Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Przejdę odrazu do pytań :

- co ile wymienia się świece ?

- jaki i ile oleju do automatycznej skrzyni w 530i 00' ?

- czy w 530i 00' uzupełnia się czynnik chłodzący ?

- czy warto zakładać czujniki ciśnienia ?

- czy wymienia się olej w moście ,jeżeli tak to co ile ?

- czy u was też tak kiepsko grają głośniki hi-fi ?

- wspomaganie chyba przestało działać ( mam servotronic, poziom oleju w normie ,na forum znalazłem ,że być może wtyczkę trzeba przeczyścić tylko nie mogę jej znaleźć )

Za odpowiedzi serdecznie dziękuję .

Opublikowano

Skrzynia i most:

- wymienia sie, jak w kazdym samochodzie. skrzynia na pewno co 80000 max, most pewnie razem z nia. Kazdy olej sie zuzywa

- czynnik chlodzacy (jesli chodzi o klime) powinien byc kontrolowany i uzupelniany raz na dwa lata

- reszta pytan jst w stylu co kto lubi, ale swiece polecam ngk

Pozdrawiam

DIESEL POWER
Opublikowano
co do oleju w skrzyni w e39 - poszukaj na forum - byla juz nie raz dluga dyskusja. Na pewno masz skrzynie z olejem lifetime. Wymiana takiego oleju jest droga (duzo drogiego oleju) i skomplikowana, niefachowo przeprowadzona moze zniszczyc skrzynie. O ile w skrzyni nie ma błędow, plynnie zmienia biegi i o ile jest to ZF z olejem lifetime, to przy rozsądnym przebiegu samochodu nie ruszałbym tego tematu.

pozdrawiam

t.

Opublikowano

Na stronie automat.pl polecono mi olej :

ESSO ATF LT 71141

W moim poprzednim samochodzie wymieniałem co 40 000 km i nastukałem nim 500 000 (!!!) km bez żadnych napraw skrzyni.

Dlatego się zastanawiam nad wymianą oleju ,a robię rocznie ok. 50 000 km - samochód ma 120 000 km (teoretycznie) . Chciałem wymienić profilaktycznie .

Opublikowano
wlasnie dzwonilem sam na serwis i dostalem jasna odpowiedz - OLEJU SIE NIE WMIENIA JESLI SKRZYNIA WLASCIWIE PRACUJE A POWINNA TAK PRACOWAC DOZYWOTNIO.
DIESEL POWER
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
wlasnie dzwonilem sam na serwis i dostalem jasna odpowiedz - OLEJU SIE NIE WMIENIA JESLI SKRZYNIA WLASCIWIE PRACUJE A POWINNA TAK PRACOWAC DOZYWOTNIO.

Serwis zawsze odpowie że oleju się nie wymienia, bo musi odpowiadać zgodnie z treścią instrukcji samochodu. Lepiej przecież dla ASO wymienić skrzynię za 15000 niż olej za 2000.

PZDR :)

GDYBY PRZEDNI NAPĘD BYŁ LEPSZY TO CHODZILIBYŚMY NA RĘKACH :dance:

http://img171.imageshack.us/img171/9086/2fn2.jpg

Opublikowano

jeste swiezo po wymianie i co moge powiedziec ze wymiana wogule niejest skomplikowana i droga tylko trzeba wiedziec jak to zrobic i tyle!!a olej tez niewychodzi drogo jak ktos wie gdzie go kupic

pozdrawiam

zycie zaczyna sie po 50i
Opublikowano

Witem

Olej w automacie na 100% sie zmienia. Sam jestem dopiero co po robieniu automatu (wlasnie pewnie dlatego, ze poprzedni wlasciciel nie zmienial :mad2: ) i najpierw po 2000 (jak sie wszystki wyplucze) a potem juz co 50 tys musze sie pojawic na zmianie. Z filtrami to koszt ok 250, 300 zl. Co prawda ja mam e36, ale w Twojej tez na bank zmienia sie olej...jak w kazdej :)

pzdr

maciejkiner

http://www.oneclick.pl/bmw/bmw_baner.jpg
Opublikowano
czy ktoś moze zamykac wszystkie wątki, w ktorych jest dyskusja o wymianie oleju w automacie z olejem niewymiennym? Prosil bym bardzo, bo do niczego sie nie dojdzie, poza tym, ze serwis na pewno cos knuje i tylko poluje na jeleni, i ze wszyscy na forum na pewno wiedzą lepiej a zwlaszcza ci, ktorzy nigdy takiej skrzyni nie mieli w aucie

pozdrawiam

t.