Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Jaka jest żywotność klocków hamulcowych w F31/F34. Po wymianie przednich na nowe, komputer pokazuje 40 tyś. Jakoś mało, w fordzie S-max zrobiłem na klockach 80 tyś. Czy może być tak, że czujniki pokazują zużycie klocków a fizycznie klocki są dalej dobre?
Liczy się tylko bmw!!:)
Opublikowano
Ja od nowosci mam najechane 60tys. i komputer pokazuje przod do wymiany za 16tys a tyl 23000 i patrzylem jak wygladaja i wydaje mi sie ze beda do wymiany wedlug komputera.
Opublikowano
Mnie po wymianie ostatnio pokazały nawet 80 000km, ale nie sugerowałbym się zbytnio wartościami czujnika, bo przed wymianą pokazywał 9000km, a po faktycznym zmierzeniu to niewiele klocka tam zostało i trzeba było wymieniać od razu. Nie powiem nic nowego - najwięcej zależy od stylu jazdy i charakterystyki tras pokonywanych (miasto vs trasa).
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

A ja od zapalenia kontrolki robię czasami nawet kilka tysięcy kilometrów.

Nie me reguły....

Opublikowano
Nie można określić żywotności klocków hamulcowych wszystko zależy od sposobu jazdy. Porównanie f34 /f30 też ni jak się ma te auta mają 200kg różnicy...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

U mnie pokazuje że tył muszę wcześniej wymienić od przodu. Tu 20tys a tam 40tys. Zastanawiam się czemu tak...

With mobilephone sent.

Opublikowano
U mnie pokazuje że tył muszę wcześniej wymienić od przodu. Tu 20tys a tam 40tys. Zastanawiam się czemu tak...

With mobilephone sent.

Pora zwolnić ręczny :mrgreen:

A tak na poważne to ja mam tak samo, nie wiem może to specyfika hamulców M, a może częstszej pracy kontroli trakcji na tylniej osi przy dynamicznej jeździe... sam nie wiem.

Opublikowano
To moze byc efekt czestego korzystania z aktywnego tempomatu, ktory reguluje predkosc tylko przez hamulce tylniej osi.

2009-2013 E46 330iA; 2013-2014 E91 318dA; 2014-2016 F34 320dA; 2016-2019 F34 330xdA; 2018-2020 G30 540xiA

2020-2023 F98 X4M; 2022-2026 G08 iX3

Opublikowano
Mi pokazuje przy przebiegu 21 tys. przód 44 tys. a tył. 50 tys. Mam hamulce M i często używam tempomatu aktywnego.
Sprzedam koła zimowe do E84 WZ-318 7,5X17 ET-34 5X120, Opony Pirelli Sottozero 2 225/50/17
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Ja nie mam aktywnego. No i może ze dwa razy zapomniałem zwolnić ręczny. Ale od razu się zorientowałem.

With mobilephone sent.

Opublikowano

moze korzystasz ze zwyklego z funkcja hamowania...

zrodlo moze w miare malo wiarygodne, ale na wp.pl korzystanie z tempomatu z funkcja hamowania pojawilo sie w liscie czynnikow najbardziej podwyzszajacych koszty eksploatacyjne. Czeste, czasami niepotrzebne hamowanie powoduje wzrost zuzycia paliwa. Dodatkowo tempomat dziala jedynie na jednej osi - tylniej - przez co konieczna jest znacznie czestsza wymiana klockow i tarcz.

2009-2013 E46 330iA; 2013-2014 E91 318dA; 2014-2016 F34 320dA; 2016-2019 F34 330xdA; 2018-2020 G30 540xiA

2020-2023 F98 X4M; 2022-2026 G08 iX3

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)

A to może być clue. Często jeżdżę na tempomacie. Nawet w mieście. Tyle że nie czuję dohamowywania, poza paroma przypadkami.

With mobilephone sent.

Edytowane przez kicaj
Opublikowano

Ja...

tylne wymieniałem po 58000 km - miałem jeszcze ze 2 mm ale wymieniłem ponieważ komputer pokazywał dziwne wartości...a przed trasa nie chciałem się denerwować

przednie przy 60500 km (info. j.w)

W obu przypadkach wymieniłem klocki na ATE :mrgreen:

Znam gościa który wymieniał tarcze i klocki przy 20 000 km..;)

Opublikowano

nom ja tak zmienialem i to o dziwo tylne w f20 118d

przednie klocki i tarzce troche pozniej juz nie pamietam dokladnie ale jakos po 35-40kkm

w m135i 62 000 na budziku i wciaz fabryka

Opublikowano

u mnie też przód się chyba kończy powoli bo słyszę przy słabiutkim hamowaniu do świateł lekki pisk - komp pokazuje 1800 km.. on to robi po dystansie na ślepo czy patrzy rzeczywiście na czujniki i stan ?

Z tyłem jest jeeeszcze dużo. Generalnie każdemu powinien raczej wysiadać tył bo tam jest większość siły hamowania.

Co do tempomatu też używam non stop praktycznie - mam nie aktywny a wersję z hamowaniem - bez radaru, i hamuje mi bardzo rzadko.

Generalnie jeżeli różnica między obecną prędkością a nastawą nie przekracza 10 to wyhamowuje po prostu odejmując gaz, czasem włączy hamowanie odzyskowe, przy około delta 15+ w różnicy dopiero używa hamulca - przynajmniej ja tak zauwazyłem.

mam w tej chwili 44kkm i kończy się przód - wydaje mi się dosyć szybko bo jeżdżę raczej z głową ale pewnie niemiec z BMW co miał pierwsze 20kkm nie żałował ;-)

Opublikowano