Skocz do zawartości

compact 1994 - licznik zużycia paliwa?

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 67
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Witam

Nie rozumiem zabardzo pytania ale w e-36 "licznik zuzycia paliwa" w danej chwili (tzw. ekonomizer) jest pod obrotomierzem a "licznik zuzycia paliwa" na dystansie np. 100km jest w OBC pod warunkiem ze posiadasz najbogatszą wersje komputera.

Pozdrawiam
Opublikowano
No właśnie. W jaki sposób rozpoznać którą wersję komputera mam na pokładzie? Pod zegarem mam dwa przyciski S/R i z ikonką zegara. Rocznik 1994.
BMW - Best of My Women
Opublikowano

Witam

Nie moge znalezc jak to wyglada w e-36 compact ale podejzewam ze to co masz to zwykły zegarek (chyba z termometrem). Komputer w pelnej wersji ma 18 przycisków ZDJECIE

Pozdrawiam
Opublikowano
Witam. Jeśli masz litery S/R to masz komputer i powinien on pokazywać poza czasem również chwilowe zużycie paliwa, śr.prędkość, zużycie na odcinku itp. Ja mam u siebie zwykły zegarek z literami H/M czyli ustawienie godzin i minut.
Tomek
Opublikowano
Nacisnij dzwignie kierunkow w prawo do kiery, pokaze ci po kolei wszystko, godzine, temperature, spalanie, sr. predkosc i ile mozesz przejachac na baku do konca. Potem potrzymaj 8 sekund przyciski S i R to wejdziesz do 4 funkcji. Tu sobie mozesz poustawiac ciekawe rzeczy. Powodzenia i daj znac jak ci poszlo - pomoge. Jacek.
Opublikowano

Jesli pod odpowiednim kątem spojrze na wyświetlacz LCD to widze w tle pola dla temp, km/h, itp. , lecz wyswietla misie tylko godzina. Po przesuniecie dżwigni kierunku w prawo, rzeczywiście jest jeszcze jakby dodatkowa pozycja, ale nic sie nie pojawia. To samo po nacisnieciu S/R.

Przy właczonymsilniku to samo. Poza tym jak to sprawdzic w czasie jazdy jesli wiaze sie to z właczeniem migacza?

BMW - Best of My Women
Opublikowano
Najdluzszym srodkowym palcem lewej reki nacisnij dzwignie kierunkowskazu od czola do osi kierownicy, kapujesz do kierownicy w pozycji neutralnej, kierunki zostaw w spokoju. Wlacz stacyjke i beda sie wyswietlac pozycje tak: 1 nacisniecie temperatura zewnetrzna, 2 nacisniecie spalanie na 100 km od ostatniego resetu lub tankowania, 3 nacisniecie ile km mozesz przebyc na paliwie w baku / przy ostatnich 15 km odezwie sie dzwonek/ i 4 nacisniecie jaka masz srednia predkosc od ostatniego resetu lub wyjazdu z garazu. Jak juz to opanujesz podam ci dalsze instrukcje, bedziesz miec zabawe bo malo kto wie jak dziala komputer z compactu E 36. Sa jeszcze dodatkowe pozycje i LSD. Powodzenia. Umiesz ustawiac zegar? Wiesz co to S i R ? Dzialaj i ciesz sie z zabawy, bez nerwow.
Opublikowano

Musze sie pogodzić z tym, że u mnie nie ma komputera. Widocznie jeszcze wtedy nie wstawiali, bądź mam zbyt ubogą wersję. Nie da się w ten sposób nacisnąć dżwigni, na wyswietlaczu bz. Mógłbyś przysłać mi mailem fotkę swojego zegara, zobaczę, czy tak samo wygląda. Ja też moge podesłac. Pozdrawiam.

[email protected]

