Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Mam pytanie czego dotyczy błąd 2A83?

Probowalem zamieniać elektrozawory olejowe miejscami i błąd nie przeskoczył.

Zastanawiam się czy to może być zespół regulacyjny walka rozrządu dolotowego? Chodzi mi o tą "zębatkę"

Z góry dziękuję za pomoc.

Opublikowano
Zamień teraz czujniki wałków. Może być wina czujnika. Wykonuj błędy i pojeździj. Jak błąd dalej będzie ten sam to może niestety być vanos.
Opublikowano
Czujniki były zamieniane miejscami, nawet jeden kupiłem tylko po to aby to sprawdzić. Niestety błąd nie przeskoczył.
Opublikowano

Na pierwszym i drugim biegu na niskich obrotach słychać dzwięk podobny do pracy silnika diesla.

Przy wciśnieciu gazu w dechę, dławi się. Moc jest zredukowana.

Problem jest też przy ruszaniu. Auto całe się trzęsie, jakby nie miało siły.

Opublikowano

Witam,

Kupiłem zespół regulacyjny walka ssacego. 11 kwietnia umówiłem się u mechanika. Dam znać po wizycie czy wymiana pomogła.

Wojtas

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Siema,

Nastawnik wymieniony a problem nadal jest.

Mechanik zmierzyl ciśnienie oleju.

Na zimnym silniku dochodziło do 0.5MPa na rozgrzanym było bliskie 0 a powinno wynosić wg mechanika 0.2MPa. Teraz trzeba rozebrać dół silnika i zobaczyć co tam się dzieje czy to pompa, czy zapchany smok czy panewki...

Opublikowano
Witam. Ja kolego wymieniłem dwa czujniki wałka rozrządu i wyczyściłem dwa elektrozawory i wymieniłem uszczelki bo już z nich ciekł olej i póki co błędu niema. Mam nadzieje ze za szybko nie wróci.
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Witam,

Jednak to panewki. Dzisiaj mechanik rozebrał dół silnika, sprawdził i rozebrał pompę oleju i odkręcił panewki i byly wytarte do czerwonego. Czekam na części, poskładają i zobaczymy jakie będą efekty.

Pozdrawiam,

Wojtas