo mi tam wygodniej i tam zawsze (no prawie) trzeba przez wage przejezdzac. Na Olszynie np nie trzeba.
Pozdrawiam
Opublikowano
No panowie nie wierze że nikt nie wie, przecież na forum są policjanci, kierowcy zawodowi itp moża któryś z Was zabierze głos ??

ZAWIOZĘ NA ŚLUB !!!!

Opublikowano
KUJON nie trzymaj w niepewnosci... wal smialo.... Czlowiek cale zycie sie uczy.... kto wie moze czegos sie i tu naucze :D
Opublikowano

Art. 88. 1. Dokumentem stwierdzającym uprawnienie do kierowania pojazdem silnikowym jest prawo jazdy określonej kategorii.

2. Prawo jazdy uprawnia do kierowania:

1) kategorii A - motocyklem,

2) kategorii A1 - motocyklem o pojemności skokowej silnika nie przekraczającej 125 cm3 i mocy nie przekraczającej 11 kW,

3) kategorii B:

c) ciągnikiem rolniczym lub pojazdem wolnobieżnym,

4) kategorii B1 - trójkołowym lub czterokołowym pojazdem samochodowym o masie własnej nie przekraczającej 550 kg, z wyjątkiem motocykla,

5) kategorii C - pojazdem samochodowym o dopuszczalnej masie całkowitej przekraczającej 3,5 t, z wyjątkiem autobusu, a także ciągnikiem rolniczym lub pojazdem wolnobieżnym,

6) kategorii C1 - pojazdem samochodowym o dopuszczalnej masie całkowitej przekraczającej 3,5 t i nie przekraczającej 7,5 t, z wyjątkiem autobusu, a także ciągnikiem rolniczym lub pojazdem wolnobieżnym,

7) kategorii D - autobusem, ciągnikiem rolniczym lub pojazdem wolnobieżnym,

8) kategorii D1 - autobusem przeznaczonym konstrukcyjnie do przewozu nie więcej niż 17 osób łącznie z kierowcą, a także ciągnikiem rolniczym lub pojazdem wolnobieżnym,

9) kategorii T - ciągnikiem rolniczym z przyczepą (przyczepami) lub pojazdem wolnobieżnym,

10) kategorii B+E, C+E lub D+E - pojazdem określonym odpowiednio w kategorii B, C lub D, łącznie z przyczepą,

11) kategorii C1+E - zespołem pojazdów o dopuszczalnej masie całkowitej nie przekraczającej 12 t, składającym się z pojazdu ciągnącego określonego w kategorii C1 i przyczepy o dopuszczalnej masie całkowitej nie przekraczającej masy własnej pojazdu ciągnącego,

12) kategorii D1+E - zespołem pojazdów o dopuszczalnej masie całkowitej nie przekraczającej 12 t, składającym się z pojazdu ciągnącego określonego w kategorii D1 i przyczepy o dopuszczalnej masie całkowitej nie przekraczającej masy własnej pojazdu ciągnącego.

3. Prawo jazdy:

1) kategorii B i C+E lub B i D+E - uprawnia do kierowania zespołem pojazdów określonych w kategorii B+E,

2) kategorii C+E i D - uprawnia do kierowania zespołem pojazdów określonych w kategorii D+E,

3) kategorii A, B, B1, C, C1, D lub D1 - uprawnia do kierowania pojazdem w nich wymienionym z przyczepą lekką,

4) kategorii B+E, C+E, C1+E, D+E lub D1+E - uprawnia do kierowania ciągnikiem rolniczym z przyczepą (przyczepami).

Dałem wam podpowiedź , teraz macie wszystko podane jak na talerzu, wystarczy troche matematyki i obliczycie Dopuszczalną Masę Całkowitą DMC z jaką można sie poruszać mając prawo jazdy tylko kat B. Czekam na wynik...

ZAWIOZĘ NA ŚLUB !!!!