Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Muszę kupić szybko auto i mam kilka pytań z tym związanych, więc proszę o pomoc.

Wiem że formalności po przywiezieniu auta to mniej więcej takie czynności jak: przegląd ,tłumaczenia, urząd skarbowy i urząd celny, wydział komunikacji, ubezpieczenie

Moje pytania są następujące:

Co kiedy kupuje auto od osoby która auto sprowadziła a ja je kupuje w Polsce (auto nie ma żadnych załatwionych formalności)?co wtedy piszemy fikcyjny rachunek na mnie?

Następne pytanie : od kiedy mogę takim autem jeździć, chodzi mi od jakiego momentu w związku z załatwianymi formalnościami, no i ile to wszystko trwa czyli defakto od którego momentu po zakupie takiego auta mogę się poruszać legalnie po drogach?

Z góry dzięki za pomoc.

Aha auto nie ma obcych blach i jest przywiezione na lawecie

TOMEK[E32]730
Opublikowano
no właśnie chodzi mi o to że chcę to zrobić jak najszybciej więc moje pytanie w jakim czasie można to zrobić. Rozumiem że tłumaczenia to ok 1 dnia ale właśnie na jakim etapie mogę już to auto zarejestrować i ubezpieczyć i ile to wszystko trwa w urzędach?
TOMEK[E32]730
Opublikowano

to zalezy czesto od powiatu

Dzien 1:

-akcyza

-tlumaczenia

-przeglad

jak odbierzesz potwierdzenie o zaplacie akcyzy (u mnie na drugi dzien):

-urzad sakrbowy i VAT ( u mnie na za 2 dni)

jak odbierzesz kwitek od skarobowki:

-wydzial komunikacji

-ubezpieczenie

i mozesz smigac...

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Tłumaczy sie tylko umowe K-S czy coś jeszcze np. brief.....?? Czy w przypadku kiedy jest juz ona automatycznie przetlumaczona :wink: tzn pod niemckimi napisami polskie odpowiedniki rowniez potrzebny jest stepel rzeczoznawcy ??? Żebym dobrze zakumał bo pierwszy raz przez to przechodze to badanie tech. robie na obojetnie jakiej stacji diagnostycznej, akcyza w US czy gdzie indziej??

SPONSOREM MOJEJ NIEOBECNOŚCI SĄ BROWARY ŻYWIECKIE S.A. :)))

BMW-MADE BY WINNERS, MADE FOR FUN !!!!

Opublikowano
Nom, pozwole sobie odświeżyć topica....:) napisze ktoś coś

SPONSOREM MOJEJ NIEOBECNOŚCI SĄ BROWARY ŻYWIECKIE S.A. :)))

BMW-MADE BY WINNERS, MADE FOR FUN !!!!

Opublikowano
Jeżeli umowę masz w dwóch językach tłumacz tylko przybija pieczątkę i potwierdza poprawność opisów. Musisz też przetłumaczyć "brif" i dowód rejestracyjny. Później robisz przegląd, ksera wszystkich dokumentów i do celnego. Tam są do wypełnienia takie druki. Akcyze oblliczasz na podstawie kursu walut z dnia zakupu. Myślę, że na miejscu znajdziesz kogos, kto to wypełni za parę złotych (10-20zł). Jak złożysz dokumenty i opłacisz akcyzę to możesz jechać do skarbowego po zwolnienie z vatu. Tam też trzeba złożyć ksera dokumentów (oryginały do wglądu). Jak odbierzesz to zaświadczenie i potwierdzenie zapłacenia akcyzy zostaje się już tylko rejestracja. Ważne: ubezpieczenie OC musisz wykupić najpóźnie j w dniu rejestracji samochodu.
Opublikowano

Podepne sie do tematu.

Wlasnie zakupilem sprowadzona Beti (316 '93). Auto przekroczylo granice na lawecie. Umowe kupna (pol-niem) mialem bez wpisanej daty i miejscowosci.

I w moim przypadku byl to blad :(

Wpisalem (gdy rozpoczalem zalatwianie formalnosci) wprawdzie poprawna date (tzn taka jaka powinna byc), ale jako miejscowosc obok daty - z przyzwyczajenia - napisalem moja miejscowosc w ktorej mieszkam (zamiast miejscowosci w Niemczech). :mad2:

Zorientowalem sie gdy oddalem wszystko do biura ktore zalatwia (za $$) formalnosci zwiazane z akcyza. Chcialem to wycofac, aby spisac z Gebelsem nowa umowe, ale juz sie nie dalo (dokum. wylądowały juz w UC).

