Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Na temat navi pro jestem zielony wiec za bardzo nic nie powiem. Nawet jeżeli Pro navi nie ma w standardzie usb to dołożenie modułu mulf jest o polowe tańsze.
  • Odpowiedzi 201
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
mulfa można dołożyć i będzie usb w podłokietniku, jak się dobrze pokombinuje i kupi okazyjnie sprzęt to można tanio doposażyć samemu.
Opublikowano
Ostatnio był mulf z gwarancja na Olx za 80zl. Typ nie wiedział co sprzedaje chyba. Miałem brać ale dałem sobie spokoj.
Opublikowano

Koledzy, nie lepiej pójść w dension? Masz blutucza, usb, obsługę iphone, można puszczać muzę z telefonu na przykład przez blutucza - wszystko działa i podobno jest super. Mulfy się psują często.... Gdybym wcześniej wiedział o Densionie to bym nie wysyłał do naprawy mulfa tylko wsadził bym densiona i miałbym blutu i usb :)

Pozdrawiam.

Opublikowano
Jest to fajne rozwiązanie ale nie w tej cenie. Serio za 900zł można dorwać nowe radia Professional z BT i usb wbudowanym w radio. Sprawa ma się inaczej przy Navi.
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano

Szukałem po zasobach forum ale nie mogłem znaleźć ( jeśli było proszę moderatora o przeniesienie do właściwego tematu).

Chciałbym zmienić wejście AUX które mam w podłokietniku na AUX/USB, wiem że trzeba zmienić moduł Mulf2 który mam na Mulf2 High ale potrzebuję jeszcze chyba kilka rzeczy ( wiązka , hub ). Czy ktoś mógłby mi określić co jeszcze muszę mieć do takiej zmiany i gdzie ewentualnie mogę znaleźć w rozsądnych pieniądzach ;-) Dzięki

Opublikowano

Do podłączenia MULFa potrzebny jest światłowód, zasilanie i kabel do podłokietnika. Hub nie jest potrzebny. Rozeznaj się co masz w bagażniku, może siedzi już tam MULF LO. Jeśli masz instalację pod telefon i TCU w bagażniku to też jesteś w dobrej sytuacji. Wystarczy rozgałęźnik światłowodu aby wpiąć się w MOST oraz zasilanie które można pociągnąć z TCU, potrzebna wówczas tylko wtyczka do MULFa z dwoma pinami. Jeśli nic nie masz w bagażniku to roboty będzie więcej, ale zasadniczo musisz mieć światłowód zasilanie i kabelek usb, jeśli BT ma być z mulfa to pewnie jeszcze coś.

Update: nie doczytałem że masz mulfa, zatem potrzebujesz tylko niebieską wtyczkę do nowego mulfa i przełożyć do niej piny ze starej wtyczki (rozmieszczenie pinów jest chyba inne w obydwu). Podobno można też przyciąć starą białą wtyczkę aby pasowała do MULFA HI.

Opublikowano

Tak w bagażniku jest Mulf2 słyszałem tylko że potrzebuję jeszcze jakiegoś dodatkowego kabla bo w Mulf2 High jest jeszcze dodatkowe wejście na ten kabel - pod to czarne wejście na zdjęciu

http://uploads.tapatalk-cdn.com/20161116/d84ae06b972fe8175bf7f92c265e1a04.png

I już zgłupiałem ;-) A wiesz może gdzie mogę kupić potrzebne kable ? No poza ASO bo tam kosztuje to pewnie worek pieniędzy :-)

Opublikowano

Potrzebujesz zatem tylko kabelki łączące MULFa z gniazdkiem USB w podłokietniku i samo gniazdko.

Zobacz http://www.realoem.com/bmw/enUS/showparts?id=VU51-EUR-06-2008-E91-BMW-320d&diagId=61_2262 są to kable 10 lub 11 oraz 7.

Zobacz sobie też http://www.e90post.com/forums/showthread.php?t=473741 dotyczy COMBOX ale kable są te same.

Poza ASO to chyba tylko używane pozostają i też nie jest tanio. Mi nie zależało na wyglądzie więc kupiłem najtańszą wtyczkę pasującą do MULFa, dolutowałem zwykły kabel USB i puściłem pod siedzeniem z bagażnika do kabiny. Działa świetnie.

