Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam chciałbym się dowiedzieć co się stanie jeśli wsadzę do mojej buni 2 wtryski z innym numerem? Mam z końcówką ..609 i pytanie co się stanie jak wsadzę z końcówką 836? Będzie to jakoś kolidować, będą falować obroty czy coś. Samochód idzie na sprzedaż także nie chce wymieniać "jednego problemu na drugi". Proszę o w miarę szybką odpowiedź.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Masz euro3 a te są do euro4, będzie kolidować, silnik nie będzie dobrze pracował. Szukaj takich jak masz lub 789 661, te są zamienne.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
samo przełożenie wtrysków również nie pomoże bo każdy wtrysk ma swój numer który należy podać po zmianie, zakodować wtrysk po prostu. Można to zrobić w inpie nawet, po regeneracji czy używki mają swoje unikalne numery które pokazują w jaki sposób pracują i jak są wydajne, mimo że to wszystko takie samo to bez zakodowania nie bedzie to dobrze pracować. Musisz te numery wprowadzić do sterownika silnika.
szukam
Opublikowano
Jak używka jest sprawna i nigdy nie była regenerowana to bez kodowania będzie dobrze chodzić, tylko jest pewne ale, bo używka to już niema takich parametrów jak nowa . Zazwyczaj wystarczy zrobić adaptację a jak nie to ECU po czasie sam ją skoryguje ( adoptuje).

..........................................................................................

Generalnie to na privy nie prowadzę korespondencji.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Nic nie skoryguje, kody są przypisane do cylindra a nie wtryskiwacza, przy każdej zmianie trzeba wprowadzić odpowiedni kod ima, inaczej będzie z poprzedniego wtryskiwacza.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano
Panowie książkowo to macie rację ale w praktyce to tak często jest.

..........................................................................................

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
W praktyce to połowa sprawdzanych m47n i m57n ma niewłaściwe kody ima i rozjechane korekcje a po wprowadzeniu właściwych poprawiają się.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano
Powiedzcie mi jeszcze czy zregenerować wtryskiwaczy może powodować że samochód mimo wymiany 2 wtryskiwaczy i Tak kopci po odpaleniu? Czy dobrym rozwiązaniem byłoby wsadzenie sprawnej używki zamiast tego po regeneracji? Czy ciśnienie na szynie by się wyrównalo i przestał by wyrzucać chmurę na zimnym? Z góry mówię że oleju nie bierze i winna jest po stronie wtryskiwaczy.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Trzeba najpierw sprawdzić, które nadają się do wymiany, włożyć sprawne używki, wpisać kody ima z "nowych" wtryskiwaczy i będzie jeździć. Tak mógł ktoś skopać regenerację, często to się zdarza.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Programować to nic, ale trzeba wprowadzić do sterownika kody ima z "nowych" wtryskiwaczy, np. za pomocą inpa, do puki tego nie zrobisz nie będą odpowiednio dawkowały.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano

Twoje auto ma już 15 lat a nadawanie nowych kodów przez warsztat co regenerował wtryski to praktycznie w PL jest popularne od jakieś 5 lat a wcześniej to było rzadkością a jak już ktoś nadawał nowe kody to znowuż mechanik co je instalował nie miał czym ich wprowadzić . W owym czasie mechanik to lekceważył bo tak było prościej i po części nie było wyboru.

Dzisiaj jest konkurencja pomiędzy warsztatami więc teoretycznie jest lepiej ale i tak jest jak jest bo jak ktoś przez 30 lat nie kodował wtryskiwaczy i było "dobrze" to uważa to za fanaberie.

Opublikowano
A gdzie na wtrysku znajdę ten kod? I ktoś mógłby szczegółowo opisać krok po kroku wpisanie tych kodów W inpe. Inpe mam więc sam to sobie zrobię
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

http://www.otofotki.pl/img15/obrazki/ej6691_Zrzut_12.jpg

http://www.otofotki.pl/img15/obrazki/tc6914_Zrzut_13.jpg

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano
ok to kody już mam , teraz jeszcze "ścieżke" w inpie bym poprosił. Mechanik mi nie zakoduje bo jak twierdzi ich sie nie koduje, wręcz zjeb*ł mnie jak zacząłem temat kodowania....
Opublikowano

tu masz do benzyny chyba ale może tym tropem znajdziesz u siebie. Szukałem tego kodowania ale coś nie moge znaleźć do m47n.

szukam
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
ACTIVATE > IMA ADJUSTMENT > CHANGE i robisz wg instrukcji. Silnik odpalony.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

• 1 rok później...
Opublikowano

Podłączę się do tematu.

Też chce zmienić kody w inpa, ale nie mam pod F3 IMA ADJUSTMENT.

Czy w każdej wersji inpa jest ta opcja?

Czy mam może jakąś okrojoną wersję inpa?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Wejdź w aktywacja i zrób screen'a.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL