Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Czy Xdrive jest taki słaby na śniegu?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ja mam X3 plus nowe opony Michelin Alpin w fabrycznym rozmiarze i nigdy nie miałem takich problemów :duh: zresztą w necie też jest pełno filmików, gdzie quattro jest gorsze od xdrive. Zresztą tego stałego klasycznego napędu quattro w Audi też jest coraz mniej. :wink:
Benzyna zamiast krwi...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ja mam X3 plus nowe opony Michelin Alpin w fabrycznym rozmiarze i nigdy nie miałem takich problemów :duh: zresztą w necie też jest pełno filmików, gdzie quattro jest gorsze od xdrive. Zresztą tego stałego klasycznego napędu quattro w Audi też jest coraz mniej. :wink:
Benzyna zamiast krwi...
  • 3 miesiące temu...
  • 5 miesięcy temu...
Opublikowano

Jeżeli mówimy o prawdziwym quattro, który jest np. w Q7 to praktycznie nie ma co porównywać. Xdrive to popierdółka potrafiąca ewentualnie rozłożyć moment po 50% na obie osie. Załącza się za pomocą wielotarczowego sprzęgła i przenosi obroty poprzez łańcuch na przedni wał. Mechanizm jest dobry na drogi i pomaga zimą ale to prymityw , który mocno obciążany długo nie wytrzyma. Już sama grubość wału przedniego np w X5 mówi wiele o wytrzymałości i przeznaczeniu.

Mnie szacunek dla xdrive zniknął jak go rozebrałem. Co nie znaczy, że kiedykolwiek kupię bmw bez niego ;-)

• 4 lata później...
Opublikowano
Używam BMW x7 40i z xdrive na przemian z audi a6 2009r napęd na przód. Nie widzę różnicy. Przy pierwszym śniego pomyślałem że nie mam napędu na 4 koła. Jak kupowałem audi mowili że prowadzenie lepsze niż w innych autach to kyślałem że puszczają bajerę. Teraz po zakupie X7 po 12 latach wiem że mieli rację. Różnicy w prowadzeniu nie widzę a jeśli jest to na korzyść Audi A6. Co do jazdy w dziwnych miejscach po za trasą to A6 nie wyjedzie z piachu oraz nie wyjedzie z dużego śniegu. Na parkingu nie raz miałem problem wyjechać z uwagi na lód. W X7 takiego problemu nie mam. Droga do Zakopca full zima droga zasypana śniegiem 4-6 rano 180-200 na blacie. Bmw x7 bałbym się tak jechać w A6 taka jazda na luzie.
  • Główni Moderatorzy
Opublikowano
Droga do Zakopca full zima droga zasypana śniegiem 4-6 rano 180-200 na blacie. Bmw x7 bałbym się tak jechać w A6 taka jazda na luzie.

Aha. Może to i dobrze że w x7 zacząłeś się bać.