Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, co może być powodem tego że działa mi nawiew ciepłego powietrza na tylne fotele pomimo zmiany temperatury i pokrętła na "czerwone"?
Opublikowano
Mam ten sam problem. Jak narazie zamyknalem dopływ powietrza ale chciałbym go rozwiązać. Wie ktoś coś?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Witam, co może być powodem tego że działa mi nawiew ciepłego powietrza na tylne fotele pomimo zmiany temperatury i pokrętła na "czerwone"?

Jak działa to nie ma problemu.

Spot Monachium Facebuk: BMW München PL

Screenshot_20190504_162413.md.jpg

- Kto ty jesteś?

- Cyprian mały.

- Jaki znak twój?

- BMW!!!

Opublikowano
No tak, u mnie nie działa ciepły nawiew. Jak bym nie przekręcil tak leci lodowate powietrze.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Może masz kabel za nawiewem odlaczony.

Musisz wyciągnąć najpierw dolną listwę dekoracyjna a następnie kratkę nawiewu.

- Kto ty jesteś?

- Cyprian mały.

- Jaki znak twój?

- BMW!!!

Opublikowano
Sprawdzalem i mam podlaczone. Pytanie czy i gdzie jest czujnik badz przelacznik tego nawiewu. Czy to moze w tym ustroistwie?
Opublikowano

Wyjmijcie sobie ekran od navi (dwie śróbki na górze). Po wyjęciu zaobaczycie dwa czujniki z prawej i lewej stronie zainstalowane w rurze od powietrza. Jeśli zimno leci z lewej to lewy czujnik do wymiany.

Chodzi o czujnik nr 1

http://www.realoem.com/bmw/enUS/showparts?id=PX11-EUR-06-2007-E61N-BMW-520d&diagId=64_1352

One się dość często psują.

No tak, tylko że Wam leci zimne z tyłu, to nie rozwiązuje problemu.

Sprzedam nowy filtr powietrza MANN C31143 BMW E60 E61 E63 E64 - 90 zł z wysyłką

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Trochę zły tytuł ale nic.

Jeśli macie klimatyzację High czyli dwustrefową (tu chodzi o podział powietrza dla kierowcy i pasażera a nie przód/tył) to pod przednia konsola jest silniczek który steruje tylnym nawiewem w konsoli środkowej znaczy że otwiera nawiew na chłodne lub ciepłe powietrze.

Jeśli zawiesi się w jednej pozycji to nie zmienia położenia i wieje chłodne powietrze.

Takie same silniczki są na nawiew w nogach tylnych pasażerów po jednym na str.

Sprawdźcie jakie powietrze leci pod fotelami.

Z braku czasu nie mogłem się zagłębić w temat i nie wiem jak sytuacja wygląda przy klimatyzacja Basis

- Kto ty jesteś?

- Cyprian mały.

- Jaki znak twój?

- BMW!!!

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam,

Rozebralem.wszystko co radziliscie a po zlozeniu - wyczyszczeniu kazdej wtyczki zaczelo wszystko dzialac. Przyczyny nie poznalem domyslam sie ze ktorys styk zasniedzial. Pozdrawiam dzieki za info

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Dzisiaj też to u siebie sprawdziłem i mam tak samo, z tyłu leci tylko zimne powietrze.. :cry:

Kolego Henq podpowiedz co rozebrałeś i czyściłeś. Zbliża się długi weekend, to może bym się tym zajął.

Były: e30: 323i '83 // e34: 520i '95, 525i '91 // e46: 320d '99 320d '02 // e39: 525tds '96, 520d '02, 528i '98, 525d '00 // e60 520 M47 + wirus, 520d N47 // e83 N47

Pozdrawiam

Krzychu.

Opublikowano

U mnie wystarczyło poruszać wiązką dochodząca do pokręteł i zaczęło działać. Co prawda powietrze jest wyczuwalnie chłodniejsze niż te z przodu, ale przynajmniej nie zimne.

Wysłane z mojego E5823 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Rozebralem

Wyjmijcie sobie ekran od navi (dwie śróbki na górze). Po wyjęciu zaobaczycie dwa czujniki z prawej i lewej stronie zainstalowane w rurze od powietrza. Jeśli zimno leci z lewej to lewy czujnik do wymiany.

Chodzi o czujnik nr 1

http://www.realoem.com/bmw/enUS/showpar ... Id=64_1352

One się dość często psują.

No tak, tylko że Wam leci zimne z tyłu, to nie rozwiązuje problemu.

i

wyciagnalem ten przelacznik ktory jest w tunelu.

Podczas rozbierania i skladania kazda koste przeczyscilem i prychnalem wd40 wytarlem i jest git.

• 10 miesięcy temu...
  • 3 lata później...
Opublikowano

mnie również spotkał opisywany wyżej problem, tylko zimny nadmuch z tylu niezależnie od ustawienia, żeby chociaż zblokował się na gorącym powietrzu :duh:

ma ktoś schemat jak działa regulacja temperatury z tyłu? Może da radę to na sztywno jakoś ustawić?

Opublikowano
To jest prosta regulacja. Czujnik to tylko termopara. 2 przewody dochodzą do kółka które reguluje temperaturę. Jest tak że to albo problem z wtyczką bo tam jest bardzo mały prąd, albo gdzieś jest przerwa na samym końcu przy kółku.
Opublikowano
regulując ciepło zimno z tyłu słyszę odgłos silniczka, wiecie jak najprościej dostać się do niego i łopatek którymi steruje, mam wrażenie że się zawiesiły
  • 1 rok później...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Czołem,

Koledzy, muszę odgrzać.

Mam u siebie problem z nawiewem z tyłu

z przodu wszystko ok, leci ciepłe powietrze, a tył niestety ledwo letnie. Dzieciaki jeżdżą i marzną trochę.

podpowiecie od czego zacząć.

Jak czytam to wtyczka może być odłączona.

Jak się do niej dostać ? należy tą popielniczkę wyjąć ?

Gdzie dokładnie jest ten silniczek sterujący zmianą nawiewu tylnego z zimnego na ciepłe i odwrotnie.

z góry dzięki za info

Jedyne wiarygodne media....:Woda, prąd, gaz...