Babki z tego biura zalatw. akcyze powiedzialy ze teraz (tzn po wpisaniu miejscowosci polskiej zamist niemieckiej na umowie) bedzie tak jakbym kupil auto w PL, i ze bede musial zaplacic jakis podatek 2%. W Urzedzie Skarbowym bylem zalatwiac ten VAT 24 czy jakos tak, po zalatwieniu tego spytalem "czy to juz wszystko, co trzeba zalatwic w US?", babka powiedziala ze "tak". I tu pytanie do Was - czy nie bede musial jednak nic doplacac, zadnego podatku 2%? (babki w biurze od zalatwiania akcyzy powiedzxialy ze mialy juz takie przypadki, i niektorzy nie musieli placic tego 2% - czy jest to kwestia przeoczenia urzednika czy moze czegos innego?)

Drugi problem/pytanie odnosnie formalnosci:

Z tymi moimi papierkami udalem sie do Urzedu Miejskiego mojej miesciny, dokonalem wszystkich oplat, zlozylem wniosek z zalacznikami, powiedziano mi zeby przyjsc jutro po "tymczasowy"... Czy mam rozumiec ze na okres 30 dni dostane tymczasowy dowod osobisty i tablice? I potem znow bede musial wybulic na juz wlasciwy dowod rejestracyjny i wlasciwe tablice? (a moze cene za to juz uiscilem w tych oplatach ktore robilem za wydanie dowodu?)

Podziekowal za odpowiedzi :handshake:

Opublikowano
Podepne sie do tematu.

Czy mam rozumiec ze na okres 30 dni dostane tymczasowy dowod osobisty i tablice? I potem znow bede musial wybulic na juz wlasciwy dowod rejestracyjny i wlasciwe tablice? (a moze cene za to juz uiscilem w tych oplatach ktore robilem za wydanie dowodu?)

Podziekowal za odpowiedzi :handshake:

tak, dostaniesz tymczasowy dowód osobisty i na ten dowód tymczasowo będziesz mógł kupować sobie piwo (bez dowodu osobistego ponoć ci nie sprzedadzą) :duh:

a dowód rejestracyjny dostaniesz za miesiąc bez dodatkowych kosztów, taki ekstra bonus :)

Opublikowano

Ooops, niezla wtopa z tym osobistym... :jawdrop:

A wracajac do pierwszej czesci mojego postu - co z tą wtopą na umowie? Bede musial plaic jeszcze jakis podatek 2% (zebym potem sie nie zdziwil jak po roku kaza mi to jednak zaplacic z odsetkami).

• 5 tygodni później...
Opublikowano
Witam, sprawa wyglada następująco. Akcyza jest podatkiem placonym od nabycia wewnątrzwspólnotowego wyrobów niezharmonizowanych czyli po polsku od aut które nigdy nie były rejestrowane na terytorium Polski. Podatek od czynności cywilnoprawnych (PCC-1 ) jest płacony od transakcji zakupu rzeczy na terytorium Polski (dotyczy to samochodów kupionych w Polsce nigdy nie rejestrowanych jak i już zarejestrowanych), a więc gdy transakcja odbyła się w Germanii odpada podatek od czynności cywilnopranych. Wpisując polskie miasto w nagłówku dałeś urzędowi pretekst do wnioskowania iż transakcja miała miejsce w Polsce. W Twoim przypadku wychodzi na to iż możesz utrzymywać że transakcja miała miejsce w Niemczech i podpierać się stosownymi dowodami (rachunek za lawetę, inne dokumenty z niemiec). Inna sprawa to że nie płaci się podatku od czynności cywilnoprawnych w sytuacji gdy kwota transakcji nie przekroczy 1000 zł. Mam nadzieję że cena za auto, wpisana na umowie była mniejsza niż 1000 zł (przysłowiowe 100 euro) wtedy odpada obowiązek skaładania deklaracji PCC-1. W innym przypadku radykalnie obstawałbym przy udowadnianiu pierwszej możliwości, gdyż w formularzu PCC-1 jest miejsce na nr NIP, zamieszkanie, imię ojca sprzedawcy itp. Nie wiem skąd to weźmiesz, bo niemiec Ci chyba tego nie dał.
Opublikowano
kumpel mial podobna przygode z fordem mondeo, auto sprowadzone z niemiec, na umowie brak daty i miejsca zakupu. przypadkowo w celnym sie walnal i wpisal polska miejscowosc na tej umowie, w skarbowce powiedzieli mu ze bedzie placil kwote zwolnienia z podatki (150 zl) i 2% wartosci auta, czyli tak jakby bylo kupione w polsce