Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Sam włącznik tu nic nie da, kup sobie taki silnik jak w linku podałem i powinno być oks :)
http://www.dami.pl/~wiktorc/BMW/tuning.jpg
Opublikowano

Sprawa z "modułem komfortu" o ile dobrze rozumiem o co kolegom chodzi, jest taka że były dwa rodzaje sterownika do szyb/szyberdachu - i z tego co wiem nie było różnicy coupe/sedan -. Pierwszy sterownik był montowany od 1992r do 1994r. (o temacie przycisków i ich "głębszego wciskania" nie słyszałem), moduł ten montowany jest za schowkiem "pionowo" zaraz przy prawej krawędzi, zwie się bodajrze ZVM {tego nie pamiętam} i występował w 2 wariantach (pewnie w związku z tymi "głębszymi" przyciskami). Od 1994r. instalowany był moduł ZKE IV, w schowku "poziomo" pod modułem AirBag'ów (lub w tym miejscu mógł być moduł który później zastąpiono EWS'em - czyli "antykradzieżowy").

Jeśli ktos ma ZKE IV, to poza tym co potrafił ZVM (czyli sterowanie oświetleniem wnętrza, centralny z opcją "double lock", sterowaniem przekaźników dla syb i szyberdachu) ten nowy dodawał -otwieranie i zamykanie "jednym kliknięciem" szyb, zamykanie szyb/szyberdachu przez zamknięcie drzwi kierowcy lub pasażera.

Jeśli chodzi o instalację tego modułu to inne są wiązki elektryczne drzwi + wiązka wewnętrza do sterowania tym ustrojstwem, inne wtyki w drzwiach (tzn. by zrobić to bez cięcia kabli trzeba przełożyć wiązki w drzwiach, tą łączącą je z modułem ZKE IV, i klamki !! - bo po 1994 miały 3 pozycje, a nie tak jak wcześniej 4, i wiąża się z tym inne konektory).

..Teraz sumując a nie strasząc, da się to zrobić bo zrobiłem to u siebie (mam dużo wolnego czasu i zakładam komputer z CHECK'iem, i by wszystko grało potrzebowałem modułu ZKE IV :), trzeba trochę się pobawić i dobrze gdzieś tanio kupić kompetną wiązkę od autka po 9/1993r, czyli z nowym modułem. Ja nabyłem taką za 30 PLN i miałem z niej wszelakie potrzebne wtyczki :)

Opublikowano

Wydaje mi się, ze sam włącznik dwustopniowy nic nie da, gdyż ten drugi stopien załącza odpowiedni przekaźnik, a jesli go nie ma, to co ci podtrzyma pracę silniczka.

Dodano:

Widzę, że kolega już post wyżej odpisał w międzyczasie.

Opublikowano

mktech

ale jak kupie np. na alegro modul domykania na 2 drzwi i podlacze to chyba powinno bez problemu dzialac co ?? jak myslisz ??

devro

Opublikowano
Powiem szczerze - nie wiem. Nigdy nie robiłem takich "fikołków" - z tego co udało mi się określić w swojej instalacji to żadnych czujników, zabezpieczeń itp. w module "pierwszej generacji" nie ma, więc działać powinno. Ale trzeba by kogoś kto próbował, i powiedział "tak - napewno się da".
Opublikowano

Panowie dodam moje nowe uwagi na temat domykania.

Zainteresował mnie ten temat i patrzyłem w autach kolegów i też są włączniki dwustopniowe. Pomijając już moje i kolegi coupe oba '92 to jeszcze kombi 323 '96 i wczoraj dodatkowo compakt 316i (1.9) '99 i drugie kombi 318 z 98r. Wynika z tego że te włączniki dwustopniowe były stosowane przez cały okres produkcji E36. Jedyna różnica jaką zauważyłem w domykaniu z przycisku między tymi autami to różne zachowania szyberdachów. Np. w obu coupe '92 trzeba trzymać przycisk cały czas a w compakcie '99 wystarczy raz nacisnąć i się otwiera natomiast żeby zamknąć trzeba cały czas trzymać.

Opublikowano

Co do przycisków to muszę się nie zgodzić, bo w moim coupe jest tylko 1 "stopień" wciśnięcia.

Jeśli chodzi o "zachowanie" to właśnie moduł zwany ZVM lub ZKE IV decyduje o tym co się dzieje po wciśnięciu przycików od szyb/szyberka :)

Opublikowano

Sorry, mój błąd - właśnie poszedłem sprawdzić w autku - rzeczywiście były wyłączniki dwu-stopniowe. Niezależnie od modułu sterującego były dwu-stopniowe :)

Przepraszam jeśli kogoś wprowadziłem w błąd.