Skocz do zawartości

2A83 - E90 318i N46 - czego dotyczy błąd?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Mam pytanie czego dotyczy błąd 2A83?

Probowalem zamieniać elektrozawory olejowe miejscami i błąd nie przeskoczył.

Zastanawiam się czy to może być zespół regulacyjny walka rozrządu dolotowego? Chodzi mi o tą "zębatkę"

Z góry dziękuję za pomoc.

Opublikowano
Zamień teraz czujniki wałków. Może być wina czujnika. Wykonuj błędy i pojeździj. Jak błąd dalej będzie ten sam to może niestety być vanos.
Opublikowano
  • Autor
Czujniki były zamieniane miejscami, nawet jeden kupiłem tylko po to aby to sprawdzić. Niestety błąd nie przeskoczył.
Opublikowano
Jakieś spadki mocy zdarzają Ci się? Coś się dzieje z silnikiem czy tylko ten błąd Cie niepokoi?
Opublikowano
  • Autor

Na pierwszym i drugim biegu na niskich obrotach słychać dzwięk podobny do pracy silnika diesla.

Przy wciśnieciu gazu w dechę, dławi się. Moc jest zredukowana.

Problem jest też przy ruszaniu. Auto całe się trzęsie, jakby nie miało siły.

Opublikowano

W programach diagnostycznych typu DIS jest procedura testowa vanosow. Poszukaj na Youtube bo są filmiki jak brzęczy wadliwy vanos podczas tych testów na wolnych obrotach.

Jak masz Inpe to nagraj film albo wrzuć zdjęcia z parametrami ale wszystkimi bo może coś jeszcze mu doskwiera.

Opublikowano
  • Autor
Czy w Inpie sprawdzę Vanosy?
Opublikowano
Witam, i jak kolego z tym twoim problemem?? Ja mam taki sam problem z Bmką i tez tak myśle ze to chyba ten siłownik od Valvetronicka
Opublikowano
  • Autor

Witam,

Kupiłem zespół regulacyjny walka ssacego. 11 kwietnia umówiłem się u mechanika. Dam znać po wizycie czy wymiana pomogła.

Wojtas

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Siema,

Nastawnik wymieniony a problem nadal jest.

Mechanik zmierzyl ciśnienie oleju.

Na zimnym silniku dochodziło do 0.5MPa na rozgrzanym było bliskie 0 a powinno wynosić wg mechanika 0.2MPa. Teraz trzeba rozebrać dół silnika i zobaczyć co tam się dzieje czy to pompa, czy zapchany smok czy panewki...

Opublikowano
Witam. Ja kolego wymieniłem dwa czujniki wałka rozrządu i wyczyściłem dwa elektrozawory i wymieniłem uszczelki bo już z nich ciekł olej i póki co błędu niema. Mam nadzieje ze za szybko nie wróci.
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Witam,

Jednak to panewki. Dzisiaj mechanik rozebrał dół silnika, sprawdził i rozebrał pompę oleju i odkręcił panewki i byly wytarte do czerwonego. Czekam na części, poskładają i zobaczymy jakie będą efekty.

Pozdrawiam,

Wojtas

Opublikowano
Witam, kolego powiedz mi ile masz już przejechane kilometrów na liczniku????
Opublikowano
  • Autor
175 000km
Opublikowano
no to ładnie.I juz panewki się rozleciały :shock: moja ma juz 250 000 i ja się dziwie ze coś w niej leci :mrgreen:
Opublikowano
  • Autor
Jak kupowałem w 2014 to miał niby 133 000km. Nie wiem jak sprawdzić czy przbieg jest rzeczywisty.
Opublikowano
to jedz kolego do serwisu to ci powinni odczytać przebieg