• 4 miesiące temu...
Opublikowano

Cześć, mam w aucie TCU i instalację telefonu bluetooth, chciałbym doposażyć auto w złącze USB i mam kilka pytań:

1. Czy ktoś z autopsji może potwierdzić że w aucie mogą być zainstalowane na raz moduły TCU i MULF2 HIGH

2. Jeżeli oba moduły mogą być zainstalowane na raz, który moduł będzie zapewniał łączność bluetooth? Czy należy oba moduły jakoś zakodować w tym celu, aby tylko jeden zapewniał tą łączność? Jeżeli tak, to czy takie kodowanie da się wykonać NCSem i zwykłym kablem USB?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Ja mając TCU dokładałem MULFA 2 High żeby mieć usb.

Oba moduły działają ze sobą bez problemu. BT zostaje po staremu z TCU, a z MULFA idzie tylko USB. z kodowaniem może być problem w nowszych modelach niż 2006r u mnie działało bez problemu na zwykłym usb i ncs a u kolegi w 2007r. już trzeba było użyć lepszego sprzętu bo NCS nie mógł się połączyć z MULFEM.

Opublikowano
Ja mając TCU dokładałem MULFA 2 High żeby mieć usb.

Oba moduły działają ze sobą bez problemu. BT zostaje po staremu z TCU, a z MULFA idzie tylko USB. z kodowaniem może być problem w nowszych modelach niż 2006r u mnie działało bez problemu na zwykłym usb i ncs a u kolegi w 2007r. już trzeba było użyć lepszego sprzętu bo NCS nie mógł się połączyć z MULFEM.

Nie ma potrzeby kodowania samego MULFa. Dodaje się standardowo opcję wyposażenia żeby auto 'widziało' nowy moduł i tyle. U siebie (2008r pre LCI) także dokładałem MULFa do TCU i wystarczyło dodać opcję $6FL. Z rozpędu dodałem jeszcze +IPOD +KMP3. W samym MULFie nic kodowałem.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jak już wydawać kasę to combox założyć. W polaczeniu z cic jest internet i aplikacje

Spot Monachium Facebuk: BMW München PL

Screenshot_20190504_162413.md.jpg

- Kto ty jesteś?

- Cyprian mały.

- Jaki znak twój?

- BMW!!!

• 2 miesiące temu...
Opublikowano (edytowane)

Pomoże ktoś? Dołożyłem MULF2 HIGH do TCU. Dodałem 6FL do VO i zapisałem to w CAS i FRM. Tutaj nie do końca rozumiem jak dodanie tej opcji ma zostać rozpropagowane do innych modułów. Odczytałem TRC z CAPPL i podając to jako MAN zakodowałem nim ponownie CAPPL - to przepropaguje opcję 6FL do CAPPL czy robi się to jakoś inaczej???

Niestety po tym zabiegu nadal nie widzeę opcji USB w CCC. W CAPPL mmc device jest ustawione na aktiv. W MULF2 api ein aus i api usb ein aus są ustawione na aktiv. W VINie auta mam telefon S633.

Co robię źle?

Edytowane przez mg123
Opublikowano
No i problem znaleziony dzięki użytkownikowi haifi który podesłał swoją konfigurację CAPPL. W swojej konfiguracji nie posiadam atrybutu mm_device, zmieniałem u siebie atrybut mmc bo myślałem że to ten :mad2: Soft mam nigdy nie aktualizowany, z końcówki 2005 roku, jak rozumiem bez aktualizacji CAPPL się nie obędzie? Czy w warunkach chałupniczych można to w miarę bezpiecznie zrobić?
Opublikowano

Czy ktoś z forumowiczów kto ma dwa porty USB mógłby się wypowiedzieć czy dwa urządzenia usb są dostępne jednocześnie w iDrive?

Miałem nadzieję że jak podłączę dwa pendrive'y to przyciskiem na kierownicy będę mógł je przełączać. Podłączyłem HUBa i lipa. iDrive widzi tylko jednego pendrive, jeśli go odłączę to dopiero przełącza na drugi. Czy da się to jakoś zakodować aby obydwa działały jednocześnie?

• 4 tygodnie później...
Opublikowano
Jak już wydawać kasę to combox założyć. W polaczeniu z cic jest internet i aplikacje

Hej masz jakis moze DIY na cic + combox dla e60 pre-lci?

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
Mam pytanie do posiadaczy MULF2, a najlepiej dla posiadaczy MULF2 + TCU. Czy MULF2 wam się mocno grzeje? Wczoraj zauważyłem że po 5 godzinach jazdy moduł nagrzał się tak bardzo że literalnie, bagaże które się znajdują w bagażniku mniej więcej nad modułem, również wyraźnie się zagrzały - czy to jest normalne? Przez całą podróż słuchałem muzyki z mp3, ale to chyba nie jest aż tak wymagające żeby pół bagażnika się zagrzało?