Skocz do zawartości

Wymiana silnika 528i na??? ( powod :zatarcie)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
witam serdecznie . Posiadam e39 528i. mechanik stwierdzil zatarcie silnika z powodu odmy ( mroz przylapalo i pooszlo ) jaki silniczek mozna wlozyc by jak najmniej przerabiac oprocz 2.8 bo rzadko spotkac? :?:
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Wkładaj z powrotem 2.8 , moim zdaniem to najlepszy benzyniak od bmw .

Tylko musisz poszukać zdrowego słupka i będziesz śmigał dalej :cool2:

Opublikowano
tez wolalbym 2.8 . jaka jest roznica pomiedzy 2.8 a tym 2.5 w jezdzie? jezeli chodzi o moc to 2.5 ma jeden kon mniej.. czym jeszcze sie to rozni?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Wątpię , że jest zatarty.

Miałem taki przypadek do naprawy.

Silnikowi nic nie było.

Drogą dedukcji doszedłem do konkluzji...!!!!
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

No to jednak jest uszkodzony ale nie zatarty.

Pewnie masz pogięte korbowody.

NA początek bym zdjął głowicę i sprawdził czy tłoki tyle samo wychodzą do góry.

JA w tamtym silniku musiałem jedynie wyczyścić cały kolektor ssący oraz usunąć olej z komór spalania.

Dodam , że tam nie szło obrócić rozrusznikiem.

Drogą dedukcji doszedłem do konkluzji...!!!!
Opublikowano
zdjeta byla skrzynia biegow, wymieniony czujnik polozenia walu oraz uszczelniacz walu nastepnie wyczyszczony olej ( chyba pokazal sie na kole zamachowym i jeszcze gdzies tam) uszkodzona rozwalona odma. Test sprezania pokazal tak jak pisalem wyzej. czyli jest szansa na odratowanie jednostki? Dodam jeszcze ze silnik kilka razy lapal temperature. Raz poszedl termostat- wymienilem, i dwa razy poszla chlodnica- wymienilem. Tak ze silnik wydaje sie byc troche przecietny. Pytanie czy jest sens w inwestowanie w niego czy lepiej poprostu wymienic go na drugi uzywany najlepiej 2.8 ewentualnie 2.5? Boje sie , ze gdy bedzie mozliwosc naprawy mojej jednostki to znowu bede mial problemy z chlodzeniem np..
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Wymieniaj na drugi , tylko musisz znaleźć coś godnego uwagi . Najlepiej ,żebyś mógł się nim przejechać .

Jak już będziesz miał silnik wyjęty to porobić wszystkie uszczelki ,żeby później nie trzeba było .

Opublikowano
Mam wstawiony silnik w swojej becie m52b28tu zamiast m54b25 [sam goły słupek] i jestem mega zadowolony w moim przypadku była różnica niby 1km ale faktycznie różnica w jeżdzie ogromna ,spalanie o dziwo mniejsze .najlepiej poczytaj temat w którym to jest opisane .Moja rada wstawiaj drugi silnik tylko i wyłącznie 2,8 nic lepszego narazie nie wymyślono żebys nie narzekał na brak mocy.Sorki za blędy.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Różnica w mocy to 1 km ,ale w niutonach to już 35 nm.

Druga sprawa to charakterystyka tego motoru . Z tego co słyszałem to 2,8 jest bardziej "agresywny" .

W 2,5 moc jest przekazywana bardziej płynnie .

Opublikowano
Mam wstawiony silnik w swojej becie m52b28tu zamiast m54b25 [sam goły słupek] i jestem mega zadowolony w moim przypadku była różnica niby 1km ale faktycznie różnica w jeżdzie ogromna ,spalanie o dziwo mniejsze .najlepiej poczytaj temat w którym to jest opisane .Moja rada wstawiaj drugi silnik tylko i wyłącznie 2,8 nic lepszego narazie nie wymyślono żebys nie narzekał na brak mocy.Sorki za blędy.

Tak tez zrobie kolezko. Trzeba bedzie troche dluzej poszukac bo trudniej znalezc w dobrym stanie 2.8 niz 2.5, ale poczekam jak bedzie cos godnego to wstawiam znowu 2.8. Dziekoweczki za info oraz kometarz :)

Opublikowano
Różnica w mocy to 1 km ,ale w niutonach to już 35 nm.

Druga sprawa to charakterystyka tego motoru . Z tego co słyszałem to 2,8 jest bardziej "agresywny" .

W 2,5 moc jest przekazywana bardziej płynnie .

Postanowione wstawiam drugi 2.8. Dzieki za kometarz- informacje :)