Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Mam dużą nawigację NBT i nie wiem jak (czy w ogóle się da) ustawić widok budynków ? I czym się różni mapa "Z informacjami drogowymi" której kolor jest niebieskawy, od tej kolorowej na której również wyświetlane jest RTTI ? Nigdzie nie mogę znaleźć tej informacji.

Pzdr

Opublikowano
W CIC widok budynków działa dopiero od zbliżenia 100m mapy (powyżej tylko największe budynki), zresztą budynków nie ma we wszystkich miastach (tak naprawdę to działa to tylko w największych)
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
To kolor alternatywny ( być może lepiej odczytywany przez daltonisto ) a widok budynków tylko przeszkadza. Np w takim Berlinie gdzie jest ich sporo zwizualizowanych.
Opublikowano

Nie, nie to nie jest kolor alternatywny. Mam Connectedrive i mapę z informacjami na temat korków itp. I mogę sobie zaznaczyć żeby pokazywało ruch i omijało korki. A w momencie kliknięcia "Mapa z informacjami drogowymi" zaznaczone są wszystkie opcje i mapa zmienia się na kolor niebiesko-zielony.

Kolorowa:

maxresdefault.jpg

Niebiesko-zielona (z informacjami drogowymi):

http://www.carsuk.net/wp-content/uploads/2015/05/BMW-Sat-Nav-All-UK-1024x682.jpg

Pytam, bo podczas jazdy różnic nie zauważyłem. U mnie w Katowicach budynków nie wyświetla.

• Główni Moderatorzy
Opublikowano
Widok 3D trzeba ustawić.
Opublikowano
CIC ma widoki budynków w Katowicach, więc NBT na 100% też - ale tk jak już kolega napisał: widok 3D utrudnia nawigowanie w mieście, szczególnie w centrum gdzie jest zakręt za zakrętem zasłonięty budynkiem
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)
czym się różni mapa "Z informacjami drogowymi" której kolor jest niebieskawy, od tej kolorowej na której również wyświetlane jest RTTI ?

Instrukcja na ten temat mówi tylko tyle:

"Mapa z info drogowymi": mapa jest optymalizowana do wyświetlania informacji o ruchu drogowym.

Przy włączonej funkcji, widok mapy przełączany jest na tryb prezentacji w odcieniach szarości, zwrócony zostaje w kierunku północnym, ewentualnie zmieniana jest skala. Symbole informacji dodatkowych zostaną ukryte. Pozwala to na optymalne prezentowanie informacji o ruchu drogowym. Tryb dzienny/nocny nie jest przy tym uwzględniany.

widok 3D utrudnia nawigowanie w mieście, szczególnie w centrum gdzie jest zakręt za zakrętem zasłonięty budynkiem

Ja też mam wyłączony widok budynków, ale z tego co pamiętam - jeśli jest wyznaczona trasa, to na jej przebiegu budynki stają się "półprzezroczyste" i nie zasłaniają... (Next 2017-1)

Jednak może mi się tylko wydawać, bo dawno już nie używałem widoku 3D...

Swoją drogą np. w Warszawie stoi jakiś wieżowiec w Wiśle, koło Mostu Śląsko-Dąbrowskiego, przy Wybrzeżu Kościuszkowskim :mrgreen:

Oczywiście mam na myśli widok 3D, nie real...

Edytowane przez Pe.te
Opublikowano
Instrukcja na ten temat mówi tylko tyle:

"Mapa z info drogowymi": mapa jest optymalizowana do wyświetlania informacji o ruchu drogowym.

Przy włączonej funkcji, widok mapy przełączany jest na tryb prezentacji w odcieniach szarości, zwrócony zostaje w kierunku północnym, ewentualnie zmieniana jest skala. Symbole informacji dodatkowych zostaną ukryte. Pozwala to na optymalne prezentowanie informacji o ruchu drogowym. Tryb dzienny/nocny nie jest przy tym uwzględniany.

Dzięki :) Myślałem, że wyświetlane są jakieś dodatkowe informacje.

A odnośnie 3D, czy nie działa to przypadkiem tylko w samym centrum miast ? Bo na Ligocie w Katowicach niestety u mnie nie działa - a 3D włączone.

Opublikowano
budynki w CIC na Ligocie nie działa.. jest Spodek i okolice, jest 3-go maja w górę: Francuska, Wojewódzka, Mikołowska, Urząd wojewódzki i tamte okolice
Opublikowano
budynki w CIC na Ligocie nie działa.. jest Spodek i okolice, jest 3-go maja w górę: Francuska, Wojewódzka, Mikołowska, Urząd wojewódzki i tamte okolice

Czyli wyjaśniło się :) W mniejszych miejscowościach nie działa, jedynie w dużych miastach, bądź w centrum średnich miast :) Na początku marca mam wyjazd do Wa-wy i sprawdzę :)

• Główni Moderatorzy
Opublikowano
Możesz ręcznie przesunąć sobie mapę na np.Warszawę,Gdańsk itp. i zobaczyć budynki 3D :)
Opublikowano
Możesz ręcznie przesunąć sobie mapę na np.Warszawę,Gdańsk itp. i zobaczyć budynki 3D :)

O tym nie pomyślałem :) Dzięki, sprawdzę :D

• Moderatorzy
Opublikowano
3D fajny bajer, ale zastanawiam się czy są budynki, które mają jakieś realne tekstury? U siebie widuję tylko szare kloce, zwykłe bryły różniące się tylko powierzchnią i "wysokością". Każdy budynek jest tak samo szary :D Czy np. przejeżdżając koło stadionu jest szansa na zobaczenie go w kolorze?
Opublikowano
W Warszawie widać dokładnie m.in. Pałac Kultury (nawet jest zegar i iglica), Zamek Królewski, Kolumnę Zygmunta czy Bibliotekę UW. Jest też wiele innych budowli. Najciekawsze odwzorowania widać w Berlinie, Paryżu czy Wiedniu. 3D wygląda super również w wysokich górach (np. w Alpach), naprawdę świetnie to wygląda, droga się wije pomiędzy szczytami :D