Skocz do zawartości

Bmw e39 535i m62 nie równa praca silnika

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam mam problem z bmw e39 535i silnik m62 tu bez gazu, po odpaleniu silnik zaczyna telepać tak jak by nie chodził na którymś z cylindrów po chwili telepanie ustępuje po kilku minutach jazdy znów wraca i po chwili ustępuje nie ma spadku mocy obroty nie falują czuć tylko trzęsienie silnika na samym silniku fotelu i kierownicy auto po wymianie świec cewek odmy uszczelek kolektora ssącego nie nie po mogło komputer od czasu do czasu pokaże błąd czujnika spalania 1 3 4 czasem 2 3 miał ktoś może tak co to może być proszę o pomoc i podpowiedzi
Opublikowano
  • Autor
Może to być winna sondy ?
Opublikowano
Może to być wina sondy. A masz jej błąd?
Opublikowano
  • Autor
Właśnie w tym problem że nie ma żadnych błędów ostatnio tylko po długiej jeździe wyskoczy błąd czujnika spalania stylowego 1 3. Oglądałem pracę sąd z banku jednego na niskich obrotach ma 100v a drugi bank ma 0.1 v Ale przy dodaniu gazu niby pracują
Opublikowano
Błędów nie musi być trzeba sprawdzić parametry pracy a nie tylko odczytywac błędy. Błędy nie zawsze wyskakują. To samo tyczy się przeplywki.
Opublikowano
  • Autor
Wiem o tym dlatego patrzyłem na pracę sond i przepławkę też
Opublikowano
  • Autor
założone nowe świece cewki odma filtry uszczelki kolektora dolotowego.
Opublikowano
  • Autor
zawór disa tzn pierwsze słyszę
Opublikowano
Ten post wyraża moją opinię w dniu dzisiejszym.Nie może on służyć przeciwko mnie w dniu jutrzejszym,ani każdym innym następującym po tym terminie.Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez podania przyczyny.
Opublikowano
  • Autor
szukałem właśnie czy coś takie występuje w m62 ale nic takiego nie znalazłem
Opublikowano
z tego co mi wiadmomo zaworu disa nie ma w V8 tylko R6.Wyjmij wyczysc silniczek krokowy ja u siebie mialem zawalony,sprawdz czy olej nie dostaje sie do cewek i swiec,wszystkie cewki wymianiales ? u mnie tez trzeslo buda i okazalo sie ze cewka jedna do wymiany.
Opublikowano
  • Autor
Świece wszystkie nowe uszczelki dekli nowa odma cewki wszystkie nowe znaczy używane z innego auta sprawnego ale nie ma różnicy silniczka krokowego nie ruszałem ale nowe uszczelki kolektora dolotowego...
Opublikowano
  • Autor
a miałeś jakieś błędy od tej cewki ?
Opublikowano
sprawdź kompresje na cylindrach... ja wymieniałem wszystko po kolei gdybym zaczął od kompresji zaoszczędziłbym czas i pieniądze :(
Opublikowano
  • Autor
Była sprawdzana na samym początku bo to było pierwsze podejrzenie mechanika który zaczął szukać przyczyny....
Opublikowano
A tak na marginesie z ciekawosci spytam :lol: jaka kompresje powinien miec silnik V8 ??? mam podobny problem co ty kolego lecz dotejpory nie moge tego rozwiązać
Opublikowano
  • Autor

rożnie twierdza niby po miedzy 12 a 14 mnie niestety nie było przy pomiarze ale mówił że ma w granicach 13

Jutro jadę do człowieka co zajmuję się tylko bmw podając mu objawy przez tel i błędy jakie pokazuje czyli czujniki stukowe 3 4 mówił ze wtryski magą padać i leja ale ze dokładna wszystko się okaże

Opublikowano
  • Autor
A u Ciebie trzęsie cały czas ? U mnie tylko czasami i czasem po odpaleniu
Opublikowano
u mnie jest tak ze trzęsie sie tylko na zimnym silniku z rana gdy sie rozgrzeje telepanie ustaje :cry: byłem juz u kilku fachowców i nikt nie potrafi rozwiazac tego problemu
Opublikowano
  • Autor
Dobra usterka naprawiona.... okazała się głupotą aż głupio ze że ja tego nie zauważyłem sam no ale i trzech mechaników... problemem była wentylator wiskozy który miał jedno śmiało ulamane... A błąd czujników stukowych pokazywał się przez wibracje wiskozy.... Ale wymiana świec odmy i uszczelek kolektora dolotowego na pewno nie za szkodziły. Kolego Mechanik u którego byłem zwrócił uwagę jeszcze na sprzęgło chydro kinetyczne i u mnie ze to może od skrzyni wibracje. Mi kiedyś telepalo jezcze jak padło mi dwu masa tylko to było w 525i i manual
Opublikowano
  • Autor
A z kad kolego jesteś?