Skocz do zawartości

Bmw e61 kodowanie modułu SGM

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
WItam...ciągle świeci mi się kontrolka od poduszki i zapięcie pasów na desce.W inpie wywala błąd 93f9 co szukając po necie doszedłem ze jest problem z modułem Gateway SGM..za schowkiem pasażera.Chce kupić używany moduł lecz numery nie pokrywają mi się z moim starym..teraz pytanie,czy inny numer modułu po zakodowaniu bedzie współgrał z moim autem?jakim programem najlepiej zakodować ten moduł?? z Mechaniki czuje się mocny ale kodowanie-dopiero rozpoczynam z Tym przygodę...Proszę o podpowiedź jak się za to zabrać i o wyrozumiałość jeśli kogoś rozbawiłem tym tematem...pozdrawiam
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Ciężko będzie ci to ogarnac jak jeszcze tego nie robiłeś.Trzeba zmienić vin,zakodować pod auto,uruchomić czas systemowy.
Opublikowano
  • Autor
Pewnie że ciężko.....ale nie ma rzeczy niemożliwych...interesuje mnie czy inny numer modułu po zakodowaniu podpasuje pod auto?sporo sie naczytałem o zmianie vin kodowaniu ncsem itp...kiedyś inpa i dis również były czymś abstrakcyjnym a dziś nawet sobie radzę:)...może mógłbyś mnie trochę jakoś naprowadzić??od czego zacząć jak to ugryźć?
Opublikowano
  • Autor
Jestem z Piotrkowa Trybunalskiego...Może z okolicy ktoś mógłby mi pomóc w zakodowaniu tego modułu??
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Jak nie dasz rady,pisz pw pomogę.
Opublikowano
A kodowałeś pustym Manem? U mnie pomogło juz zapomniałem o tym. Te moduły tracą soft czasami nie wiedzieć czemu.
Opublikowano
  • Autor
Nie nie próbowałem...udało mi się zdobyć moduł tzn jutro przyjdzie o takich samych numerach jak mój stary...zobaczymy co i jak jak to podłącze .dziękuję za odzew:)
Opublikowano
  • Autor
Dobra..przyszedł moduł....podłączyłem wylądowałem błąd inpa..wszystko pięknie...kontrolki pogasły. Gasze auto odpalam znowu błędu brak....zadowolony ze usterka usunieta idę do domu wracam do garażu chce jechać do sklepu a te kurwiszony świeca...A na konsoli błąd układ bezpieczeństwa nie sprawny.wchodzę w inpe a tam błąd 93f9 a opis Reserved Energy voltage is Small....po tym nie mogę w żaden sposób skasować bledu...po ladowaniu Aku.I kasowaniu w inpe poprzez clear im i clear hm błąd znika....ludzie help mee
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Zrobiłeś to o czym wyżej napisałem?
Opublikowano
  • Autor
Niestety nie...ponieważ trochę brakuje mi na ten temat wiedzy...czy mógłbyś mi troszkę pomoc?odwdzięcze sie...Kiedy znalazł byś chwilę czasu na pw?mam kilka pytań...
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Podaj VIN. Coś INPA bzdury pisze.
  • 3 lata później...
Opublikowano

Witam.

Odkopię stary post, aczkolwiek chętnie dowiem się w jaki sposób mam zakodować moduł sgm w swojej E61.

Wymieniłem kondensatory na nowe i teraz nie mogę już w ogóle skasował błędu - święci się on cały czas (na starych mogłem błąd skasować, wracał po paru godzinach).

Posiadam trochę więdzy w kwestii kodowania ale miło by było, gdyby ktoś poprowadził "za rączkę" jak wykonać to dobrze i nic nie pominąć.

Z góry byłbym wdzięczny ;)

• 2 lata później...
Opublikowano

Witam

Wiwm ze temat byl maglowany wiwle razy czy ktos moglby napisac krok po kroku jak to zrobic w inpie i w ncs bede bardzo wdzieczny

Opublikowano

Pajac999 jaki masz problem i co chcesz zrobic?

Po jakiejkowiek ingerencji w moduly związane z poduszkami trzeba wystartować czas systemowy SKryptem td-530.ipo w inpie lub Tool32 odnaleźć funkcje systemzeit i dać argument 1.

Wkladasz nowy moduł, NCSem, WinKFP lub tool32 przypisujesz twój VIN, NCSem wrzucasz pusty man, INPĄ startujesz systemzeit i będzie działać jeśli moduł jest sprawny.