Skocz do zawartości

E39 Touring - Nietypowy problem z PDC

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ostatnio wreszcie zabrałem się do wymiany czujników PDC tył (przodu nie mam) - 3 były walnięte, więc kupiłem 3 zamienniki za 50zł/sztuka (tak, chinol prawdopodobnie). Po podłączeniu wszystkiego to samo - 3 sekundowy ciągły sygnał i cisza, natomiast z 4 czujników odezwały się 3. Dzisiaj sprawdziłem kable i rzeczywiście - do czwartego czujniczka zielony kabel miał przerwę, więc go wymieniłem i teraz dziwna sprawa.

Bo PDC w zasadzie działa, ale tylko wtedy, kiedy odłączy się białą kostkę (czyli wiązkę do czujników) - wtedy jest ciągły sygnał, natomiast po podłączeniu kostki spowrotem PDC działa prawidłowo, wykrywa przeszkody i tak dalej. Można wtedy normalnie odpalić silnik i jeździć z działającym PDC, natomiast wszystko kończy się w momencie, gdy samochód zostanie zgaszony. Po ponownym odpaleniu zapłonu ze strony PDC totalna cisza - nie ma sygnału błędu, ale nie ma też wykrywania przeszkód. Wszystkie czujniki w tym momencie pykają więc do nich zasilanie dochodzi. Można wtedy ponownie odpiąć kostkę (dźwięk błędu) i podłączyć - i działa.

Próbowałem już odłączyć akumulator na 15 minut i podłączyć spowrotem - znowu cisza do momentu zabawy z kostką.

Czy PDC wymaga jakiejś specjalnej procedury resetowania/kalibracji do poprawnego działania? Bo tak:

-Można zmusić PDC do działania bez żadnej losowości, więc sam sterownik i czujniki teoretycznie działają.

-Po zabiegach PDC działa tylko na wstecznym, czyli czujnik wstecznego działa, a co dalej - wykrywanie wstecznego przez PDC.

-Po wrzuceniu wstecznego same czujniki pykają niezależnie od tego czy system daje sygnał czy nie.

-Przeszkody są wykrywane bezproblemowo i poprawnie.

Dodam, że w samochodzie jest instalacja na hak - chyba niefabryczna, bo nie uświadczyłem bezpiecznika w skrzynce. Mimo to podczas moich poprzednich zmagań z czujniczkami włożyłem tam bezpiecznik (20A) i sobie tam siedzi mimo braku oryginalnej instalacji - czy to może szkodzić?

Pacjent to E39 Touring 523i 1999r.

Opublikowano
Męczyłem się z PDC 6 lat. w końcu działa. zawsze winne były czujniki choć niby pykały ale pewnie nie zawsze. Nie trzeba adoptować jakos specjalnie. Po wykryciu sprawnego czujnika powinien działać system. Czujniki są bardzo czułe i nawet sprawne używki które przekładałem działały przez chwilę i siadały. Podejrzewam że sterownik wariuje bo masz zamienniki.
Opublikowano
Witam! Nie zakładając nowego tematu o PDC napiszę tutaj moje pytanie. Uruchomiłem w końcu czujniki, działa elegancko, ale bardzo cicho, trzeba sie wsłuchać zeby usłyszeć dźwięk z głośniczka. I teraz pytanie, czy da się podgłosić np. w INPie, czy problem jest w samym głośniczku, czy po prostu tak ma być?