Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

e39 523i m52 1998.05 nie działa tempomat. Załącza się kontrolka w liczniku. dochodzą sygnały z czujników poprawnie ze sprzegła i z hamulca . Jak również z przycisków multifunkcyjnych. Sterownik jest diagnostyczny i nie ma błedów w module tempomatu. Dodatkowo zamieniano na inny sterownik tempomatu jak i siłowniki sterujace linką.

Z góry dziekuję za pomoc

• 2 tygodnie później...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Sprawdź silnik tempomatu.

Nie pamiętam dokładnie jak jest skonstruowany, ale może podobnie jak np. w e32 gdzie elementem wodzącym w silniku jest pasek parciano-gumowy.

Pasek z czasem ulega przetarciu i najzwyczajniej nie ma się co nawijać na kółko w silniku tempomatu = brak ciągnięcia linki tempomatu trzymającej przepustnicę w zadanej pozycji.

pzdr

yaz

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Na pedale sprzęgła i hamulca są czujniki krańcowe, może pedały nie odbijają do końca, ja przynajmniej tak miałem że pękła sprężyna na pedale sprzęgła i nie odciągało go do oporu i czujnik nie był wciśnięty. Spróbuj podczas jazdy powyżej 30 km /h włączyć tempomat i nogą od spodu pociągnij pedał aby odbił do oporu i sprawdź czy będzie działać. Drugi przypadek u kuzyna to wypadł czujnik od pedału hamulca z gniazda, objaw ten sam.
Opublikowano
No u mnie przy duzych predkosciach typu 120-160 km/h tempomat rzadko kiedy sie zalaczy a przy malych typu 50 - 70km/h dziala takze nie wiem co jest :(
  • 4 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
Jak wiazka cala silnik tempomatu mysle ze tez bo byl zamianiany. Czujniki ok przelaczniki ok to faktycznie jeszcze sygnaly z obrotow i predkosci
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam

Udalo sie naprawic tempomat okazalo sie ze po rozebraniu mechanizmu tempomatu mialem pekniete kolo zebate ktore naciaga linke od gazu kupilem na szrocie caly mechanizm wymienilem i dziala :D

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Tutaj akurat mechanizmy tempomatu były juz zamieniane na inne. Jak sprawdzić czy poprawne wartosci dostaje z sygnału z obrotów i prędkosci? te np w inpie w sterowniku tempomatu jest tylko z obrotów i dosc dziwnie się zachowują w dodatku te jednstki
  • 4 tygodnie później...