Skocz do zawartości

Amortyzatory: Kayaba Exel-G czy Bilstein b4?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Przyszedł czas na wymianę amortyzatorów. Mam do wyboru Kayaba Exel-G (twin tube) i Bilstein B4 (mono tube)

Dużą rolę gra tu cena, Kayaba 220zł, a Bilstein ok. 380zł, także różnica dosyć wyraźna.

Które byście wybrali?

Opublikowano
Podłączam się do pytania Jelito wybaczysz, ale nie będęzakładał nowego postu, ponoć kayaba tez są dobre ma ktoś doświadczenie z tymi amorkami na naszych drogach??
Opublikowano
Ja mam Kayaba i jestem zadowolony (...). Żadnych problemów warto zaznaczyć że kayaba robi dla suzuki amortyzatory seryjnie.
www.7er.pl > BMW7 Klub Polska
Opublikowano

Witam,

na Kayab'ach jeździłem 6 miesięcy i nie byłem zadowolony, możliwe że trafił mi się jakiś wadliwy produkt :?. Wszystkie parametry zbieżności autka miałem w granicach tolerancji, mechanik sporo się namęczył aby je ustawić :?, po za tym w dłuższych trasach nie występował efekt tzw. "Radości z jazdy".

Obecnie mam B4 i jestem zachwycony, wszystkie parametry zbieżności - IDEALNE - mechanik który ustawiał był zaskoczony poprawą, a co najważniejsze powróciła "Radości z jazdy" :cool2:.

PS. mam uraz do japońskich produktów.

marzenie : E34 M5

http://img266.imageshack.us/img266/9927/540podpisnj4.jpg

Opublikowano
Ja z kolei mam uraz do B4 co prawda tylko tył miałem wymieniony w grudniu i już teraz szykuje się do warsztatu z reklamacją. Auto siadło na jedną stronę , sprawdzili odboje i sprężyny i są ok.
Opublikowano
Kayaby są 2 rurowe czyli miększe, ale jednocześnie kuszą atrakcyjną ceną. Ale z drugiej strony chcę mieć twardsze auto.
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Otóż odświeżam temat amortyzatorów gdyż jestem po diagnostyce auta , a co ztym idzie po sprawdzeniu amortyzatorów.

Teraz z pełną świadomością mogę polecić przednie amortyzatory KAYABA. Po przejechaniu około 18.000 km stan zużycia podany w procentach przez stacje to 0,6% (+/- ~0,2%).

To są dokładnie te: http://www.kayabaeurope.com/cgi-bin/kyb/kybdata.pl?next=show_catalog&mode=catalog&maker=BMWp_space(D)&model=7p_spaceSeriesp_space(E38)p_spacep_spacep_spacep_spaceExc.p_spaceM-Techniquep_spacesus.,p_spaceEDCp_space(p_spacep_adjshockp_space)&application=725tds,p_space728i,p_space730i,p_space740ip_space

Exc.p_spacep_eu

Opublikowano

Ja przy okazji wrócę do mojej sprawy. Jednak okazało się że była wina sprężyny a nie amortyzatora B4.

Teraz mam tył B4 a przód Kayaba > miód. Polecam i jedne i drugie bo z praktyki widzę że i jedne i drugie na razie mnie nie zawiodły.

Co do ceny to jednak przewga na kayaba a co do prestiżu to B4.

Opublikowano

tez musze na dniach wymienic amorki - narazie z przodu , ale tyl pewnie tez...

z tego co sie orientowalem to sa jeszcze MONROE - ale nie wiem w jakiej cenie ...

jakos nie mam przekonania do keyabow , wiec wolalbym cos innego - b4 sa za drogie niestety

co mozna polecic w kwocie do 300 zł za sztuke ???

Opublikowano

Może coś dla przekonania Ciebie dodam że kayaba jest tylko "made in japan" ! Sama firma dostała certyfikaty http://www.kayaba.pl/jakosc.htm

dodatkowo dodam że są seryjnie zakładane w nowych mazdach, nissanach i toyotach oraz w motorze suzuki hayabusa

Opublikowano

Też wrócę do tematu. Zdecydowałem się na bilsteiny b4 jednorurowe. Kosztowały mnie po 380zł za sztukę, jednak nie trzeba do nich dokupować osłon i odbojów ponieważ one odbojów nie potrzebują bo są innej konstrukcji niż standardowy amortyzator a osłony są w komplecie. Budowa tych b4 jest identyczna jak b6.

xsilver, ja na Twoim miejscu kupiłbym własnie kayaby

Opublikowano

z tego co sie orientowalem to sa jeszcze MONROE - ale nie wiem w jakiej cenie ...

Z opini zasłyszanych od mechaników to MONROE nie są najlepszym wyborem. Kayaba sa przęz nich polecane. Może Sachs produkuje do BMW ? firma dobra i powinna być tańsza niż Blisten, ale droższa od KAYABA.

Opublikowano
xsilver a jak nie chcesz już kayaba to nie kupuj monroe tylko B4 lub B6 , bo szkoda np. za te pianiądze było by sachsa (różnie opinie , dużo zwrotów). ale ja jednak zostane przy KaYBa
Opublikowano
do kayaby musisz dokupić osłony i odboje.

ale możesz przełożyć to ze starych amorków !

Opublikowano

chce kupic amorki , ale mam problem - zdecydowalem sie na kayaby - ale nikt nie moze dobrac modelu amortyzatora !!!

moje pytanie czy model a366007 bedzie na 100% pasowal do mojego samochodu - bo pan w intercarsie powiedzial ze calkiem mozliwe ze nie bedzie pasowal i ze zotsana tylko orginaly do kupienia :duh: :mad2: :duh:

dokladniejsza specyfikacja tych amortyzatorow -

AMORTYZATOR {PRZÓD} GAZOWY

BMW E32 730-735IL 90.08-94, E34 518-540I, 524TD, 525TDS 90.08-97.03 SPORT

(A366007)

ratujcie - musze cos kupic a nie wiem co - a bede je zamawial z lodzi bo w krakowie chca za nie 325 zl i musze miec pewnosc ze kupie dobre !!!

Opublikowano

No ja jeszcze zalecam wymienić poduszki amortyzatora , koszt mały a od razu wymiana pójdzie szybciej razem z amorkiem. Oczywiście niezależnie od stanu teraźniejszych odboi amortyzatora powinienes je wymienić.

Ale za 15 zł to powiem szczerze nie widziałem > chyba ze NO NAME ! Ja kupiłem Febi - polecam 37 zł.