BMW - Best of My Women
Opublikowano
Ja mysle, ze nie masz komputera albo jest niepodlaczony ? Napisz czy na dzwigni kierunkow masz napis BC po lewej stronie strzalek. Jest to nazwa "Bordcomputer" i compacty bywaly w takie cos wyposazane w zaleznosci do jakiego kraju byly wysylane z Niemiec. Moja betka szla do arabii, ale niedoszla i jest u mnie. Zdjecie jest wyzej ale bez literek BC. Napisz co wyswietla ci sie na ekranie jak trzymasz dlugo - 8 sek. - wcisniete przyciski SET/RES, czy tylko sterowanie zegara. Czy pokazuje ci cos jeszcze, jezeli nie, to niestety nie masz kompa. Jakie masz dodatkowe wyposazenie i jak dajesz sobie rade z kolem zapasowym, masz cale wyposazenie. Compakt jest fajny bo wszystko ma inaczej niz inne bemki. Pozdrawiam Jacek.
Opublikowano
Nie mam napisu BC, raczej nie mam kompa w aucie. Co rozumiesz pod pojeciem, ze w compactach wszystko jest inaczej? Mialem na krotko sedana e36 i poza szczegolami nie tal bardzo sie roznil. Oczywiscie to nie to co compact i wlasnie dlatego takim wlasnie jezdze (i długo jeszcze bede :) ). Pozdrawiam. Patryk
BMW - Best of My Women
Opublikowano
Ja jednak mysle, ze masz ten komputer. Zrob jeszcze tak: odlacz akumulator i po 2 minutach ponownie go podlacz, rozlegnie sie alarm. Kluczyk zaplonu ustaw w poz. 1 wyswietlacz powinien zaczac migac. Nacisnij dzwignie kierunkow jak na zdjeciu u gory do kierownicy i zobacz czy wyswietlil sie komunikat Prog.1, nacisnij jeszcze raz i zobacz czy jest komunikat Prog. 2 i tak do 4 razy. Jezeli tak masz to znaczy, ze dzialamy dalej. Jezeli nic sie nie pojawi to wyjmij ten zegar caly i podlacz komputer, bo sie musial odlaczyc - "mechanik" doslowny- nie wiedzial co i jak i go odlaczyl. Jezeli masz dwa przyciski S/R i zegar, i wyswietla ci godziny to masz kompa. Dzialaj i probuj, moze sie uda. Jacek. :D
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano
Witam.jestem nowym uzytkownikiem forum,kilka dni temu sprawilem sobie moje drugie Bmw.Jest to compact 318ti z 97 roku.Prosilbym o przedstawienie mi wszystkich funkcji komputera bo ztego co zauwazylem sa tam 4 podstawowe a wyczytalem w tym temacie ze jest tam jeszcze kilka fajnych opcji.z gory dziekuje za odpowiedz.
Opublikowano

Witam wszystkich. Podlacze sie do tematu, mam compacta z 94 roku, dokladnie z listopada. Mam to wszystko co Indante, klawisze S/R i ze znaczkiem zegara...ale u mnie tez nic nie dziala :cry: , probowalem z tym kierunkowzkazem i nic, nie mam nic na nim napisane...trzymam przycisk S/R przez 8 sekund i nic sie nie pojawia :( cos mam nie tak czy co??Tez w tle widze wszystko to co opisal kolega...co mozna zrobic zeby to zadzialalo??Jacek, pomoz :modlitwa: :)

Co do kolo to troche sie z nim wczoraj meczylem, bo biteksowalem podwozie i mosialem je wyciagnac, potem mialem problem z wlozeniem spowrotem :worried: ...heheh ale jak sie popiesci to sie zmiesci :twisted2: :mrgreen: ...a ja swoja maszynke dostalem bez klucza do kol :duh: :mad2:

Pozdro Krzysiek

B M W..............Bardzo Małe Wydatki

www.bmw-3city.pl

Opublikowano
czy wiecie jak podlaczyc BC zamiast zwyklego zegarka w bmw compact???zalozylem narazie wyswietlacz komputera i podlaczylem te same kolory kabli co dochodzily do zwyklego kompa i wysiwtla sie temp -40 stopni.czy da rade by to sie nie wyswietlalo....wole juz sama godzine miec...czy da sie ustawic tak by pozkazywala mi tez date....
Opublikowano
Aha, zrobilem to o czym pisale Jacek i wyciagnolem caly zegarek...byla tam tylko jedna wtyczka wetknieta w tyl zegarka...wiec mysle sobie czy aby napewno jest to podlaczone...ma ktos jeszcze jakis pomysl??

Pozdro Krzysiek

www.bmw-3city.pl

Opublikowano
do zegarka jak wiadomo dochadza 4 kable....podajze czerwono-zolty,fioletowo-zolty,brazowo-pomaranczowy i szaro jakis tam.te same przewody podlaczyem pod wyswietlaqcz BC i godzina jest i da sie ustawiac ale wyskakuje mi te cholerne -40stopni....jak moge to zniwelowac lub zrobic by temperature pokazywalo mi rzeczywista.....
Opublikowano
Kurde cztery kable ???? :jawdrop: :worried: U mnie tak jak napisalem jest jedna tak wtyczka...to ja juz nie wiem co sie kurde dzieje :(. Cos pewnie popirniczone mam :/

Pozdro Krzysiek

www.bmw-3city.pl

Opublikowano
wtyczka jest jedna ale wychodza z niej 4 kable....tak bylo w kazdej bemie....czerwony to zasilanie,brazowy masa,fiolet od stacyjki jako zmienny plus i szary tez masa....
Opublikowano
Aha, oka to juz kumam...tak wiec mam to podlaczone to dlaczego kurde nic sie nie pokazuje ?? :worried:

Pozdro Krzysiek

www.bmw-3city.pl

Opublikowano
Nie no, godzine to pokazuje normalnie...chodzi o te wszystkie opcje tego niby komputerka...bo ja juz sam nie wiem czy mam czy nie mam :worried:

Pozdro Krzysiek

www.bmw-3city.pl