Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Disel powinien charakteryzować się przecież małym spalaniem. Co może być powodem że 3.0 disel spalił w mieście 14 litrów na 100km ?? od razu powiem że to nie wina komputera który pokazuje spalanie bo mniej więcej tyle trzeba było dolać. Na trasie normalnie 7-8.
www.7er.pl > BMW7 Klub Polska
Opublikowano

No własnie te 14 litrów spaliła naprawdę przy spokojnej jeździe. W poprzednim tygodniu przy mocniejszej nodze było ponad 17.

Cały czas wydaje mi się że to za dużo jak na disela. Może ta blokada przy 180 ma coś wspólnego ze spalaniem.

www.7er.pl > BMW7 Klub Polska
Opublikowano

Jesli chodzi o spalanie w miescie to wszystko zalezy od specyfiki miasta (mniejsze, większe, korki lub ich brak, włączona klima) przecież trzeba czymś ruszyć te dwie tony ciężaru?! :mrgreen:

Dosyć zcęsto jestem w warszawie i zauwazylem, że auto pali na ogół mniej (wiecej tzry pasmowek, dłuzsze przeloty na 5 biegu), niz w Bialymstoku, co sie próbujesz rozpędzić to za chwilkę światła i znowu stop! :mad2:

Generalnie uważam, że jak na tak duże auto to nie ejst tak źle..no i jeszce klima to bardzo duże obciążenie dla silnika, ale frajda dla kierowcy :cool2:

Wszystkie samochody są prawie jak BMW... prawie robi wielką różnicę:))

Więcej mocy:

http://img61.imageshack.us/img61/1872/doladowanie3kk.jpg

Opublikowano
no i jeszce klima to bardzo duże obciążenie dla silnika, ale frajda dla kierowcy :cool2:

Jakis czas temu byla dyskusja na ten temat.W przypadku silnika o duzej pojemnosci nie ma to praktycznie znaczenia znaczenia.

Opublikowano
Dosyć zcęsto jestem w warszawie i zauwazylem, że auto pali na ogół mniej (wiecej tzry pasmowek, dłuzsze przeloty na 5 biegu), niz w Bialymstoku, co sie próbujesz rozpędzić to za chwilkę światła i znowu stop! :mad2:

Widze ze nigdy nie jechales do piaseczna o 17, albo przez prymasa tysiaclecia na brodno i ogolnie po centrum, skoro takie rzeczy piszesz :)

Opublikowano

Witam.

Twój przypadek nie jest wyjątkiem, a przyczyny sporego zużycia nie szukaj w odpowiedziach o standardowych zużyciach paliwa dla silników o dużej pojemności. W końcu nie po to konstruuje się nowe rozwiązania i udoskonala systemy wtrysku aby auta paliły coraz więcej - to nie ameryka.

Przyczyna takiego zużycia tkwi we spadku mocy co sam juz przedstawiłeś pisząc o blokadzie przy 180km/h.

Poczytaj lekturę której treść tkwi w tym temacie

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=29414

Twój przypadek jest klasycznym objawem dolegliwości opisanych przeze mnie w powyższym temacie.

Dostosuj się do niego, a poczujesz prawdziwą moc swojej bunii, bo napewno jeszcze jej nie znasz.

O problemach ograniczenia prędkości a już tym bardziej zużycia paliwa zapomnisz.